Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Δουλειές υπάρχουν, αλλά δεν τις προτιμούν

Ημέρα:

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε τεχνίτες, αλλά και σε εργαζόμενους για ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και εστίαση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας στους προαναφερθέντες κλάδους, εντούτοις η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μικρή, γεγονός που ο κ. Χατζηχρήστος απέδωσε με επιφύλαξη στο ότι πολλοί επαναπαύονται σε διάφορες μορφές επιδομάτων, προτιμώντας να μην εργαστούν.

«Δουλειές υπάρχουν, ζήτηση υπάρχει, τουλάχιστον στους τομείς που προαναφέραμε, μακάρι να βρεθούν εργαζόμενοι…»

«Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι μεγάλο και ιδιαίτερα στα τεχνικά επαγγέλματα εκεί που χρειάζονται άτομα που έχουν τελειώσει μια τεχνική σχολή. Είναι έντονο το πρόβλημα εκεί και γι’ αυτό οι συγκεκριμένοι κλάδοι αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από δουλειά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι νέοι μας θα έπρεπε να κάνουν μια τέτοια επιλογή, γιατί αμέσως εξασφαλίζουν σίγουρη δουλειά με μεγάλο εισόδημα. Κάναμε και προσπάθειες να ενισχύσουμε τις σχολές του Ο.Α.Ε.Δ., θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Προσωπικό χρειάζονται και τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία, όπως και στην εστίαση. Οι συνάδελφοι συνεχώς συζητούν για το έντονο αυτό πρόβλημα που τους απασχολεί. Λύση δεν φαίνεται προς το παρόν. Με επιφύλαξη θα έλεγα ότι παίζουν ρόλο όλα αυτά τα επιδόματα μέσω ΚΕΚ και τα οποία παρακολουθεί κάποιος για να έχει εισόδημα. Δουλειές υπάρχουν, ζήτηση υπάρχει, τουλάχιστον στους τομείς που προαναφέραμε, μακάρι να βρεθούν εργαζόμενοι», τόνισε σχετικά ο Θόδωρος Χατζηχρήστος.

Αχτίδα αισιοδοξίας από τη μικρή μείωση τιμών στα καύσιμα – Εν αναμονή της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου

Σε ερώτηση για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση για τους επαγγελματίες, όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων, αλλά και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας, απάντησε: «Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μια αποκλιμάκωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, ειδικά στο πετρέλαιο κίνησης που έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε γιατί και παλαιότερα είχαμε για λίγο υποχώρηση των τιμών και στη συνέχεια εκτίναξη τους. Είναι θετικό ότι υπάρχει μείωση και μακάρι να συνεχιστεί αυτή. Σε σχέση με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος περιμένουμε από 1η Αυγούστου την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Θεωρώ ότι καταπολεμήθηκε σε σημαντικό βαθμό η μεγάλη κρίση που είχαμε τους προηγούμενους μήνες με το ηλεκτρικό ρεύμα».

Σταθεροποίηση στις τιμές των πρώτων υλών – Δεν υφίσταται πλέον το πρόβλημα της άνοιξης

 Αναφορικά με το ποια είναι η εικόνα με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, ο κ. Χατζηχρήστος επισήμανε: «Οι ανατιμήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν σταματήσει. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ανατιμήσεις σε ορισμένες πρώτες ύλες, κυρίως γι’ αυτές που αναπροσαρμόζουν συχνά την τιμή τους. Γενικότερα τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί, τουλάχιστον στον κλάδο των τροφίμων που είναι και η δική μου δραστηριότητα. Δεν υπάρχει πλέον εκείνο το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στη διάρκεια της άνοιξης. Η τάση δείχνει περαιτέρω σταθεροποίηση κι αυτό μας δίνει μια κάποια αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα».

«Όντως η κίνηση είναι μεγάλη, μπορεί να αγγίζουμε και τα νούμερα του 2019. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως δεν υπάρχει η «ζωηράδα» αντίστοιχα των ξένων επισκεπτών για αγορές…»

 Ερωτηθείς για το αν επιβεβαιώνει και ο ίδιος την μεγάλη τουριστική κίνηση στην περιοχή μας με την παράλληλη μικρή κίνηση στα τοπικά καταστήματα, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. απάντησε: «Όντως η κίνηση είναι μεγάλη, μπορεί να αγγίζουμε και τα νούμερα του 2019. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως δεν υπάρχει η «ζωηράδα» αντίστοιχα των ξένων επισκεπτών για αγορές. Περισσότερο μένουν στις παραλίες, επισκέπτονται τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά είναι δύσκολοι στο να καταναλώσουν, να κάνουν ψώνια και να βγουν στην αγορά. Κι αυτοί προέρχονται από γειτονικές χώρες, πλήττονται κι αυτοί όπως κι εμείς, άρα η δυσκολία είναι και γι’ αυτούς μεγάλη».

«Μακάρι να παίρναμε κι άλλη παράταση και έκπτωση για την επιστρεπτέα, αλλά νομίζω ότι μάλλον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης και γι’ αυτό καλούμαστε να την επιστρέψουμε»

 Σε σχέση με το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία πλέον καλούνται να επιστρέψουν όσοι επαγγελματίες την έλαβαν, ο κ. Χατζηχρήστος σχολίασε: «Να συμφωνήσω κι εγώ ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια από όλους τους επαγγελματίες, καθώς σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος να αποπληρώνει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Από εκεί και μετά θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίσουμε ότι έγιναν προσπάθειες στην κατεύθυνση να βοηθηθούν οι επαγγελματίες. Είχε πάρει παράταση ενάμιση χρόνο από τότε που θα έπρεπε να δοθεί η πρώτη δόση, έχει γίνει έκπτωση ως 70% σε κάποιες περιπτώσεις, δίνει επιπλέον έκπτωση 15% αν αποπληρώσεις εφάπαξ, αλλά και αν δεν μπορείς σου δίνει 96 δόσεις άτοκα χωρίς να επηρεάζει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Άρα έγιναν προσπάθειες, όμως δυστυχώς έτυχε σε μια συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και δυσκολεύουν τα πράγματα. Μακάρι να παίρναμε κι άλλη παράταση και έκπτωση, αλλά νομίζω ότι μάλλον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης και γι’ αυτό καλούμαστε να την επιστρέψουμε».

«Ο χειμώνας φέτος θα είναι πολύ δύσκολος πραγματικά…»

 Καταληκτικά και σε ερώτηση για το αν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για όλους και φυσικά για τους επαγγελματίες, ο Θόδωρος Χατζηχρήστος απάντησε: «Κι εγώ της ίδιας άποψης είμαι, ότι ο χειμώνας φέτος θα είναι πολύ δύσκολος πραγματικά. Μακάρι να μην βγει αυτό αληθινό, αλλά τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν δεν θα έχουμε καθόλου καλά αποτελέσματα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...