Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ε.Σ.Κ.: Φρένο στην κατανάλωση βάζουν οι εξαγγελίες για κύμα ανατιμήσεων

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας με αφορμή τις εξαγγελίες για το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά έστειλε την επιστολή που ακολουθεί στους αρμόδιους:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια καθίζηση στην αγορά με αφορμή των σχετικών αναγγελιών του αρμόδιου υπουργού για το κύμα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στις μεταφορές. Παράλληλα ο επίμονος καταιγισμός στα ΜΜΕ έρχεται να επιτείνει το αρνητικό κλίμα και να επηρεάσει την ήδη χαμηλή κίνηση της αγοράς. Τα δυσμενή σενάρια που συζητούνται για μια ακόμα περίοδο οικονομικής αφαίμαξης των καταναλωτών είναι άκρως αποθαρρυντικό για το καταναλωτικό κοινό.

Τα όσα δηλ. ακούγονται περί διπλασιασμού στην τιμή του καφέ, ότι από 1,50€ έως 2,50€ που κινείται σήμερα στο take away θα πάει στα 5€ και ότι οι τιμές στο σουβλάκι από 1,80€ έως 2,80€ που ήταν θα φτάσει στα 3,50€ με 4€ και ότι οι αυξήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά θα αγγίξουν το 50% συγκρατούν την κατανάλωση και οι συνέπειες ήδη ξεκίνησαν πριν καν κλιμακωθεί και φανεί το ύψος των αυξήσεων.

Είμαστε σε μια περίοδο που τα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας αποσύρονται σταδιακά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια αδικαιολόγητη συγκράτηση της κατανάλωσης. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να παρέμβει άμεσα, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν μπορούν συνεχώς να βάζουν πλάτη οι ελεύθεροι επαγγελματίες, απορροφώντας τις αυξήσεις. Απαιτούνται γενναίες φοροελαφρύνσεις, τήρηση χαμηλών τόνων από τα ΜΜΕ και σθεναρή προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.

Η αγορά εξέρχεται από μια πολυετή κρίση και προσπαθεί συνεχώς να βρει το ρυθμό της και η κυβέρνηση πρέπει να είναι σύμμαχος στον παραγωγικό αυτό ιστό της χώρας.

spot_img

Διαφημίσεις