Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

«Καμπανάκι» για λουκέτα στην αγορά της Καβάλας

Ημέρα:

Τον κώδωνα του κινδύνου, για λουκέτα στην αγορά της Καβάλας εξαιτίας του συνδυασμού υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, κρούει στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος.

«Δυστυχώς τα χαστούκια που δεχόμαστε είναι απανωτά. Μετά την πανδημία ήρθε μια ενεργειακή κρίση, χωρίς όμως να έχει τελειώσει η πανδημία. Μια παράλληλη κρίση που μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Είμαστε οριακά στο να δούμε συναδέλφους μας να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ κάποιοι το έχουν κάνει ήδη», αναφέρει αρχικά ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας.

«Βλέπουμε πλέον λογαριασμούς ρεύματος κατά 50% πιο αυξημένους. Δεν φτάνει όμως αυτό, αλλά έχουμε εκτόξευση στον ουρανό στις τιμές των υγρών καυσίμων, όπως επίσης και στις πρώτες ύλες με τις οποίες δουλεύουμε…»

«Υπάρχει κίνδυνος να δούμε λουκέτα το επόμενο διάστημα, διότι η ενεργειακή κρίση που μας πλήττει έχει χειροτερέψει την κατάσταση που είχαμε από την πανδημία. Ενώ ελπίζαμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιούνταν κάπως μετά την επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον», βλέπουμε ξαφνικά να μας χτυπάει την πόρτα ένα νέο κύμα, πολύ μεγάλο σε ένταση κι αυτό να αφορά την ενέργεια. Βλέπουμε πλέον λογαριασμούς ρεύματος κατά 50% πιο αυξημένους. Δεν φτάνει όμως αυτό, αλλά έχουμε εκτόξευση στον ουρανό στις τιμές των υγρών καυσίμων, όπως επίσης και στις πρώτες ύλες με τις οποίες δουλεύουμε. Όλα αυτά μαζί, θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές, καθώς θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές στα προϊόντα μας», αναφέρει στη συνέχεια των όσων δηλώνει στον «Ε» ο Θόδωρος Χατζηχρήστος.

«Υπήρξαν κάποιες επιδοτήσεις όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, όμως όσο συνεχίζει να υπάρχει αυτή η κρίση θα χρειαστεί να παρθούν επιπλέον μέτρα, διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και επικίνδυνες…»

Ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε Καβάλας κάνει λόγο για ένα εκρηκτικό μείγμα, παγκοσμίων διαστάσεων, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις με ασφάλεια.

«Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο κι ως εκ τούτου πιστεύω ότι αυτό θα συντελέσει στο να βρεθεί λύση. Πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα με μέτρα που θα λάβει κάθε κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουν τα πράγματα σε μια κανονικότητα το συντομότερο δυνατό», επισημαίνει ακόμη ο κ. Χατζηχρήστος.

Σε ερώτηση για το αν είναι επαρκή τα μέτρα στήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης ή αν απαιτούνται περισσότερα, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας απαντά: «Σίγουρα υπήρξαν κάποιες επιδοτήσεις όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, όμως όσο συνεχίζει να υπάρχει αυτή η κρίση θα χρειαστεί να παρθούν επιπλέον μέτρα, διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και επικίνδυνες».

«Το ζητούμενο είναι να μη δούμε επιπλέον κλειστά καταστήματα και ανέργους – Προερχόμαστε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και πλέον το ένα χτύπημα διαδέχεται το άλλο. Μας έχει βγάλει εκτός σχεδιασμού»

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι επί της ουσίας το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα χαθεί λόγω της παράλληλης υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, ο Θόδωρος Χατζηχρήστος απαντά: «Δεν θέλω να κάνω καμιά πρόβλεψη. Όσοι το έκαναν με την πανδημία έπεσαν έξω. Είναι παρακινδυνευμένο. Λέγεται ότι θα έχουμε την άνοιξη μια ομαλοποίηση της κατάστασης και ελπίζω να επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις. Κρατάμε μικρό καλάθι γενικότερα».

Αναφορικά τέλος με το πως βιώνουν οι επαγγελματίες της Καβάλας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. σημειώνει: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να μη δούμε επιπλέον κλειστά καταστήματα και ανέργους. Στα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης δεν είναι τόσο μεγάλο το πλήγμα, αλλά κλάδοι όπως η εστίαση, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε μείνει έκπληκτοι με όλα αυτά που μας συμβαίνουν την τελευταία διετία. Προερχόμαστε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και πλέον το ένα χτύπημα διαδέχεται το άλλο. Μας έχει βγάλει εκτός σχεδιασμού. Ο καθένας μας είχε κάποια οικονομικά πλάνα, αλλά έχουμε βγει εκτός αυτών των πλάνων».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ειρήνη Βρανά: Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία της Π. Ε. Καβάλας 

Καθ’ οδόν προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023,...

Κωστής Σιμιτσής: Όλοι μαζί ενωμένοι αναπτύξαμε την κρουαζιέρα

«Την προσπάθεια για την κρουαζιέρα στην Καβάλα, δηλαδή να...

Πως ένας πατέρας δικαιώθηκε με απόφαση σταθμό ΕΔΔΑ ενάντια στη γονική αποξένωση;

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας ή...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...