Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μάρκος Δέμπας: Έχουμε μπροστά μας ένα καυτό τετράμηνο

Ημέρα:

spot_img

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι σίγουρα ένα καυτό τετράμηνο, ίσως και εξάμηνο! Υπάρχει ανησυχία γενικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως και στους καταναλωτές για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα ανατιμήσεων, που σε ορισμένα προϊόντα δεν μπορεί πλέον να απορροφηθεί».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση, πέραν των όσων θετικών έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα, θα πρέπει να λάβει ακόμη πιο γενναίες αποφάσεις, ώστε το αποτύπωμα αυτής της κρίσης να είναι το μικρότερο δυνατό για όλους.

«Η κάθε επιχείρηση βιώνει στο πετσί της πλέον τις αυξήσεις στα καύσιμα, στα μεταφορικά, στις πρώτες ύλες. Το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή η δύσκολη κατάσταση θα επιδεινωθεί…»

 «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δυστυχώς, διαπιστώνουμε συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα. Η κάθε επιχείρηση βιώνει στο πετσί της πλέον τις αυξήσεις στα καύσιμα, στα μεταφορικά, στις πρώτες ύλες. Το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή η δύσκολη κατάσταση θα επιδεινωθεί, εξαιτίας κυρίως της ραγδαίας αύξησης που βλέπουμε ήδη στο ενεργειακό κόστος. Δυστυχώς είμαστε μια χώρα που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές. Το να φέρεις πρώτες ύλες, όχι μόνο αναλώσιμα, από το εξωτερικό είναι πλέον κάτι πολύ δύσκολο. Για παράδειγμα το κοστολόγιο για ένα κοντέινερ, από τα 1.500 ευρώ περίπου αγγίζει ή και ξεπερνά πλέον τις 10.000 ευρώ! Όταν πολλαπλασιάζονται τα κόστη μεταφοράς, τα περιθώρια στενεύουν για όλους. Άλλο παράδειγμα, είναι ότι έχουν «τσιμπήσει» προς τα πάνω οι τιμές σε όλα τα δομικά υλικά. Όμως το βλέπουμε και σε προϊόντα της καθημερινής μας ζωής, όπως το ψωμί ή του κουλούρι και σε άλλα προϊόντα των σούπερ μάρκετ», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Βλέπουμε να υπάρχουν μέτρα στήριξης προς τους καταναλωτές, αλλά εμείς επιδιώκουμε σαφή μέτρα στήριξης και προς τις επιχειρήσεις. Ο επιμελητηριακός κόσμος καταθέτει προτάσεις συγκεκριμένες και ζητά παρεμβάσεις…»

 «Εδώ είναι όμως και το μεγάλο στοίχημα. Από τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά και στη συνέχεια με την ανακοίνωση του  προϋπολογισμού, βλέπουμε να υπάρχουν μέτρα στήριξης προς τους καταναλωτές, αλλά εμείς επιδιώκουμε σαφή μέτρα στήριξης και προς τις επιχειρήσεις. Αυτό γιατί όλα τα προϊόντα σχετίζονται με τις επιχειρήσεις. Ο επιμελητηριακός κόσμος καταθέτει προτάσεις συγκεκριμένες και ζητά παρεμβάσεις. Μια εξ αυτών είναι το ίδιο το ΦΠΑ, το οποίο θα πρέπει να μειωθεί σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Στο κομμάτι των καυσίμων επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μείωση φόρων από τη στιγμή που βλέπουμε ότι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς βρίσκεται στα ύψη. Προτείνουμε κι εμείς στην κυβέρνηση μέτρα στην κατεύθυνση τουλάχιστον αυτό το παροδικό όπως φαίνεται κύμα ανατιμήσεων να συγκρατηθεί», επισήμανε στη συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ε» ο Μάρκος Δέμπας.

«Εκτιμώ ότι αυτά που ο επιμελητηριακός κόσμος προτείνει θα εισακουστούν και η κυβέρνηση θα λάβει πιο στοχευμένα μέτρα»

 Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, σημείωσε ότι όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία, αλλά και στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ κρατών.

«Είμαστε πολύ μικροί για να καταλάβουμε κάποια πράγματα που παίζονται σε ένα άλλο επίπεδο. Σίγουρα πάντως μας ανησυχεί αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν επαναλαμβάνω κινήσεις από τη μεριά της κυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως περιμένουμε ακόμη περισσότερα. Εκτιμώ ότι αυτά που ο επιμελητηριακός κόσμος προτείνει θα εισακουστούν και η κυβέρνηση θα λάβει πιο στοχευμένα μέτρα. Εκτιμώ ότι θα είναι μια παροδική οικονομική κρίση κάποιων μηνών. Μέχρι στιγμής πάντως η χώρα διατηρεί χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, όμως δεν μας λέει κάτι σήμερα αυτό», τόνισε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Είναι σε συναγερμό οι επιχειρηματίες της Π.Ε. Καβάλας, καθώς πολλές επιχειρήσεις απορροφούν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, όμως δεν μπορούν να τις απορροφήσουν και όλες…»

Τέλος, σε ερώτηση για το ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνει από την τοπική αγορά και τους επιχειρηματίες της Π.Ε. Καβάλας σε σχέση με το θέμα των ανατιμήσεων, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Είναι σε συναγερμό οι επιχειρηματίες της περιοχής μας, καθώς πολλές επιχειρήσεις απορροφούν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, όμως δεν μπορούν να τις απορροφήσουν και όλες. Όταν οι αυξήσεις είναι από 10 μέχρι 30% όπως στα σίδερα και στα δομικά υλικά για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να τις συγκρατήσει. Εκεί είναι και το πολύ κρίσιμο σημείο και εύχομαι να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και να το αντιμετωπίσουμε».

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...