Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επιμελητήρια και επιχειρήσεις δικαιώθηκαν για την μη επιστρεπτέα

Ημέρα:

spot_img

«Επιτέλους φτάσαμε στο τέλος! Μετά από κόπους και βάσανα τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε επίσημα το γραφείο του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή, δείχνουν ότι το 75% από αυτούς που έχουν κάνει αίτημα να πληρωθούν μέσω της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, έχουν πληρωθεί».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεών που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι η περιοχή μας, τόσο σε αριθμό επιχειρήσεων, όσο και σε ποσοστό, έχει την υψηλότερη απορροφητικότητα από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Π.Α.Μ.Θ.

«Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, ως Επιμελητήρια και επιχειρήσεις, θεωρώ ότι δικαιωθήκαμε…»

 «Υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις κι ήταν λογικό αυτό με τόσες χιλιάδες αιτήσεις, καθώς δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν από λίγα άτομα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ευτυχώς μετά την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης τα προβλήματα λύθηκαν και λειτούργησε το υποκατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή. Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, ως Επιμελητήρια και επιχειρήσεις, θεωρώ ότι δικαιωθήκαμε. Έτρεξαν γρηγορότερα οι αξιολογήσεις και οι εκταμιεύσεις και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Κάθε εβδομάδα αξιολογούνται περί τις 900 επιχειρήσεις και καταβάλλονται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα 14.000 επιχειρήσεις από τις 19.500 στο σύνολο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.», τόνισε σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Κάποιες επιχειρήσεις είτε από λάθος, είτε από αμέλεια δεν έχουν υποβάλει ακόμη το αίτημα πληρωμής. Αυτό θα πρέπει να το δει η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας τελειώνει την 1η Μαΐου, υπάρχει χρόνος»

Ωστόσο, ο κ. Δέμπας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ενώ έχουν συνολικά υποβληθεί περίπου 24.000 αιτήσεις, μόνο οι 19.500 εξ αυτών έχουν προχωρήσει με τα δικαιολογητικά τους για να πληρωθούν με αποτέλεσμα να περισσεύουν περίπου 4.500.

«Υπήρξαν βέβαια κάποιες ενστάσεις αλλά ήταν μικρό το νούμερο. Άρα κάποιες επιχειρήσεις είτε από λάθος, είτε από αμέλεια δεν έχουν υποβάλει ακόμη το αίτημα πληρωμής. Αυτό θα πρέπει να το δει η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας τελειώνει την 1η Μαΐου. Υπάρχει λοιπόν χρόνος ακόμη γι’ αυτές τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν το αίτημα πληρωμής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Δέμπας.

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις, το 80% περίπου, λαμβάνουν το ποσό των 2.000 ευρώ – Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα πάρουν τίποτα στην τσέπη, απλά θα μειωθεί κάποια υποχρέωση τους προς το δημόσιο»

 Μιλώντας σχετικά με το ποσό που λαμβάνει κατά μέσο όρο η κάθε επιχείρηση, αλλά και για το αν τα χρήματα πηγαίνουν σε οφειλές προς το δημόσιο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισήμανε: «Οι περισσότερες επιχειρήσεις, το 80% περίπου, λαμβάνουν το ποσό των 2.000 ευρώ. Ελάχιστες είναι αυτές που λαμβάνουν το μέγιστο ποσό που είναι 15.000 ευρώ. Από την αρχή ζητούσαμε να είναι ακατάσχετο αυτό το ποσό. Αυτό ήταν το νόημα, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις. Τα χρήματα έρχονται σε μια εποχή ακόμη χειρότερη, με ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμό και φυσικά συνέχιση της πανδημίας. Το αίτημα για ακατάσχετο ποσό δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι για τις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμισμένα χρέη σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία παρακρατείται το 30%. Αν όμως δεν υπάρχει ρύθμιση τα χρήματα τα εισπράττει πρώτα η εφορία κι αν περισσεύει κάτι ο ΕΦΚΑ. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα πάρουν τίποτα στην τσέπη, απλά θα μειωθεί κάποια υποχρέωση τους προς το δημόσιο».

«Είναι μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Υπάρχει μεγάλη πίεση στις επιχειρήσεις και στο λειτουργικό τους κόστος – Έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα που φέρνει μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης…»

Τέλος, σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο Μάρκος Δέμπας υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι θα βρούμε κι άλλα προβλήματα μπροστά μας, άρα θα χρειαστούν κι άλλα προγράμματα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις. Είναι μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Υπάρχει μεγάλη πίεση στις επιχειρήσεις και στο λειτουργικό τους κόστος. Πέρα από το ενεργειακό έχουμε και το μεταφορικό. Οι τιμές των υγρών καυσίμων δυναμιτίζουν τις επιχειρήσεις μας. Έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα που φέρνει μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης. Ανησυχούμε από όλη αυτή την κατάσταση κι ευελπιστούμε ότι όπως η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματικότητα το προηγούμενο διάστημα θα το κάνει και τώρα, καθώς πιστεύουμε ότι θα είναι κάτι βραχυπρόθεσμο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...