Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
spot_img

«Παγωμένη» προς το παρόν η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της Καβάλας

Ημέρα:

Πανέτοιμα να εξυπηρετήσουν γονείς και μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς είναι τα βιβλιοπωλεία της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο ιδιοκτήτης του γνωστού βιβλιοπωλείου «Κύβος», Γιώργος Ζοπόγλου.

Ο ίδιος απευθύνει κάλεσμα στους συμπολίτες μας να προτιμήσουν και φέτος τα τοπικά βιβλιοπωλεία, τα οποία όπως τόνισε είναι εφοδιασμένα με όλα τα απαραίτητα  είδη σε προσιτές τιμές και φυσικά πάντα ποιοτικά.

«Ακόμη δεν υπάρχει κίνηση στα καταστήματά μας, όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ευελπιστούμε εντός της τρέχουσας εβδομάδας να αρχίσει κανονικά η κίνηση, η οποία θα κορυφωθεί από την επόμενη εβδομάδα και μετά»

«Τα βιβλιοπωλεία της Καβάλας είναι πανέτοιμα για να υποδεχθούν γονείς και μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με επάρκεια σε όλα τα είδη. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κίνηση στα καταστήματά μας, όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το τέλος του Αυγούστου υπήρχε κίνηση, τα βιβλιοπωλεία δούλευαν, δίναμε τις πρώτες τσάντες, ξεκινούσε το ξενόγλωσσο φροντιστηριακό βιβλίο, αλλά επί του παρόντος όλα μοιάζουν παγωμένα. Αυτό σχετίζεται και με το ότι πολλοί είναι ακόμη σε διακοπές, μετά από δυο δύσκολα χρόνια, αλλά και επειδή η ακρίβεια κάνει πολλούς να τηρούν στάση αναμονής. Ευελπιστούμε εντός της τρέχουσας εβδομάδας να αρχίσει κανονικά η κίνηση, η οποία θα κορυφωθεί από την επόμενη εβδομάδα και μετά», σημείωσε αρχικά στα όσα είπε στον «Ε» ο κ. Ζοπόγλου.

«Μέσα στον Μάιο είδαμε την κορύφωση της ακρίβειας, αλλά από εκεί και μετά τα πράγματα ήταν ήπια…»

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το αν οι εκρηκτικές αυξήσεις σε διάφορα είδη βιβλιοπωλείου που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Μάιο κι είχαν αγγίξει ή και ξεπεράσει ακόμη και το 100% συνεχίστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Γιώργος Ζοπόγλου απάντησε: «Γενικά μετά και τον Μάιο υπήρξαν κάποιες αυξήσεις ακόμη, αλλά όχι κάτι σοβαρό. Μέσα στον Μάιο είδαμε την κορύφωση της ακρίβειας, αλλά από εκεί και μετά τα πράγματα ήταν ήπια και διαχειρίσιμα. Η αγορά, έστω κι έτσι, εξομαλύνθηκε».

«Αυτούς τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, νομίζω ότι τελικά ο κόσμος δεν διάβασε βιβλία!»

Αναφορικά με το ποια ήταν η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της Καβάλας στη διάρκεια της θερινής περιόδου, ο ιδιοκτήτης του «Κύβου» επισήμανε: «Αυτούς τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, νομίζω ότι τελικά ο κόσμος δεν διάβασε βιβλία! Ο λόγος νομίζω ότι είναι αυτός που σκιάζει τα πάντα, το ενεργειακό και τα οικονομικά προβλήματα ενόψει του χειμώνα. Δανείστηκε ίσως βιβλία ο κόσμος, αλλά δεν αγόρασε, όπως παραδοσιακά συμβαίνει τα καλοκαίρια».

«Περιμέναμε σίγουρα το κάτι παραπάνω αυτό το καλοκαίρι, διότι μετά την άρση των μέτρων, όλοι σχεδόν δούλεψαν περισσότερο. Αυτό περιμέναμε κι εμείς, αλλά τελικά δεν μας βγήκε…»

Γενικότερα και σε σχέση με τα δυο προηγούμενα «πανδημικά» χρόνια τα βιβλιοπωλεία της Καβάλας δεν κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζοπόγλου, δεν καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων, όπως συνέβη σε άλλους κλάδους του εμπορίου.

«Περιμέναμε σίγουρα το κάτι παραπάνω αυτό το καλοκαίρι, διότι μετά την άρση των μέτρων, όλοι σχεδόν δούλεψαν περισσότερο. Αυτό περιμέναμε κι εμείς, αλλά τελικά δεν μας βγήκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζοπόγλου.

