Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Γιώργος Καββαθάς: Αναγκαίο το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους

"Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι ικανό να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας και το μεγάλο ζήτημα είναι το πως θα κρατηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας"

Ακολούθησε μας

Το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, υπογράμμισε από την Καβάλα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στο πλαίσιο της παρουσίασης μελέτης για την αποτύπωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη μετά COVID εποχή.

Παράλληλα, ο κ. Καββαθάς στάθηκε ιδιαίτερα στην υπερχρέωση των επιχειρήσεων, αλλά και στη σημαντική έλλειψη ρευστότητας, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν δείχνει ικανό στην παρούσα φάση να συνδράμει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήττονται βαρύτατα από την πανδημία.

«Το μεγάλο ζήτημα είναι το πως θα κρατηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ώστε να μη διαρραγεί στην πορεία η κοινωνική συνοχή…»

«Προσπαθούμε να εισέλθουμε σε μια κανονικότητα που είναι και το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Είμαστε υπερχρεωμένοι και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη ρευστότητα. Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι ικανό να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας και το μεγάλο ζήτημα είναι το πως θα κρατηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ώστε να μη διαρραγεί στην πορεία η κοινωνική συνοχή. Εθνικά, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως αυτή θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, όταν σταματήσουν τα μέτρα στήριξης της πολιτείας και θα πρέπει οι επιχειρήσεις να βρουν τον βηματισμό τους, υπερχρεωμένες και με ιδιωτικό χρέος πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς «κούρεμα», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Στη μελέτη αφενός αποτυπώνεται η οικονομική κατάσταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα και προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την προώθηση των αναπτυξιακών προοπτικών της

Όσον αφορά την παρουσίαση της μελέτης που έγινε στο Επιμελητήριο Καβάλας με τίτλο «Μια νέα αρχή για την μετά COVID εποχή στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας – Αποτύπωση του οικονομικού περιβάλλοντος μία ανάλυση από την οπτική του τουρισμού», επισημάνθηκε ότι σκοπός της ήταν η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στο μεταίχμιο μιας εποχής που ορίζεται από τα lock down του 2020 και 2021.

Μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καβάλας ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η εκπόνηση μελέτης, στην οποία αφενός να αποτυπώνεται η οικονομική κατάσταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου να προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα και προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την προώθηση των αναπτυξιακών προοπτικών της.

Από την ανάλυση δε θα μπορούσε να απουσιάζει η συγκυρία της πανδημίας και της κρίσης που έχει επιφέρει στην επιχειρηματικότητα της Καβάλας, όπως εκδηλώθηκε σε διαφορετικό βαθμό και ένταση μεταξύ ποικίλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μ. Δέμπας: «Η μελέτη θα αποτελεί ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια του Επιμελητηρίου Καβάλας…»

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, αναφερόμενος στην εν λόγω μελέτη, υπογράμμισε ότι αυτή «θα αποτελεί ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια του Επιμελητηρίου, καθώς με στοιχεία οικονομικά και με νούμερα για όλους τους κλάδους, όταν θα γίνονται συναντήσεις με υπουργούς, αλλά ακόμη και με τον πρωθυπουργό στη μετά COVID εποχή για παράδειγμα στη Δ.Ε.Θ., θα υπάρχει μια τεκμηριωμένη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής μας, ώστε ο καθένας να μπορεί να πειστεί για την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

«Δεν θα μπορούσε να διαφέρει η Π.Ε. Καβάλας, από όσα συμβαίνουν πανελλαδικά στην επιχειρηματικότητα»

«Είναι μια μελέτη που εκπόνησαν δυο επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καβάλας και κινείται σε δυο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την περιγραφή του οικονομικού προφίλ της περιοχής και στο δεύτερο σκιαγραφείται η ιδιωτική οικονομία στην περιοχή, ειδικά δε της εστίασης και τα καταλύματα. Δεν θα μπορούσε να διαφέρει η Π.Ε. Καβάλας, από όσα συμβαίνουν πανελλαδικά στην επιχειρηματικότητα. Η μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων έχει αναλογικότητα σε σχέση με τη γενική μείωση του κύκλου εργασιών και οι επιπτώσεις είναι αντίστοιχες με τη χώρα», ανέφερε σχετικά με την μελέτη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα