Περισσότερες από 200 είναι οι επιχειρήσεις στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, οι οποίες έχουν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας.
Τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου ήταν 7,4 δισ. ευρώ ως κρατικές εγγυήσεις προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, εκ των οποίων τα 6,515 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, τα 907 εκατ. ευρώ σε νομικά πρόσωπα και
τα 71 εκατ. ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προς τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης το ύψος των δανείων ανερχόταν στα 6,211 δισ. ευρώ εκ των οποίων, τα 2,997 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις, το 1,576 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 1,638 εκατ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών. Πλέον τα ξένα funds ετοιμάζονται να πάρουν στα χέρια τους τα «κόκκινα» δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με το δημόσιο για να μην έχει άλλου είδους εμπόδια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να αναγκάζεται να πληρώσει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκ των δανείων αυτών τα «κόκκινα» είναι περίπου 3 δισ. ευρώ.
Από κίνητρο …βραχνάς!
«Ακούγαμε ότι τα εγγυημένα δάνεια του ελληνικού δημοσίου δεν πρόκειται να δοθούν σε ξένα funds και τελικά εν μια νυκτί αλλάζουν χέρια. Πρόκειται για δάνεια εγγυημένα σε Δ.Ε.Κ.Ο., σε μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες, σε μειονεκτικές περιοχές όπως η περιφέρεια Α.Μ.Θ. και η περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Στη συνέχεια εντάχθηκαν πυρόπληκτες περιοχές κλπ. Πάνω από 25 περιφερειακές ενότητες συνολικά είχαν ενταχθεί σε αυτό το κίνητρο, ας το πούμε έτσι, άσχετα αν αυτό στη συνέχεια έγινε βραχνάς για αυτές τις εταιρείες. Φυσικά και στην περιοχή μας υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις, που πρέπει να είναι πάνω από 200», σημείωσε σχετικά ο κ. Δέμπας.
Μεγάλο ερώτημα ο τρόπος λειτουργίας των funds
«Κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσουν τα ξένα funds. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο το σύνολο των υποχρεώσεων στα funds και μετά θα τα διεκδικεί από τις επιχειρήσεις; Θα τα πληρώσει στις τράπεζες; Είναι πραγματικά ένα σκοτεινό ακόμη σημείο, για το οποίο δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το πώς θα λειτουργήσει. Η ανησυχία μας δεν είναι μόνο για τα εγγυημένα, αλλά για το σύνολο των «κόκκινων» δανείων και μάλιστα από τη στιγμή που ακούγεται ότι θα δοθούν σε εξευτελιστικές τιμές. Ένα δάνειο των 100.000 ευρώ θα δοθεί για 25.000 στο fund και μετά θα διεκδικεί τα υπόλοιπα. Τι κέρδη θα βγάλουν τα funds μέσα στη διαδικασία, γιατί δεν το κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες και δεν δέχονται τη διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη; Τα «κοράκια» που έλεγαν τα funds ως αντιπολίτευση οι κυβερνώντες, τώρα έγιναν «περιστέρια»! Πως τόσο μεγάλα λόγια έλεγαν κι έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως, δεν το καταλαβαίνω. Από την άλλη καλό είναι να κλείσει η περίφημη αξιολόγηση, αλλά έλεος δεν ξέρουμε αν απ’ αυτή την αξιολόγηση θα μείνει τίποτα στη χώρα ή αν τα εχουμε πουλήσει όλα», συμπλήρωσε καταληκτικά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.













