Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Πλήγμα στα καταστήματα εστίασης θα επιφέρει μια ενδεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α.

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Μεγάλο πλήγμα στα καταστήματα εστίασης και γενικότερα στον τουρισμό θα επιφέρει μια ενδεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α., εκτιμά ο πρόεδρος των καφεζυθοπωλών της Καβάλας, Παναγιώτης Βασιλούδης.

Όπως υπογράμμισε, με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», η όποια αύξηση στον Φ.Π.Α., η οποία εκτίμησε ότι τελικά θα υπάρξει, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνά τις δυο μονάδες.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επαγγελματίες, αν τελικά υπάρξει αύξηση του Φ.Π.Α., αναγκαστικά, με την σειρά τους θα αυξήσουν τις τιμές στα καταστήματά τους, με αποτέλεσμα, την «νύφη» να την πληρώσουν και πάλι οι ίδιοι οι πολίτες και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας.

«Μεγάλη η πτώση στον τουρισμό την επόμενη χρονιά, αν…»

«Αν τυχόν και αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στην εστίαση, σίγουρα αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για τον τουρισμό μας. Θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα, ειδικά αν γίνει μέσα στο καλοκαίρι, όπως κάποιοι λένε. Τα πακέτα από το εξωτερικό έχουν ήδη κλειστεί, οι τιμές είναι προκαθορισμένες κι αν υπάρξει η παραμικρή αύξηση στον Φ.Π.Α., κάτι που δεν ξέρουμε ακόμη αν θα γίνει, καθώς μόνο φήμες ακούμε κάθε τόσο, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες για όλους τους επαγγελματίες, αλλά και για τους ίδιους τους πελάτες τους. Πως θα ανακοινώσουν για παράδειγμα στους ξένους επισκέπτες ότι πρέπει να τους δώσουν περισσότερα χρήματα; Οι ξένοι δεν δίνουν παραπάνω χρήματα, με τίποτα! Αν λοιπόν γίνουν πράξη τα όσα ακούγονται, τότε, σίγουρα θα έχουμε μεγάλη πτώση στον τουρισμό την επόμενη χρονιά», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Παναγιώτης Βασιλούδης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγουμε την αύξηση του Φ.Π.Α.»

«Από την μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13% και το κράτος είχε όφελος και τα καταστήματα εστίασης. Κρατήθηκαν οι τιμές και για αυτό πέρυσι είχαμε τόσο μεγάλη αύξηση στους τουρίστες, κάτι που συνεχίστηκε και για φέτος. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε όμως με ακρίβεια τι θα γίνει, καθώς την μια ημέρα λένε άλλα και διαφορετικά την επόμενη. Όπως φαίνεται όμως θα αυξηθεί ο Φ.Π.Α., δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγουμε. Τουλάχιστον να αυξηθεί μια με δυο μονάδες το πολύ. Η όποια αύξηση θα έχει αντίκτυπο στους επισκέπτες μας, καθώς οι επαγγελματίες θα περάσουν την αύξηση αυτή στις τιμές τους. Έχουμε τεράστια λειτουργικά έξοδα, όπως είναι γνωστό και τα προβλήματά μας είναι μεγάλα. Μέχρι και 15% αν πάει ο Φ.Π.Α., θα το αντέξουμε. Αλλά πάνω από το 20%, δεν θα μπορέσουμε να κρατηθούμε με τίποτα. Θα έχουμε μεγάλη πτώση στους τζίρους μας. Στην περιοχή μας δουλεύουμε με τους επισκέπτες από γειτονικές χώρες, οι οποίοι έρχονται σε εμάς και για τις τιμές μας. Θα έχουμε «φασαρίες» αν τους ζητήσουμε περισσότερα χρήματα. Πάντως ό,τι γίνει πρέπει να είναι μετά τον Οκτώβριο», δήλωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του σωματείου καφεζυθοπωλών Καβάλας.

Πηγή: Ενήμερος

spot_img
spot_img

Διαφημίσεις