Σε θολό τοπίο το νέο φορολογικό καθεστώς

Ημέρα:

Πρωτόγνωρο χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης, το γεγονός ότι ενώ έχουμε φτάσει ήδη στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει στο νέο φορολογικό και τι θα γίνει κατ’ επέκταση με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση, όπως κάνει και σε πολλά άλλα θέματα, αναβάλλει τις αποφάσεις της. Έτσι γίνεται και με το θέμα των φορολογικών δηλώσεων. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο να έχουμε φτάσει στον Μάρτιο και να μην γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, ποιες αποδείξεις θα κρατάνε, τι θα ισχύσει με το «πλαστικό» χρήμα κλπ. Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι απαράδεκτη. Θα πρέπει τάχιστα το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τους φορολογούμενους για το τι μέλλει γενέσθαι με τα εισοδήματα του 2016. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αυτήν την αναβλητικότητα δεν μας τιμά καθόλου σαν ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα στον «Ενήμερο» ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

Έκκληση Αλεξιάδη σε όλους τους φορολογούμενους να ζητούν και να κρατούν αποδείξεις

Από την πλευρά της κυβέρνησης, έκκληση σε όλους τους φορολογούμενους να ζητούν και να κρατούν τις αποδείξεις, έκανε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. Τόνισε δε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα, το οποίο θα προβλέπει τι θα ισχύει για τις αποδείξεις και το αφορολόγητο. Επίσης, σημείωσε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα υπάρξει διάταξη που θα συνδέει το αφορολόγητο με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος, ενώ παραδέχθηκε ότι για το θέμα των αποδείξεων και τη σύνδεσή τους με το αφορολόγητο η κυβέρνηση είναι ακόμη σε διαπραγματεύσεις.

«Διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά και γι’ αυτό το θέμα»

Ερωτηθείς σχετικά με την καθυστέρηση που υπάρχει με την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο Ντίνος Κλειτσιώτης απάντησε: «Διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά και για αυτό το θέμα, αν και είχα προβλέψει ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Είχα πει παλαιότερα μακάρι να είμαστε σε θέση να ανοίξει το σύστημα στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως είχε εξαγγείλει άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση, αλλά φτάσαμε ήδη στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου κι ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Θα πρέπει δε όλα αυτά να ψηφιστούν στη Βουλή και μετά να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Επομένως ήδη έχουμε μια καθυστέρηση ενάμιση περίπου μήνα κι ο στόχος που είχε βάλει το υπουργείο Οικονομικών να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις μέχρι 30 Απριλίου, δυστυχώς χάνεται για μια ακόμη χρονιά».

«Μάλλον πρόκειται για έλλειψη συντονισμού…»

Κληθείς να σχολιάσει τέλος το που αποδίδει αυτές τις παλινωδίες εκ μέρους της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου, ο κ. Κλειτσιώτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Σε πολλά θέματα η κυβέρνηση λειτουργεί με επικοινωνιακά τρικ και τερτίπια. Δεν είναι ανικανότητα, αλλά μάλλον πρόκειται για έλλειψη συντονισμού. Ενώ είχαν υποσχεθεί πολλά πράγματα και σ’ αυτόν τον τομέα, δηλαδή της φορολογίας, σήμερα η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι δεν μπορούν να συντονιστούν και να φέρουν αυτό το μίνι φορολογικό προς ψήφιση στη Βουλή για να ξέρουμε επιτέλους τι θα ισχύσει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο «Αμαλία» Θεσσαλονίκης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο Ρομπέρτο Ατάϋντε γεννήθηκε το...

Καβάλα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο

Την 2-12-2023 και ώρα 21.45΄, στην επαρχιακή οδό  Κεραμωτής...

Η αγορά της Καβάλας βάζει τα γιορτινά της

Γιάννης Τσίρλης: Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το «Pre Christmas...

Απόστολος Χρόνης: Προάγγελος ιδιωτικοποίησης οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ;

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή ιδιωτικοποίηση του...

Γονική αποξένωση: Το έγκλημα που δεν τιμωρείται!

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία...

«Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα» σε σκηνοθεσία Παύλου Λεμοντζή

Την θεατρική παράσταση «Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα», που ανεβαίνει...

Ξενοφών Κροκίδης: Θα εξηγήσουμε τι είναι, αλλά και τι δεν είναι εθελοντισμός

Ξενοφών Κροκίδης: Όταν υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού σημαίνει...

Θέμης Καλπακίδης: Απ’ το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η αγροτική παραγωγή

«Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», επισημαίνει για την...