Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Γιάννης Παναγιωτίδης: “Θετικό μέτρο, το «χτίσιμο» του αφορολόγητου αρκεί να εφαρμοστεί στην πράξη”

Ημέρα:

Θετικό μέτρο, αρκεί να εφαρμοστεί στην πράξη, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, το «χτίσιμο» του αφορολόγητου βάσει των συναλλαγών με χρεωστική και πιστωτική κάρτα, σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενθαρρύνει την χρήση «πλαστικού» χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», κίνητρα εξετάζονται και για τους εμπόρους, για τους οποίους προωθείται η επιδότηση του κόστους για την εγκατάσταση των συσκευών καρτών, αλλά και η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με κάρτες.

Άμεσα αναμένονται οι αποφάσεις – Παραδείγματα για το τι θα ισχύσει

Οι προτάσεις συζητούνται με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών, ενόψει της αναδιάρθρωσης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και οι αποφάσεις αναμένονται άμεσα. Όσον αφορά το αφορολόγητο, εξετάζονται δύο εναλλακτικές εκδοχές.

Αναγνώριση του αφορολόγητου, εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα και υψηλότερο αφορολόγητο όριο για όσους χρησιμοποιούν κάρτες.

Για παράδειγμα, το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα θα προσαυξάνεται και πιθανώς να φτάνει σε 10.000 – 11.000 ευρώ, εφόσον κάποιος έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αποδείξεών του μέσω συναλλαγών με κάρτες.

Ως πρόσθετο κίνητρο εξετάζεται η συμμετοχή σε κληρώσεις με έπαθλο ακίνητο, όταν έχουν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο όριο συναλλαγών με κάρτες, με δυνατότητα να κληρώνονται έως και 10 ακίνητα τον χρόνο, ενώ σε ό,τι αφορά τους εμπόρους, το κόστος για την εγκατάσταση 500.000 – 600.000 τερματικών σε όλη τη χώρα υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να καλυφθεί μέσω του Ε.Σ.Π.Α.

Χρειάζεται τα κίνητρα να είναι ελκυστικά

«Νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να περπατήσει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, δηλαδή σε συνθήκες πραγματικότητας, πως μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο και που, πιλοτικά αρχικά, π.χ. στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, το τι θα περιλαμβάνει, διότι θα έπρεπε να έχει καθολική εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις. Και φυσικά το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι τα κίνητρα που θα δίνονται να είναι τέτοια, ώστε να είναι ελκυστικά για τον πολίτη και για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, αλλά και άλλα κίνητρα που θα τον ελαφρύνουν. Είναι θετικό να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, αρκεί να μην μείνει για άλλη μια φορά σενάριο, διότι πολλές φορές έχει ακουστεί στο παρελθόν. Οι συχνές αλλαγές των κυβερνήσεων και των υπηρεσιακών παραγόντων δεν επιτρέπουν να προχωρήσει κάτι τέτοιο», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Έκλεψε τρόφιμα και ρούχα από επιχειρήσεις

Συνελήφθη την 21-02-2024 το απόγευμα σε περιοχή της Καβάλας,...

Ένας νεκρός από εκτροπή αυτοκινήτου

Την 21-02-2024 και ώρα 22.55΄, στην Εγνατία οδό Ξάνθης...

Έκλεψαν 33 μετασχηματιστές από αγροτικές περιοχές

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό...

Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Καβάλας – Παληού

Τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία συνέβη στις 9.30 το...

Ενεργοποιείται ο πανθασιακός σύλλογος επαγγελματιών

Μαρία Πολυμέρου: Υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλα τα...

Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία stress echo και μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Εξετάσεις που σώζουν ζωές

Στον κλάδο της σύγχρονης ιατρικής, ο συνδυασμός τεχνολογίας αιχμής...

Sold out μέχρι και τον Μάιο όλες οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Sold out μέχρι και τον Μάιο είναι όλες οι...