Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εξάμηνο – φωτιά για τις επιχειρήσεις

Ημέρα:

spot_img

Εξάμηνο – φωτιά για τις επιχειρήσεις, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, την περίοδο μέχρι και την άνοιξη του 2023, στη διάρκεια της οποίας, όπως υπογράμμισε μιλώντας στον «Ενήμερο», πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο!

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες του επιμελητηριακού κόσμου στην κατεύθυνση της πίεσης προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη λήψη μέτρων που θα ανασχέσουν τις δυσκολίες που θα γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς τη χειμερινή περίοδο, ενώ μίλησε και για τα αποτελέσματα του 3ου Οικονομικού Βαρόμετρου του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Χαμηλώνει η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή κι άρα να πέφτουν οι τζίροι των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα έχουμε εκτίναξη στα λειτουργικά κόστη…»

 «Το επόμενο εξάμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο για τις επιχειρήσεις. Αναλύσεις, μελέτες και προβλέψεις, δείχνουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων μας δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν. Αυτό θα πρέπει να το προλάβουμε. Το εξάμηνο που έχουμε μπροστά μας. θα είναι δυσκολότερο ακόμη και από τα χρόνια της δεκαετούς κρίσης και της πανδημίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Κ.

«Στις προηγούμενες κρίσεις, ακόμη κι όταν έκλεισαν οι τράπεζες ή μέσα στην πανδημία, δεν είχαμε αυτές τις τρομακτικές αυξήσεις σε λογαριασμούς, πληθωρισμό και ενέργεια που είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαμηλώνει η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή κι άρα να πέφτουν οι τζίροι των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα έχουμε εκτίναξη στα λειτουργικά κόστη», συμπλήρωσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Δέμπας.

«Με επιδοτήσεις δεν μπορεί να αντέξει το ίδιο το κράτος. Δεν έχουμε ανεξάντλητους πόρους. Πολιτικές, έστω και των έξι μηνών, θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, βραχυπρόθεσμα…»

 «Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα κεντρικά από την Ε.Ε. και δεν σταματά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δύσκολα θα δούμε άσπρη μέρα. Χρειάζονται ομόφωνες πολιτικές από την Ε.Ε. Με επιδοτήσεις δεν μπορεί να αντέξει το ίδιο το κράτος. Δεν έχουμε ανεξάντλητους πόρους. Πολιτικές, έστω και των έξι μηνών, θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο επιμελητηριακός κόσμος, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Κ. τόνισε: «Το περιβάλλον που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα είναι πολύ δύσκολο κι είναι αυτό που μας κάνει ως Επιμελητήριο κι εμένα προσωπικά να είμαστε ακόμη πιο δραστήριοι και ενεργοί, προσπαθώντας να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας. Με παρεμβάσεις, συναντήσεις, πιέσεις και αγωνιστικές διεκδικήσεις προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

«Μας απασχόλησε το πως θα αλλάξουν κάποιοι όροι για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή νοσεί έναντι των επιχειρήσεων μας, καθώς ελάχιστες είναι αυτές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν»

 «Πρόσφατα βρεθήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου είχαμε επαφές με ευρωβουλευτές και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και με υψηλόβαθμα στελέχη της, για να δούμε τι συμβαίνει με τα προγράμματα, πότε θα ξεκινήσει μια καλή ροή χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις, αλλά και πως θα αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Επίσης, μας απασχόλησε το πως θα αλλάξουν κάποιοι όροι για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή νοσεί έναντι των επιχειρήσεων μας, καθώς ελάχιστες είναι αυτές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Όλα αυτά είναι ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος, τόσο στην καρδιά της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όσο και στη Μυτιλήνη, όπου πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο η γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων της χώρας», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Δέμπας.

«Το 55% των επιχειρηματιών της περιοχής μας δηλώνουν ικανοποίηση, διότι είχαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι με αύξηση τζίρου – Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία και η αβεβαιότητα των επιχειρηματιών έχει αυξηθεί κατά 15,6%…»

 Αναφορικά με το 3ο Οικονομικό Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου Καβάλας και τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη, ο Μάρκος Δέμπας σημείωσε: «Τα προβλήματα δυστυχώς δεν καταλαγιάζουν! Ίσα ίσα γίνονται ολοένα και πιο έντονα και ανησυχητικά. Αυτό θέλω να το συνδέσω με το 3ο Οικονομικό Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Στο βασικό ερώτημα για το πως «βλέπουν» τις επιχειρήσεις τους σήμερα, το 55% των επιχειρηματιών της περιοχής μας δηλώνουν ικανοποίηση, κάτι αυτονόητο, διότι είχαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι με εισπράξεις και αύξηση τζίρου. Ένα 27% δηλώνει ότι έχει μια πολύ καλή εικόνα για την επιχείρηση του, ενώ το 17% δηλώνει ότι έχει κακή εικόνα, ποσοστό που προέρχεται κυρίως από τα εμπορικά καταστήματα που δυστυχώς δεν εισέπραξαν τόσα όσα οι επαγγελματίες εστίασης και καταλυμάτων. Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία και η αβεβαιότητα των επιχειρηματιών έχει αυξηθεί κατά 15,6%. Στο προηγούμενο Οικονομικό Βαρόμετρο ήταν στο 20% και τώρα έχει ανέλθει στο 35,6%! Οι επαγγελματίες αυτοί προβλέπουν ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους θα είναι χειρότερη το επόμενο διάστημα. Αυτό είναι που κρατάμε. Ότι, ναι, είμαστε καλά σήμερα, αλλά με αυτά που έρχονται προβληματιζόμαστε, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη θετικότητας. Γι’ αυτό και επιμένουμε σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα».

Οι προτάσεις των Επιμελητηρίων προς τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα

 Τέλος, όσον αφορά τις προτάσεις που καταθέτουν τα Επιμελητήρια της χώρας για την ανάσχεση της δύσκολης κατάστασης που είναι μπροστά για τις επιχειρήσεις ενόψει του χειμώνα, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Οι προτάσεις μας που επαναβεβαιώθηκαν έχουν σχέση με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με την επιβολή πλαφόν στην τιμή λιανικής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, με την μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και ουσιαστικά με το «πάγωμα» του χρηματιστηρίου ενέργειας και πως το θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από αυτό. Επίσης και με την επίσπευση έναρξης προγραμμάτων όπως είναι το  «Εξοικονομώ» ή χρήσης φωτοβολταϊκών πάνελ στις επιχειρήσεις για την παραγωγή ενέργειας που θα συμψηφίζεται με τα κοστολόγια τους. Είναι μερικά από τα βασικά μέτρα που προτείνουμε στην κατεύθυνση της πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία, κυρίως Οικονομικών, Ενέργειας και Ανάπτυξης».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...