spot_img

Καταστροφικός για την αγορά της Καβάλας ο Μάρτιος

Ημέρα:

Καταστροφικός για την αγορά της Καβάλας είναι ο μήνας Μάρτιος, καθώς οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και ενέργεια, κυριολεκτικά έχουν εξαφανίσει τους καταναλωτές από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, η δραματική εικόνα της τοπικής αγοράς είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει από τη μεταπολίτευση και μετά!

«Οι καταναλωτές έχουν σταματήσει να καταναλώνουν, παρά μόνο αγοράζουν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα απολύτως απαραίτητα κι αυτά με φειδώ…»

«Το εισόδημα των πολιτών δεν φτάνει πλέον ούτε για τα βασικά αγαθά από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις. Παλεύουν να επιβιώσουν καθημερινά. Οι καταναλωτές έχουν σταματήσει να καταναλώνουν, παρά μόνο αγοράζουν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα απολύτως απαραίτητα κι αυτά με φειδώ. Αφήνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα οτιδήποτε μη απαραίτητο. Τα παπούτσια για παράδειγμα θα πρέπει να χαλάσουν για να αναγκαστεί κάποιος να πάρει καινούργια! Η κατάσταση είναι η ίδια σε όλες τις επιχειρήσεις. Δεν έχουν πλέον έσοδα. Από την άλλη τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σχεδόν μηδενικά. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε επιδότηση ενοικίου, αναστολές και επιστρεπτέα, ενώ φέτος δεν υπάρχει κανένα από αυτά, ενώ έχουμε διπλάσιους λογαριασμούς ενέργειας. Οι αυξήσεις δεν έχουν προηγούμενο στα περισσότερα προϊόντα, έχουν ανεβεί τα μεταφορικά κόστη, οι πρώτες ύλες, με τις επιχειρήσεις να καλούνται είτε να μηδενίσουν τα κέρδη τους, κάτι που σημαίνει κλείσιμο, είτε να αυξήσουν τις τιμές, κάτι που θα οδηγήσει τους καταναλωτές στο να μην ψωνίζουν. Σε αυτόν τον κυκεώνα μέσα επιχειρούν χιλιάδες ήρωες συνάδελφοι σε όλη την επικράτεια», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Κελγιώργης, περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της Καβάλας.

«Από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουμε δει τέτοια κατάσταση ποτέ! Ούτε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και των capital controls, ούτε στα lock down, ούτε ποτέ. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως κίνηση!»

«Όλοι προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος του κόστους, όμως δεν μπορεί να γίνει για όλο το κόστος με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν στους καταναλωτές, που με τη σειρά τους γίνονται ανήμποροι στο να καταναλώσουν. Μιλώντας με παλαιότερους συναδέλφους μου λένε ότι από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουμε δει τέτοια κατάσταση ποτέ! Ούτε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και των capital controls, ούτε στα lock down, ούτε ποτέ. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως κίνηση! Τουλάχιστον στο lock down όσες επιχειρήσεις είχαν ηλεκτρονικά καταστήματα στοιχειωδώς είχαν μια κίνηση, η οποία σήμερα δεν υφίσταται ούτε στα ηλεκτρονικά καταστήματα, γιατί  ο καταναλωτής καλείται να αντεπεξέλθει στα έξοδα της καθημερινότητας. Όλα αυτά έρχονται να τα επιβαρύνουν οι κακές καιρικές συνθήκες, με έναν Μάρτιο να θυμίζει χειμώνα. Άρα οι πολίτες δαπανούν χρήματα για θέρμανση, με αποτέλεσμα να μειώνεται το εισόδημα κι άρα η κίνηση στην αγορά», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Κελγιώργης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό, δημιουργούν μια αβεβαιότητα στον τουρισμό και φέτος θα είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ…»

Αναφορικά με το αν υπάρχει ανησυχία σχετικά με την έλευση τουριστών στην περιοχή μας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας τόνισε: «Ευελπιστούσαμε φέτος ότι θα είχαμε μια εκτόξευση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας, μιας και δυο χρόνια τώρα ο τουρισμός κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος πιστεύαμε ότι θα αγγίξουμε το 2019. Ήρθε όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό, να δημιουργήσουν μια αβεβαιότητα στον τουρισμό και φέτος θα είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ. Κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσουν οι τουρίστες με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας».

«Αν και ο Απρίλιος είναι κρύος όπως ο Μάρτιος, η αγορά δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα ούτε και για το Πάσχα»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ελπίδα αύξησης της κίνησης στην αγορά της Καβάλας στη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα, ο Γιάννης Κελγιώργης απάντησε: «Αν δεν καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες, ώστε να σταματήσει ο κόσμος να δαπανά χρήματα για την θέρμανση, δεν πρόκειται η αγορά να ορθοποδήσει. Η κίνηση στην αγορά είναι συνάρτηση του πως πάνε τα οικονομικά των νοικοκυριών. Αν και ο Απρίλιος είναι κρύος όπως ο Μάρτιος, η αγορά δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα ούτε και για το Πάσχα».

«Η φετινή «Λευκή Νύχτα» θα γίνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις 6 Μαΐου – Έχουν κλείσει όλα τα διαδικαστικά με τους εμπλεκόμενους φορείς κι αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων»

 Τέλος, σε σχέση με την διοργάνωση της φετινής «Λευκής Νύχτας», ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας υπογράμμισε: «Η φετινή «Λευκή Νύχτα» θα γίνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις 6 Μαΐου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάνει την προσπάθεια του. Φέτος νομίζουμε ότι η πανδημία θα μας επιτρέψει να κάνουμε την εκδήλωση, φυσικά με όλους τους υγειονομικούς κανόνες. Έχουν κλείσει όλα τα διαδικαστικά με τους εμπλεκόμενους φορείς κι αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τα δρώμενα, ώστε η «Λευκή Νύχτα» του 2022 να είναι καλύτερη από του 2019, που ήταν και η τελευταία που πραγματοποιήσαμε στην αγορά της Καβάλας πριν ξεσπάσει η πανδημία».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Β. Μαυρομμάτης: Κανείς δεν παραπονέθηκε για την αυλή του σχολείου των Ποταμουδίων

«Σε εμάς δεν έχει εκφραστεί επίσημα κανένα παράπονο, ούτε...

Ακαρπία σε αρκετά αγροτικά προϊόντα την φετινή περίοδο

Η ακαρπία σε αρκετά αγροτικά προϊόντα είναι το κύριο...

KAVALA EXPO 2023: Πιο δυναμική, πιο λαμπρή, με πολλούς εκθέτες και πολλά δρώμενα

«Προσπαθούμε και φέτος να έχουμε μία έκθεση δυναμική, με...

Ενεργοποιείται το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου στην πόλη της Καβάλας

Η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών) και η Περιφέρεια...

Καβάλα: Καλλιεργούσε κάνναβη σε δασική περιοχή

Συνελήφθη χθες (21-9-2023) το απόγευμα σε περιοχή της Καβάλας,...

Ο Άλεξ Χαντζιτάτζι δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό του ΑΟΚ

Μήνυμα προς τους φιλάθλους του ΑΟΚ ότι θα σταθεί...