Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα νέα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.

Ημέρα:

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων για την ένταξη τους στα τέσσερα νέα προγράμματα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν και υλοποιούνται μέσω του Ε.Σ.Π.Α., τα οποία αποτελούν μεγάλη «ανάσα» για την επιχειρηματικότητα που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό τα έξι χρόνια της σφοδρής οικονομικής κρίσης.

Στον «Ενήμερο» μίλησε για το θέμα ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος ανέφερε αρχικά: «Σίγουρα  υπάρχει ενδιαφέρον από τις τοπικές επιχειρήσεις για τα νέα προγράμματα, κάτι που έχει φανεί βέβαια και από το προηγούμενο διάστημα, όταν είχε γίνει η προδημοσίευση, πόσο μάλλον τώρα που έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα προγράμματα».

«Να κρατάμε μικρό καλάθι – Μεγάλος ο ανταγωνισμός για τις επιχειρήσεις από 40 περίπου περιφερειακές ενότητες της χώρας»

Ωστόσο, ο Μάρκος Δέμπας επισημαίνει κι ένα αρνητικό στοιχείο σχετικά με το θέμα. «Το αρνητικό είναι ότι δυστυχώς οι επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και γενικότερα η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα ανταγωνιστούν στο «καλάθι» των οκτώ περιφερειών – στόχος. Μιλάμε για 40 περίπου περιφερειακές ενότητες και γι’ αυτό θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για το πόσες τελικά από τις επιχειρήσεις που θα δείξουν ενδιαφέρον από την δική μας περιοχή θα μπορέσουν τελικά να ενταχθούν στα προγράμματα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Το ποσό που βγήκε σε σχέση με τις επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι μικρό»

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης στα εν λόγω προγράμματα, ο κ. Δέμπας σημείωσε ότι αυτές δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς μάλιστα έχουν αρκετά απλουστευτεί σε σχέση με το παρελθόν. Σε σχέση με το ποσό που τελικά θα εκταμιευτεί για τα τέσσερα προγράμματα και για το αν αυτό είναι αρκετό, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου απάντησε: «Τα χρήματα που έχουν βγει είναι πολύ λίγα, αν και λένε ότι είναι ένας πρώτος κύκλος, καθώς  θ’ ακολουθήσουν κι άλλοι, με νέα και πιο εξειδικευμένα προγράμματα από την περιφέρεια. Περιμένουμε βέβαια και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, πάντως το ποσό που βγήκε είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

Η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική με βάση τη βαθμολογία που θα πάρει η κάθε επιχείρηση

Ο κ. Δέμπας καταληκτικά τόνισε ότι οι σύμβουλοι επιχειρήσεων θα παίξουν έναν καταλυτικό ρόλο στην ενημέρωση για τα εν λόγω προγράμματα, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη τεκμηρίωση του επιχειρηματικού σχεδίου, οπότε θα χρειαστεί βοήθεια για να στηθεί η πρόταση.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν, λόγω και του ανταγωνισμού, μια όσο το δυνατό πιο καλά τεκμηριωμένη πρόταση και περισσότερα στοιχεία για μια καλύτερη βαθμολογία, καθώς η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική με βάση τη βαθμολογία που θα πάρει η κάθε επιχείρηση. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ενδιάμεσος φορέας αξιολόγησης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...