Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Φώτης Πούλος: Το επίδομα θέρμανσης και η μείωση των 25 λεπτών δεν λύνουν το πρόβλημα

Ημέρα:

«Αυτό που ζητήσαμε από την κυβέρνηση αυτή τη φορά δεν ήταν η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά ο μηδενισμός του και αν υπήρχε δυνατότητα να γίνει μεταφορά του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 24% στο 16%, ώστε να υπάρξει μια μεγάλη ανακούφιση στους καταναλωτές για να έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης σε πολύ καλύτερες τιμές».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, ο οποίος συνέχισε σχετικά: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν εισακουστήκαμε και θα έχουμε και φέτος το επίδομα θέρμανσης, συν τη μείωση των 25 λεπτών στην αντλία, αποφάσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα. Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ, δεν έχει σταματήσει και δεν ξέρουμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Ίσως όμως το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι από τις πιο οικονομικές λύσεις που υπάρχουν για να ζεσταθεί κανείς τον φετινό χειμώνα».

Η συνεχής ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν αφήνει την αποκλιμάκωση των τιμών στο αργό πετρέλαιο να περάσει στις ταμπέλες των πρατηρίων

 Ερωτηθείς αναφορικά με το γιατί δεν βλέπουμε περαιτέρω πτώση των τιμών στα καύσιμα, παρά τη διεθνή πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας απάντησε: «Υπάρχει όντως μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς, δυστυχώς όμως, παράλληλα υπάρχει μια πτώση στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου υπέρ του δεύτερου. Αυτό δυσκολεύει πολύ τα πράγματα και δεν αφήνει αυτήν την αποκλιμάκωση των τιμών στο αργό πετρέλαιο να περάσει στις ταμπέλες των πρατηρίων. Σίγουρα τις τιμές τις βγάζουν τα διυλιστήρια, αυτοί είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να εξηγήσουν ποιος είναι ο λόγος που πέφτει ή ανεβαίνει η τιμή στα καύσιμα.

Από 1,35 μέχρι 1,40 ευρώ το λίτρο, σε συνδυασμό με τη μείωση των 25 λεπτών στην αντλία, θα πωλούνταν το πετρέλαιο θέρμανσης, αν η διάθεση του άρχιζε σήμερα

Σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, αν αυτή ξεκινούσε με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Πούλος απάντησε: «Αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα διαμορφωνόταν στα 1,35 με 1,40 ευρώ το λίτρο, τιμή στην οποία περιλαμβάνεται και η μείωση των 25 λεπτών στην αντλία που αποφάσισε η κυβέρνηση. Δυστυχώς καθημερινά έχουμε μεταβολές στις τιμές των υγρών καυσίμων, οπότε δεν πρέπει να θεωρήσουμε τίποτα ως δεδομένο και τι θα γίνει μετά από 15 μέρες. Υπάρχει μια πρόθεση από μεριάς Ρωσίας για μείωση παραγωγής του αργού πετρελαίου. Υπάρχει μια συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στις αρχές Οκτωβρίου. Είναι πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τις τιμές του αργού πετρελαίου. Από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική ισχυροποίησε το δολάριο έναντι όλων των υπόλοιπων νομισμάτων και δη του ευρώ που ενδιαφέρει εμάς και δυστυχώς έχουμε ένα άσχημο μείγμα όσον αφορά την αγορά του αργού πετρελαίου».

Στα 1,95 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας

 Όσον αφορά στην μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στην Π.Ε. Καβάλας στην τρέχουσα περίοδο, ο κ. Πούλος σημείωσε: «Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και πιο συγκεκριμένα στα 1,95 ευρώ το λίτρο. Παρά την πτώση της τιμής όμως, σε σχέση με το καλοκαίρι, η κίνηση στα πρατήρια της περιοχής μας συνεχίζει να είναι υποτονική. Δεν έχουμε τις καταναλώσεις που είχαμε ούτε το 2020 ούτε και το 2021, χρονιές που είχαν περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Αυτό ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί και από τα ελληνική διυλιστήρια».

Δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα τι θα γίνει με τα 15 λεπτά επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης – Μεγάλο πλήγμα για τους επαγγελματίες η κατάργηση του μέτρου

 Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας στάθηκε και στο θέμα της επιδότησης με 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης, τονίζοντας σχετικά: «Δυστυχώς δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα τι θα γίνει με τα 15 λεπτά επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο σύμφωνα με τη νομοθεσία σταματά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό θα είναι μια άσχημη εξέλιξη για τους καταναλωτές του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή για τους επαγγελματίες, τις εταιρείες, τους μεταφορείς κλπ. Θα έχουμε μια επιπλέον αύξηση της τιμής αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση για τη συνέχιση του μέτρου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει πει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι ίσως κάτι γίνει τελευταία στιγμή».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...