spot_img

Δύσκολα τα πράγματα για τους επαγγελματίες

Ημέρα:

«Τα πράγματα για τους επαγγελματίες της Π.Ε. Καβάλας είναι πολύ δύσκολα. Έχουν στενέψει τα περιθώρια, καθώς τα χτυπήματα που βιώνουμε είναι απανωτά. Μετά το σοκ που υπέστημεν με τους λογαριασμούς ρεύματος, έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος, ο οποίος ανέφερε παράλληλα, ότι έχει κάπως εξομαλυνθεί η κατάσταση με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι πλέον είναι σημαντικά μειωμένοι.

«Περιμένουμε να υπάρξει κάποιο μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να βοηθηθούμε. Η μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα είναι η λύση…»

 «Δυστυχώς, εκτιμώ ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, αντίθετα θα χειροτερέψει, αφού ο πόλεμος δεν σταματά. Οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους επαγγελματίες. Όλοι παραπονιούνται. Περιμένουμε να υπάρξει κάποιο μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να βοηθηθούμε. Η μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα είναι η λύση. Ήδη ακούω από τους πρατηριούχους της περιοχής μας να λένε ότι έχει πέσει πάνω από 30% η κατανάλωση καυσίμων. Άρα το κράτος εισπράττει λιγότερο φόρο. Αν μειωθεί ο Ε.Φ.Κ. και ο κόσμος θα μπορεί να κινείται περισσότερο και να κάνει τη δουλειά του και στο τέλος το κράτος θα εισπράττει τα ίδια χρήματα. Τιμές κοντά στα 1,60 ευρώ το λίτρο νομίζω ότι είναι …όνειρα. Από τη στιγμή που οι τιμές σκαρφάλωσαν πάνω από τα 2 ευρώ, είναι πολύ δύσκολο να πέσουμε κάποιο από αυτό το όριο. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, το είδαμε πρόσφατα και με τη διαμαρτυρία των αλιέων στην Καβάλα», επισήμανε σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας.

«Με τα σημερινά δεδομένα ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο χρειάζεται σχεδόν το διπλάσιο ποσό από αυτό που έδινε για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του…»

 Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το κατά πόσο έχει αυξηθεί για ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο το κόστος, λόγω της εκτίναξης των τιμών στα υγρά καύσιμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας σημείωσε: «Με τα σημερινά δεδομένα ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο χρειάζεται σχεδόν το διπλάσιο ποσό από αυτό που έδινε για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ακυρώνονται δρομολόγια για παράδειγμα από τις μεταφορικές εταιρείες. Αν δεν γεμίσουν το φορτηγό δεν ξεκινούν τις παραδόσεις. Είναι το πρώτο που μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες. Να μειώσουν δηλαδή τα έξοδα τους, δεν γίνεται διαφορετικά».

«Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, νομίζω ότι κάπως σώθηκε η κατάσταση. Οι νέοι λογαριασμοί που λάβαμε, είναι πολύ μειωμένοι»

Διαφορετικό ωστόσο είναι η κατάσταση με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Θόδωρος Χατζηχρήστος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, νομίζω ότι κάπως σώθηκε η κατάσταση. Οι νέοι λογαριασμοί που λάβαμε, είναι πολύ μειωμένοι. Δεν ξέρω αν αυτό θα συνεχιστεί και για πόσο, πάντως νομίζω ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί κάπως με το ρεύμα. Τώρα μένει να βρεθεί αντίστοιχη λύση με τα καύσιμα. Υπάρχει μια σημαντική ανακούφιση με το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είναι τα πράγματα όπως ήταν πριν. Οι αποφάσεις για τη στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος ήταν καλές. Μακάρι οι αποφάσεις για το ρεύμα να αποτελέσουν παράδειγμα για αντίστοιχες αποφάσεις και για τα καύσιμα».

