Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Τα λουκέτα στην αγορά είναι πλέον εμφανή στον ορίζοντα

Ημέρα:

Σε απόγνωση έχουν φτάσει οι επαγγελματίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, λόγω των διαρκών αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων, των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν στα καταστήματά τους.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας (Ο.Ε.Β.Ε.Κ.), Θόδωρος Χατζηχρήστος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», η κατάσταση είναι πλέον δραματική για τους συναδέλφους του, με τα λουκέτα στον ορίζοντα να είναι πλέον εμφανή!

«Δεν μπορούμε να βάλουμε τον διακόπτη του ρεύματος στη μέση για να δουλέψει το κατάστημά μας. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν μέτρα στήριξης…»

«Η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολη, διότι η πανδημία αντιμετωπιζόταν με κάποια μέτρα. Η ενεργειακή κρίση όμως που ξεκίνησε από το φθινόπωρο και συνεχίζεται ακόμη πιο έντονα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Δεν μπορούμε να κάψουμε το μισό πετρέλαιο για ένα δρομολόγιο που θα κάνουμε, δεν μπορούμε να βάλουμε τον διακόπτη του ρεύματος στη μέση για να δουλέψει το κατάστημά μας. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν μέτρα στήριξης, κάτι που βλέπουμε να συζητιέται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει κάποια, μένει να τα δούμε», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ.

«Τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για αυτούς που οφείλουν, αλλιώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε διακοπές ηλεκτροδότησης και σε λουκέτα επιχειρήσεων που σημαίνει και ανεργία…»

«Αυτό που προτείναμε εμείς ως Ομοσπονδία στο υπουργείο είναι τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για αυτούς που οφείλουν. Όταν έρχεται ένας λογαριασμός αυξημένος σε ποσοστό 50% σε σχέση με αυτά που πλήρωνε κανείς πριν την ενεργειακή κρίση, αυτός που αδυνατεί να τον πληρώσει θα κάνει μια ρύθμιση, αλλά ο επόμενος λογαριασμός θα έρθει ακόμη μεγαλύτερος, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι θα βρεθεί σε αδυναμία. Άρα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε διακοπές ηλεκτροδότησης και σε λουκέτα επιχειρήσεων που σημαίνει και ανεργία, διότι θα χαθούν θέσεις εργασίας. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε περικοπές, που σημαίνει ότι θα περιμένουμε να γεμίσει το φορτηγό για να κάνουμε το δρομολόγιο, θα περιμένουμε να έχουμε παραγγελίες για να βάλουμε τις μηχανές να δουλέψουν», συμπλήρωσε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο Θόδωρος Χατζηχρήστος.

Πολλοί επαγγελματίες της εστίασης δεν ανοίγουν τα απογεύματα τα καταστήματά τους γιατί δεν τους συμφέρει!

«Ήδη πολλοί συνάδελφοι, ειδικά από τον πολύπαθο χώρο της εστίασης δεν ανοίγουν τα απογεύματα τα καταστήματά τους, γιατί δεν τους συμφέρει, ενώ και άλλες επιχειρήσεις, όπως βιοτεχνικές, προσπαθούν να κάνουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας, ενώ ερωτηθείς για το αν γίνονται ή αν επίκεινται ακόμη και απολύσεις προσωπικού σε ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις απάντησε: «Απολύσεις είναι πιθανές, καθώς πολλά μπορούν να γίνουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα από την πολιτεία. Ξέρουμε ότι όλα τα μέτρα αργούν και δεν είναι γρήγορες οι διαδικασίες, γι’ αυτό και οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να επισπευσθούν».

«Υπάρχει σίγουρα μείωση της κατανάλωσης και στην Π.Ε. Καβάλας. Αυτή η μείωση οφείλεται και στην κακή ψυχολογία που υπάρχει και με τον πόλεμο και με την αβεβαιότητα»

 Σε ερώτηση για το αν υπάρχει μείωση της κατανάλωσης, ειδικά μετά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Χατζηχρήστος απάντησε: «Το  ενεργειακό κόστος είναι αυτό που επιφέρει ανατιμήσεις στα προϊόντα, στις πρώτες ύλες κι όλα αυτά καταλήγουν στον καταναλωτή. Υπάρχει σίγουρα μείωση της κατανάλωσης και στην Π.Ε. Καβάλας. Αυτή η μείωση οφείλεται και στην κακή ψυχολογία που υπάρχει και με τον πόλεμο και με την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει αύριο. Όλοι περιμέναμε να τελειώσει η πανδημία και έχουμε κάτι άλλο, ακόμη χειρότερο τώρα μπροστά μας. Η αβεβαιότητα μεγαλώνει κι ως εκ τούτου, όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά στον καταναλωτή. Και χρήματα να έχει κάποιος αποφεύγει να πάει για να ψωνίσει και να καταναλώσει».

«Πράγματι η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι η δυσκολότερη. Ακόμη και από τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης συν τα δυο της πανδημίας. Όλοι οι συνάδελφοι αυτό μου λένε. Δεν είναι κάτι εύκολο, είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει…»

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η παρούσα κρίση είναι χειρότερη ακόμη και από την 10ετη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα ή και την 2ετη υγειονομική κρίση, αλλά και για το αν υπάρχει κάποια ελπίδα να τελειώσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης, ο κ. Χατζηχρήστος απάντησε: «Πράγματι η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι η δυσκολότερη. Ακόμη και από τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης συν τα δυο της πανδημίας. Όλοι οι συνάδελφοι αυτό μου λένε. Δεν είναι κάτι εύκολο, είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει. Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε τον διακόπτη στη μέση. Πρέπει ή να τον ανοίξουμε ή να τον έχουμε κλειστό. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί δεν είναι στο χέρι μας να δώσουμε λύσεις. Θα πρέπει να γίνουν περικοπές κι αυτές θα επιφέρουν άλλα προβλήματα. Ελπίδα υπήρχε και υπάρχει, αλλά με αυτά τα πρωτόγνωρα που γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια, κρατάμε όλοι μας μικρό καλάθι. Όποιες προβλέψεις είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα για την πανδημία, οι περισσότερες είχαν πέσει έξω, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με έναν πόλεμο που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, πότε θα σταματήσει και ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να εμπλακούν ενδεχομένως».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας διαμαρτύρεται για την μείωση των πτήσεων προς Αθήνα

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Ο Κωνσταντίνος Γερακίνης υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Γιάννη Εριφυλλίδη

Ο Κωνσταντίνος Γερακίνης συστρατεύεται ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με...

Οι πρώτοι 30 υποψήφιοι του Χαράλαμπου Χρυσανίδη

Από τον συνδυασμό «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ» του υποψηφίου δημάρχου Καβάλας...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων (23/6 – 10/9/2023)

Με σκηνικό το εμβληματικό κτήριο του δημαρχείου, το βράδυ...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...