Οι πολλές υποχρεώσεις έφεραν την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Ημέρα:

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 29 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο φοροτεχνικός, Γιάννης Παναγιωτίδης, καθώς όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ποσοστό χαμηλότερο του 50% των πολιτών της Καβάλας έχει υποβάλει μέχρι σήμερα την φορολογική του δήλωση.

«Η παράταση ήταν βέβαιο ότι θα δινόταν, παρά το ότι το σύστημα «άνοιξε» νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την προσήλωση αποκλειστικά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με συνέπεια να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση. Είναι το power pass, είναι το fuel pass, ο μετασχηματισμός του taxis που ζητά επικαιροποίηση των στοιχείων του φορολογουμένου κλπ. Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους που είχαν να κάνουν με την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις επιδοτήσεις, ήταν επιβεβλημένο να δοθεί παράταση και ορθώς έπραξε το αρμόδιο υπουργείο», τονίζει σχετικά ο γνωστός φοροτεχνικός της Καβάλας.

«Τα λογιστικά γραφεία πρέπει να αντέξουν τον φόρτο εργασίας, άρα να υπάρξει μια σχετική κατανομή τις επόμενες μέρες για να μην πέσουν όλες οι φορολογικές δηλώσεις μαζί…»

Σε ερώτηση για το ποια είναι η πορεία της μέχρι σήμερα υποβολής φορολογικών δηλώσεων στην Καβάλα, ο Γιάννης Παναγιωτίδης απαντά: «Πιστεύω ότι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση λιγότεροι από το 50% των συμπολιτών μας. Ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο, που δεν ξέραμε ακόμη ότι θα δινόταν παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου, υπήρχε έντονη κινητικότητα. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε πάντως είναι ότι τα λογιστικά γραφεία πρέπει να αντέξουν τον φόρτο εργασίας, άρα να υπάρξει μια σχετική κατανομή τις επόμενες μέρες για να μην πέσουν όλες οι φορολογικές δηλώσεις μαζί, γιατί εκτός από αυτές υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις που τρέχουν».

«Προσωπικά θα ήθελα να λήγει στις 30 Ιουνίου η υποβολή των δηλώσεων, γιατί κανένας συνάδελφος λογιστής δεν θέλει να ταλαιπωρείται μέσα στο καλοκαίρι…»

Ο κ. Παναγιωτίδης πάντως εκφράζει και το παράπονό του για το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, οι λογιστές είναι αναγκασμένοι να μένουν στα γραφεία τους, μέχρι τέλη Ιουλίου. «Προσωπικά θα ήθελα να λήγει στις 30 Ιουνίου η υποβολή των δηλώσεων, γιατί κανένας συνάδελφος λογιστής δεν θέλει να ταλαιπωρείται μέσα στο καλοκαίρι. Όμως εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία που μας κουράζει κυρίως ψυχικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο να δουλεύουμε ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα μέσα στα λογιστικά γραφεία. Ωστόσο έπρεπε να δοθεί η παράταση, γιατί δεν έβγαιναν οι ημερομηνίες. Θέλω να πιστεύω ότι ο χρόνος θα είναι αρκετός, χωρίς να είμαι όμως και απόλυτα βέβαιος βλέποντας και τη ροή του συστήματος κι αν δεν προκύψουν κι άλλα ζητήματα μέσα στον Ιούλιο που θα καθυστερήσουν κι άλλο».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε και τον μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών με το my data που είναι ένα πολύ σωστό σύστημα κατά την άποψή μου, με πολλά προβλήματα όμως…»

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτίδης σημειώνει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε και τον μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών με το my data που είναι ένα πολύ σωστό σύστημα κατά την άποψή μου, με πολλά προβλήματα όμως. Αρκεί αυτά να τα κατανοεί η φορολογική διοίκηση και να συμμερίζεται και τις αγωνίες των επιχειρήσεων, αλλά και των λογιστών που έχουν επιβαρυνθεί με όλον αυτόν τον φόρτο του my data. Θεωρώ ότι είναι ένα σύστημα που θα βοηθήσει γενικότερα το κράτος, αλλά και τις επιχειρήσεις, αρκεί βέβαια να φτάσει στο σημείο να λειτουργεί σωστά και από τις δυο πλευρές. Θέλει τον χρόνο του κι αυτός ο χρόνος και το 2022 και το 2023 θα πρέπει να είναι δοκιμαστικός για όλους και να είναι χρόνος προσαρμογής».

Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών για την παράταση

Η παράταση που δόθηκε, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, είναι έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις είναι συνδεδεμένες και με το fuel pass 2, αφού για να κάνει κανείς αίτημα για τη νέα επιδότηση για τη βενζίνη θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, μιας και το εισοδηματικό κριτήριο των 30.000 αφορά στα εισοδήματα του 2021. «Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Παρόλο που δίνεται παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, δεν δίνεται και για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Η πληρωμή θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τουλάχιστον να διορθωθούν κάποια λάθη και αστοχίες στο φορολογικό ν/σ

Μάρκος Δέμπας: Θεωρώ ότι είναι απλώς μία ρύθμιση για...

Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή οχήματος στην Κεραμωτή

Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε ένας άνδρας, από ΙΧΕ όχημα, έπειτα...

Σύστημα ειδοποίησης για επιθέσεις στο προσωπικού του Νοσοκομείου

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εγκατασταθεί στο Γενικό...

Κόβεται στο μισό για όλους τους επαγγελματίες το Τέλος Επιτηδεύματος

Στο μισό περικόπτεται το Τέλος Επιτηδεύματος για όλους από...

Η μετανάστευση και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

του Σπύρου Μ. Κύρου Η νίκη του δεξιού Κόμματος της...

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου για το θάνατο του Μιλτιάδη Πασσαλίδη

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέστου, με την αναγγελία...

Οι εργαζόμενοι ΚΟΜΥ/ΕΟΔΥ Καβάλας ευχαριστούν τον Μακάριο Λαζαρίδη

Οι εργαζόμενοι στις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ εδώ...

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Καβάλας για τον θάνατο του Μιλτιάδη Πασσαλίδη

«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για το γεγονός ότι...