«Οι πρώτες ύλες έχουν πάρει κι αυτές μια μορφή «χρηματιστηρίου», καθώς οι τιμές κυρίως κινούνται προς τα πάνω. Το διαπιστώνουμε καθημερινά με τις διαφορετικές τιμές όταν παραλαμβάνουμε προϊόντα»

Σχετικά με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας δήλωσε: «Οι πρώτες ύλες έχουν πάρει κι αυτές μια μορφή «χρηματιστηρίου», καθώς οι τιμές κυρίως κινούνται προς τα πάνω. Το διαπιστώνουμε καθημερινά με τις διαφορετικές τιμές όταν παραλαμβάνουμε προϊόντα. Μπορεί να είναι μικρές οι αυξήσεις, αλλά υπάρχουν. Δεν είναι αυτό το «μπαμ» του Φεβρουαρίου – Μαρτίου οπότε και εκτινάχθηκαν, αλλά έχουμε ακόμη αυξήσεις, μικρότερες βέβαια. Σε όλα αυτά δικαιολογία είναι ο πόλεμος και η έλλειψη αγαθών. Πάντως φαίνεται ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη μέχρι το τέλος της. Ειδικά για την περιοχή μας που είναι ένας τουριστικός προορισμός, ελπίζω ότι δεν θα επηρεαστούμε τόσο πολύ. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι εμείς εδώ ως περιοχή δεν θα έχουμε πρόβλημα με τον τουρισμό».

«Το τελευταίο που θα κάνουμε είναι αυξήσεις. Όταν όμως βλέπεις ότι κινδυνεύει η επιχείρησή σου, ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αναγκάζεσαι και κάνεις ανατιμήσεις…»

 Τέλος, αναφορικά με το αν οι επαγγελματίες θα προβούν σε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, ο κ. Χατζηχρήστος υπογράμμισε: «Πάντα από την πλευρά μας προσπαθούσαμε να κρατάμε σταθερές τις τιμές των προϊόντων μας. Ήμασταν οι τελευταίοι που αποφασίζαμε αυξήσεις, γιατί έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο. Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι καταναλωτές. Το τελευταίο που θα κάνουμε είναι αυξήσεις. Όταν όμως βλέπεις ότι κινδυνεύει η επιχείρησή σου, ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αναγκάζεσαι και κάνεις ανατιμήσεις, κάτι που δεν το ήθελε κανένας. Ήδη έχουν γίνει κάποιες ανατιμήσεις, αυτό γινόταν και στο παρελθόν όταν αυξανόταν ο Φ.Π.Α. Είναι αναπόφευκτο όταν ένας επαγγελματίας δεν μπορεί πια να κρατηθεί. Θα ανεβάσει τις τιμές, όχι όμως σε τέτοιο ποσοστό όπως σε ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: Κάνουμε το Πάρκο Φαλήρου ένα στολίδι για την Καβάλα!

Μεταμορφώνουμε το Πάρκο Φαλήρου σε έναν χώρο αναψυχής υψηλής...

Θάσος: Στον αέρα πάνω από 300 οικοδομικές άδειες για δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Σωτήρης Λαζαρίδης: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εξάμηνη προθεσμία, γιατί...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να γυρίσουμε σελίδα και στη Δ. Ε. Φιλίππων!»

Με πλήθος κόσμου και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε...

Την Παρασκευή η κεντρική ομιλία του Χ. Χρυσανίδη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού ΕΡΓΟ...

Αντικαταστάθηκαν οι φθαρμένοι κάδοι απορριμμάτων στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας (βίντεο)

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη αντικαταστάθηκαν οι...

Φίλιπποι: Τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941

Την Κυριακή στις 1 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους...

Προεκλογική ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου στις Κρηνίδες 

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ: Προεκλογική ομιλία Μάκη Παπαδόπουλου...

Καβάλα: Φόρτωσε σταφύλια στο φορτηγό και «την κοπάνησε» χωρίς να πληρώσει

Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023 από...