«Οι τιμές θα είναι λίγο πιο τσιμπημένες από πέρυσι, όχι σε μεγάλο βαθμό. Νομίζω ότι το 10% είναι το σίγουρο. Λίγα πράγματα καταφέραμε και συγκρατήσαμε στις περσινές τιμές»

 Σε σχέση με τις τιμές κι αν θα υπάρξουν αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Κύβος» υπογράμμισε: «Οι τιμές θα είναι λίγο πιο τσιμπημένες από πέρυσι, όχι σε μεγάλο βαθμό. Νομίζω ότι το 10% είναι το σίγουρο. Λίγα πράγματα καταφέραμε και συγκρατήσαμε στις περσινές τιμές».

Αναφορικά με το που κυμαίνονται οι τιμές στις τσάντες, αλλά και πόσο θα κοστίσει στον γονιό το βιβλιοπωλείο για τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Ζοπόγλου δήλωσε: «Για μαθητή δημοτικού δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τιμή γιατί εξαρτάται από τη λίστα που θα δώσει ο δάσκαλος. Έχω δει λίστες με 20 ευρώ και άλλες με 50 ευρώ. Για γυμνάσιο και λύκειο οι απαιτήσεις είναι λιγότερες φυσικά. Στο δημοτικό χρειαζόμαστε ποιότητα, ειδικά στην τσάντα. Γενικότερα οι τσάντες ξεκινούν από 12 ευρώ (φροντιστηριακές), μια καλή τσάντα είναι στα 26 με 28 ευρώ, ενώ μια καλή τσάντα είναι στα 50 ευρώ».

«Το ενεργειακό είναι αυτό που θα μας κλονίσει όλους. Θα επηρεαστούν τα μεταφορικά και δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις…»

 Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που φοβίζει τον κλάδο το επόμενο διάστημα, ο Γ. Ζοπόγλου απάντησε: «Το ενεργειακό είναι αυτό που θα μας κλονίσει όλους. Θα επηρεαστούν τα μεταφορικά και δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις αν έχουμε αυτές τις τιμές στην ενέργεια. Ο χειμώνας θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολος. Πολλά από τα προϊόντα μας, όπως για παράδειγμα μια απλή διαφάνεια, γίνονται από πετρέλαιο. Οπότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα τι θα γίνει με αυτά τα προϊόντα.

«Προτείνουμε σε όλους τους συμπολίτες μας να προτιμήσουν τα τοπικά μαγαζιά της πόλης τους. Να αποφύγουν να δώσουν τα χρήματά τους στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων γιατί τα χρήματά τους δεν μένουν στην τοπική κοινωνία…»

 Τέλος κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα γιατί θα πρέπει ο καταναλωτής να επιλέξει τα τοπικά βιβλιοπωλεία, ο Γιώργος Ζοπόγλου απάντησε: «Προτείνουμε σε όλους τους συμπολίτες μας και σε όσους ζουν πέριξ της Καβάλας να προτιμήσουν τα τοπικά μαγαζιά της πόλης τους. Να αποφύγουν να δώσουν τα χρήματά τους στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων γιατί τα χρήματά τους δεν μένουν στην τοπική κοινωνία. Χάνονται θέσεις εργασίας και πολλά άλλα. Είμαστε μια αλυσίδα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι ο ένας με τον άλλο. Τα τοπικά βιβλιοπωλεία έχουν καλές τιμές και ποιότητα που είναι πολύ βασική».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Και όρεξη έχουμε και όντως τρέχουμε

«Το κυριότερο για μια διοίκηση είναι να στοχεύει ψηλά...

Αναγκαία η ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών

Χρήστος Πριονίδης: Τουριστικό μέρος χωρίς αστυνόμευση δεν μπορεί να...

Ελπίζουν σε ένα καλό το τριήμερο στην εστίαση

«Περιμένουμε με τεράστια ανυπομονησία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος,...

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ντίνος Κλειτσιώτης: Συμβουλευτείτε φοροτεχνικό για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Με σχετικά...

Πώς να αποφύγεις την εφιαλτική γονική αποξένωση και να μην «χάσεις» το παιδί σου!

Η γονική αποξένωση είναι μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση,...

Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της Καβάλας

Αθανασία Γαϊτανίδου: Έχουμε φτάσει στο σημείο και μέσα στην...

10.000 «έξυπνα» υδρόμετρα έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΚ

Στις 10.000 ανέρχονται τα νέα «έξυπνα» υδρόμετρα που έχει...

81χρονος σκότωσε την σύζυγό του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, άνδρας 81 ετών τραυμάτισε...