Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θετική η εικόνα για τον φετινό τουρισμό

Ημέρα:

spot_img

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεπεράσουμε φέτος τα νούμερα που καταγράψαμε την τουριστική περίοδο του 2019, αρκεί φυσικά να μην υπάρξει κάποιο ατυχές γεγονός που θα τα ανατρέψει την παρούσα κατάσταση».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος εκτός από τα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού, αναφέρθηκε στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε εστίαση και ξενοδοχεία, στο αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, καθώς και στο θέμα των μεγάλων ανατιμήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων.

«Πλέον της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας έχουμε και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη με αεροπορικές συνδέσεις και υπάρχει μια θετική εικόνα ίσως και από περισσότερες χώρες από αυτές που αναμέναμε»

«Η εικόνα που έχουμε από τον Μάιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είναι πολύ  ενθαρρυντική για το επόμενο διάστημα. Σίγουρα βλέπουμε νούμερα που δεν είχαμε τις αντίστοιχες περιόδους του 2020 και του 2021, με άλλες συνθήκες τότε βέβαια καθώς είχαμε την πανδημία. Είναι πάντως πολύ ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για την περίοδο από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο τουρισμός στην περιοχή μας και στο ηπειρωτικό, αλλά και στο νησιωτικό κομμάτι, παρουσιάζει θετική εικόνα στις κρατήσεις. Πλέον της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας έχουμε και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη με αεροπορικές συνδέσεις και υπάρχει μια θετική εικόνα ίσως και από περισσότερες χώρες από αυτές που αναμέναμε», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

«Η αναβίωση πολλών εκδηλώσεων και φεστιβάλ είναι επίσης σημαντική. Όσο πιο πολλά δρώμενα έχουμε, τόσο περισσότερους επισκέπτες θα προσελκύσουμε»

«Με τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε το 2019. Αυτή είναι η εκτίμηση και η αίσθηση όλων όσοι εμπλέκονται με το κομμάτι του τουρισμού, εκτός βέβαια κι αν υπάρξει κάποιο γεγονός που θα καταστρέψει αυτήν την εικόνα. Πάντα υπάρχει ο φόβος. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια είναι συνεχή κι από εκεί που είμαστε αισιόδοξοι βλέπουμε κάτι στραβό να μας αλλάζει την εικόνα. Σήμερα πάντως η εικόνα είναι θετική κι ελπίζουμε να κρατήσει. Δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι αλλά και η εστίαση που παρουσιάζει μια θετική εικόνα. Η αναβίωση πολλών εκδηλώσεων και φεστιβάλ είναι επίσης σημαντική. Όσο πιο πολλά δρώμενα έχουμε, τόσο περισσότερους επισκέπτες θα προσελκύσουμε», επισήμανε στη συνέχεια ο Μάρκος Δέμπας.

«Μετά από πολλά χρόνια πλησιάζουμε τα 40 κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Καβάλας»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, μίλησε και για την κρουαζιέρα και για τον σημαντικό αριθμό πλοίων που θα δέσουν φέτος στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος».

«Μετά από πολλά χρόνια πλησιάζουμε τα 40 κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Καβάλας. Ξεπερνάμε ακόμη και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η συστηματική δουλειά που κάνουμε σαν Επιμελητήριο σε συνεργασία με άλλους φορείς στο κομμάτι του τουρισμού αρχίζει να φέρνει καρπούς. Θέλουμε όμως να έχουμε συνέχεια και να μην μένουμε στο 2019 ή στο 2022», σημείωσε σχετικά.

«Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη, ειδικά στη Θάσο. Σε καταστήματα που έχουν σχέση με την εστίαση κυρίως, αλλά και στα ξενοδοχεία…»

Στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Δέμπας στάθηκε στο οξύ, όπως εξελίσσεται, ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη, ειδικά στη Θάσο. Σε καταστήματα που έχουν σχέση με την εστίαση κυρίως, αλλά και στα ξενοδοχεία. Όταν επί δυο χρόνια ο τουρισμός και η εστίαση είχαν μια καθίζηση είναι ευνόητο κάποιοι εργαζόμενοι να αναζητήσουν αλλού εργασία. Σίγουρα αυτό έχει αντίκτυπο στην παροχή υπηρεσιών. Για εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου χρειάζεται προσωπικό που κατέχει το αντικείμενο κι αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ ένα άτομο που πιθανόν να προσλάβουμε σήμερα.  Χρειάζεται εκπαίδευση, δεν είναι εύκολο κομμάτι και προσπαθούμε πραγματικά να μην επηρεάσει την εικόνα της παροχής υπηρεσίας που συνεχώς λέμε ότι πρέπει να την αναβαθμίσουμε και να την κάνουμε πιο δυναμική».

«Ζητάμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ., όπως έκανε και η Κεντρική Μακεδονία, θέσεις απασχόλησης για τον τουρισμό…»

 Ο Μάρκος Δέμπας συμπλήρωσε ότι «το Επιμελητήριο Καβάλας μαζί και με τα υπόλοιπα της Α.Μ.Θ. ζητάμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ., όπως έκανε και η Κεντρική Μακεδονία, θέσεις απασχόλησης για τον τουρισμό. Μιλάμε με συμβούλους του υπουργείου για να αναζητήσουμε τέτοιες θέσεις. Είναι οξύ το πρόβλημα. Λείπουν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης από τον τουρισμό και την εστίαση. Σχεδόν έχουν εξαντληθεί οι θέσεις από την Ευρώπη. Ήδη έρχονται εργαζόμενοι από Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν. Το υπουργείο προσπαθεί να βρει λύση, καθώς πιέζεται. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που ίσως συνεχιστεί το 2023 αλλά και το 2024 και πρέπει να εστιάσουμε για το πως θα εξασφαλίσουμε τις θέσεις για τις επιχειρήσεις μας».

«Περιμένουμε να δούμε ουσιαστικά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο…»

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισήμανε: «Με το ενεργειακό έχουμε δει παρεμβάσεις και να συμμαζεύεται κάπως η κατάσταση. Περιμένουμε να δούμε ουσιαστικά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο. Το ενεργειακό κόστος αυξάνει πολύ την περίοδο του καλοκαιριού με την χρήση των κλιματιστικών κυρίως που επιβαρύνει το σύνολο των επιχειρήσεων. Βλέπουμε ήδη μια εκτόνωση περιμένουμε περισσότερα μέχρι τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου».

«Συνεχίζουμε να λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τον Φ.Π.Α. και τον Ε.Φ.Κ. – Σύντομα η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο – Η κατάσταση έχει ξεφύγει…»

 Τέλος, σχετικά με την τρελή πορεία των τιμών στα καύσιμα τόνισε: «Στα καύσιμα δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει εκτονωθεί καθόλου και δεν φαίνεται να εκτονώνεται. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι σύντομα η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρω που θα φτάσει. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, ειδικά στα νησιά μας. Εμείς συνεχίζουμε να λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τον Φ.Π.Α. και τον Ε.Φ.Κ., αλλά μάλλον θα πάει στην λογική της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης. Δεν αρκούν αυτά τα μέτρα όμως. Είδαμε ότι υπάρχει ήδη πτώση στα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. και την ίδια την κατανάλωση που έχει μειωθεί. Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις αυξήσεις που ρίχνουν την κατανάλωση. Εκτιμώ ότι ο Ε.Φ.Κ. που είναι το 60% της τιμής μπορεί να μειωθεί για να μπορέσει να απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις. Σε μια χρονιά έχουμε δει δραματικές αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και γι’ αυτό διαρκώς πιέζουμε την κυβέρνηση για λύσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...