Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Μ. Δέμπας: Αναγκαία η μείωση των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις

Ακολούθησε μας

Την αναγκαιότητα μείωσης των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις, επισημάνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Δέμπας αναφέρει τα ακόλουθα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Το Επιμελητήριο Καβάλας, σας μεταφέρει την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις της περιοχής μας, εν μέσω πανδημίας και σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, έρχεται να προστεθεί και η ψήφιση του Ν. 4647/19 άρθρο 51 παρ. 2, όπου οι επιχειρήσεις έπρεπε να είχαν υποβάλει στους δήμους, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, τα πραγματικά στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των κτισμάτων και των οικοπέδων τους, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στο Ε9, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πρόσθετες οφειλές προς τους Δήμους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4555/18 αρθ. 185), στη ΔΕΗ και στους λοιπούς παρόχους ενέργειας, δηλώνονται τρείς συντελεστές, ένας για τις κατοικίες, ένας για άλλες χρήσεις και ένας για κοινωφελή ιδρύματα.

Ωστόσο, οι συντελεστές χρέωσης των Δημοτικών Τελών επιβάλλεται να είναι περισσότεροι, ανάλογα με τη χρήση της κάθε επιχείρησης, σύμφωνα με το νόμο 4555/18. Πρέπει επίσης οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους Δήμους (φωτισμός, αποκομιδή απορριμμάτων, καθαριότητα) να χρεώνονται αναλογικά σύμφωνα με τον Ν.1080/80. Μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις δήλωναν νόμιμα (Ν.25/1975) τα πλασματικά μέτρα τους, στην ΔΕΗ, λόγω του ότι δεν δέχονται πάνω από δύο συντελεστές.

Με το νέο καθεστώς, εάν δεν υπάρξει ανάλογη μείωση των συντελεστών, οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τους Δήμους, θα αυξηθούν υπερμετρα, με την επιβολή μάλιστα αναδρομικών τελών και φόρων από την 01/01/2020. Επίσης, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, πολλές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι βιομηχανίες, προωθούν πλέον τα περισσότερα από τα απορρίμματά τους προς ανακύκλωση η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους Δήμους είναι σχετικά μικρή.

Γίνεται κατανοητό, ότι οι δήμοι έχουν ανάγκη της στήριξης των εσόδων τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της επιβίωσης του επιχειρηματικού κόσμου, και των απασχολουμένων τους, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει λόγω της πρόσφατης πανδημίας Covid-19.

Το Επιμελητήριο Καβάλας, λαμβάνονται υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, σας προτείνει να λάβετε υπόψη σας και εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού των Δήμων για το 2021, τα ακόλουθα:

Να μειωθούν οι συντελεστές, γιατί οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν πολλαπλάσια τετραγωνικά μέτρα απ’ ότι μέχρι σήμερα δήλωναν, με την μείωση των συντελεστών μέχρι τα 1.000 τ.μ.

Να προβλεφθεί μειωτικός συντελεστής από τα 1.000 έως τα 6.000 τ.μ.. Ο Νόμος 25/1975 παρέχει αυτό το δικαίωμα στους Δήμους έτσι ώστε ο τελικός συντελεστής να είναι στο 30% του αρχικού

Να προβλεφθεί μειωτικός συντελεστής από τα 6.000 τ.μ και άνω, έτσι ώστε ο τελικός συντελεστής, να είναι στο 10% του αρχικού

Να υπάρχει χρέωση των βοηθητικών χώρων στο 20% του αρχικού συντελεστή

Να υπάρχει εξαίρεση από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων και μη χρησιμοποιούμενων χώρων

Κρίνουμε απαραίτητη την άμεση παρέμβασή σας, με σκοπό να εξορθολογιστεί το πλαίσιο υπολογισμού και να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών, καθώς η συγκεκριμένη αύξηση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα