Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάρκος Δέμπας: «Η σιδηροδρομική σύνδεση θα αλλάξει την αναπτυξιακή εικόνα της περιοχής μας…»

Ημέρα:

spot_img

Εφικτό θεωρεί τον στόχο να φτάσει η φετινή τουριστική κίνηση για Καβάλα και Θάσο στο ποσοστό του 50% της περιόδου του 2019, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο κ. Δέμπας επισημαίνει ότι «τα πρώτα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα, τόσο για την Καβάλα, όσο και για τη Θάσο, κυρίως για το χρονικό διάστημα από τις 15 Ιουνίου και μετά».

«Οφείλω ωστόσο να παρατηρήσω ότι υπάρχει ακόμη ένα κούμπωμα στους πολίτες, η αγορά δεν έχει μεγάλη κίνηση, υπάρχει ένας φόβος κι ένα μούδιασμα, αλλά όσο περνά ο καιρός, θα περάσουμε σ’ ένα άλλο στάδιο…»

«Ο στόχος που έχουμε θέσει να καταφέρουμε να «πιάσουμε» το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, είναι μάλλον εφικτός, με τα σημερινά δεδομένα φυσικά. Οι αριθμοί, όσον αφορά την πανδημία, έχουν πλέον σταθεροποιηθεί προς τα κάτω, από την άλλη οι εμβολιασμοί αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό, οπότε έχουμε ένα καλό πλαίσιο που ενισχύεται από το μέχρι τώρα ασφαλές άνοιγμα της εστίασης και του εμπορίου. Φαίνεται δε ότι και ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας καλός μήνας, οπότε νομίζω ότι θα πάμε αρκετά καλά. Ωστόσο οφείλω να παρατηρήσω ότι υπάρχει ακόμη ένα κούμπωμα στους πολίτες, η αγορά δεν έχει μεγάλη κίνηση, υπάρχει ένας φόβος κι ένα μούδιασμα, αλλά όσο περνά ο καιρός, θα κλείσουν τα σχολεία, θ’ αρχίσουν οι διακοπές για πολλούς, θα περάσουμε σ’ ένα άλλο στάδιο», σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Είμαστε συγκρατημένοι, αλλά πολύ αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν προς το καλύτερο, με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2020, που ήταν ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών…»

«Τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο η επιστρεπτέα προκαταβολή, όσο και το πρόγραμμα για την εστίαση που δίνει το 7% του τζίρου του 2019, αναμένουμε και το πρόγραμμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα είναι σαν κι αυτό της εστίασης, αποτελούν προσπάθειες στήριξης της αγοράς κι από εδώ και πέρα προβλήματα όπως αυτό της Νυμφαίας τα ξεπερνούμε. Επομένως είμαστε συγκρατημένοι, αλλά πολύ αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν προς το καλύτερο, με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2020, που ήταν ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών, ακόμη κι όταν είχαμε τα capital controls ή την μεγάλη οικονομική κρίση», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο Μάρκος Δέμπας.

Προβληματισμός για τη «μετακόμιση» του Kavala Air Sea Show – Πρέπει να το δούμε ξανά το θέμα οι τοπικοί φορείς, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του Kavala Air Sea Show, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισημαίνει: «Είναι ένας θεσμός που για μια δεκαετία είχε κάτι να προσφέρει, έστω και για λίγες ημέρες. Μπορεί να ήταν πραγματικά μια εκδήλωση με μεγάλο κόστος, αλλά για λίγες ημέρες το παραλιακό μέτωπο, αλλά και οι δήμοι Παγγαίου και Θάσου, είχαν περισσότερη κίνηση. Σίγουρα προβληματίζει το ότι μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Κυρίως ο δήμος και η αντιπεριφέρεια θα πρέπει να αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να συνεχιστεί το εν λόγω show, πιθανόν με άλλα δεδομένα και συνεργάτες που μπορούν να το τρέξουν. Είναι μια απώλεια αν μη τι άλλο. Θεωρούμε ότι το αποτύπωμα στην αγορά από το Kavala Air Sea Show ήταν θετικό, όχι μόνο ως έσοδο για την εστίαση, αλλά για το ότι ακουγόταν η Καβάλα σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια μεγάλη διαφήμιση. Εδώ είμαστε όμως ως φορείς να δούμε το επόμενο διάστημα τι πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει διάθεση και οικονομική δυνατότητα να ξαναγίνει. Η πόλη μας, πέρα από το cosmopolis, δεν έχει κάποια άλλη εκδήλωση εντός αστικού ιστού. Μας στεναχωρεί λοιπόν το ότι μια εκδήλωση σταματά, αλλά είμαστε εδώ για να δούμε πως μπορούμε να βρούμε λύσεις, να προτείνουμε δράσεις κι αν συμφωνήσουμε να τις υλοποιήσουμε.

Για τη σιδηροδρομική σύνδεση «Είναι κάτι που θα αλλάξει την αναπτυξιακή εικόνα της περιοχής μας…»

Τέλος, σχετικά με το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Νέας Καρβάλης Τοξοτών, ο Μάρκος Δέμπας, δηλώνει: «Έγινε μια θετική συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ. Όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε διάφορα, αλλά τώρα βλέπουμε ότι όχι μόνο είναι σε φάση ωρίμανσης το έργο, αλλά οι προμελέτες έχουν ολοκληρωθεί, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μπορεί να έχουμε συντόμευση του έργου κατά 5 με 6 χρόνια κι όλα αυτά μας δίνουν το μήνυμα ότι βρίσκεται σε ένα καλό στάδιο. Επίσης βλέπουμε ότι έχει γίνει εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον προϋπολογισμό του έργου, έχουν ξεκινήσει διεργασίες και επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έρχεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από το κομμάτι λιμάνι Καβάλας – Τοξότες. Είναι κάτι που θα αλλάξει την αναπτυξιακή εικόνα της περιοχής μας. Το βλέπω σαν ένα προαστικό, όπως το Αθήνα – Κόρινθος που έχει βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Με έναν προαστικό σε λίγα λεπτά οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να είναι στις παραλίες μας, επομένως δεν θα ωφεληθούν μόνο οι συνδυασμένες εμπορικές μεταφορές, αλλά το εμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός. Αυτό το έργο δεν είναι στα χαρτιά, αλλά έχει πάρει σάρκα και οστά και γι’ αυτό οι άνθρωποι της ΕΡΓΟΣΕ πρέπει να επισκεφθούν την περιοχή μας για να ενημερώσουν τους τοπικούς φορείς».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...