Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Βουτιά» έως 50% στους τζίρους των πρατηρίων υγρών καυσίμων

Ημέρα:

spot_img

Συνάντηση με το Σωματείο Βενζινοπωλών Καβάλας, παρουσία και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε.Κ., είχε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/3) στο γραφείο του, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ., Χρήστος Γάκης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξήσεις τιμών στα υγρά καύσιμα και η αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ τονίστηκε με έμφαση και η βουτιά στους τζίρους των πρατηρίων, η οποία αγγίζει ακόμη και το 50%.

Χ. Γάκης:  «Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας, κάνει ελέγχους κι όπως μας διαβεβαίωσε στην περιοχή μας δεν έχει προκύψει το παραμικρό που να αφορά φαινόμενα αισχροκέρδειας»

«Είχαμε μια σημαντική συνάντηση με το Σωματείο Βενζινοπωλών Καβάλας, για να συζητήσουμε το θέμα της αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων, που απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία. Ένα από τα βασικά ζητήματα που αναπτύξαμε ήταν το να αντιμετωπίσουμε τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους. Στην συνάντηση ήταν παρούσα και η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας, η οποία κάνει τους ελέγχους κι όπως μας διαβεβαίωσε στην περιοχή μας δεν έχει προκύψει το παραμικρό που να αφορά φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το Σωματείο Βενζινοπωλών Καβάλας είναι ένα από τα πιο ενεργά της περιοχής μας και πραγματοποιεί και το ίδιο ελέγχους ως προς τα μέλη του γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κάτι», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Γάκης.

Η διάταξη του νόμου σχετικά με το περιθώριο κέρδους που επιτρέπεται στους πρατηριούχους, άφηνε «παράθυρο» σε κάποιους επιτήδειους να κερδοσκοπήσουν – Την επόμενη εβδομάδα θα αλλάξει η διατύπωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για να μην υπάρχει καμιά παρερμηνεία

 «Ένα άλλο ζήτημα που συζητήσαμε ήταν η διάταξη του νόμου σχετικά με το περιθώριο κέρδους που επιτρέπεται στους πρατηριούχους να έχουν την τρέχουσα περίοδο με την αύξηση των τιμών. Υπάρχει ένα λάθος στη διατύπωση του νόμου, γεγονός που μπορεί σε κάποιους να επιτρέψει να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό και να έχουν μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα περιθώρια κέρδους. Ήδη το Σωματείο Βενζινοπωλών Καβάλας μέσω της Ομοσπονδίας του έχει κάνει διάβημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης κι έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα θα αλλάξει η διατύπωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Είναι ένα βασικό ζήτημα που το εντόπισε και η Διεύθυνση Ανάπτυξης στη συζήτηση που είχαμε. Με αυτό το κενό στη διατύπωση του νόμου, όντως κάποιος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων κι ουσιαστικά να κερδοσκοπεί και να βγάζει περισσότερα χρήματα από κάποιον έντιμο πρατηριούχο που τηρεί τη νομοθεσία», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Χ. Γάκης.

«Αν συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, κάποια από τα πρατήρια δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας τους…»

«Από εκεί και πέρα συζητήσαμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι. Ήδη η κίνηση στα πρατήρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Κοντά στο 50% είναι η πτώση στους τζίρους λόγω της αύξησης των τιμών στα υγρά καύσιμα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πως μπορούν να στηριχθούν και οι επαγγελματίες του κλάδου αυτού, γιατί αν συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, κάποια από τα πρατήρια δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας τους», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ.

Φ. Πούλος: «Το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει στην παρούσα φάση ήταν η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για να υπάρχει μια αποσυμπίεση. Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι κανενός μας…»

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας, Φώτης Πούλος, στις δηλώσεις που έκανε προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημείωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή και γόνιμη συνεργασία με τον κ. Γάκη και θέλω να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις αυξήσεις των τιμών, κάτι που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά. Το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει στην παρούσα φάση ήταν η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για να υπάρχει μια αποσυμπίεση. Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι κανενός μας αυτό. Όποιο πρόβλημα προκύψει πάντως τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε συνεννόηση για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε για να μην υπάρξει πρόβλημα στους πρατηριούχους και πάνω απ’ όλα στους καταναλωτές».

Μ. Μεταξάς: «Στην Π.Ε. Καβάλας δεν υπάρχει το παραμικρό δείγμα αισχροκέρδειας. Ίσα ίσα όλοι οι συνάδελφοι δουλεύουν κάτω από το περιθώριο κέρδους…»

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς, δήλωσε: «Ήταν κοινή η διαπίστωση, τόσο της αρμόδιας υπηρεσίας όσο και από εμάς τους ίδιους, ότι τουλάχιστον στην Π.Ε. Καβάλας δεν υπάρχει το παραμικρό δείγμα αισχροκέρδειας. Ίσα ίσα όλοι οι συνάδελφοι δουλεύουν κάτω από το περιθώριο κέρδους. Δουλεύει ο ανταγωνισμός γι’ αυτό και βλέπουμε διαφορετικές τιμές στα πρατήρια. Μη βιάζονται οι καταναλωτές να δουν μειώσεις στις ταμπέλες μας, διότι κάθε πρατήριο αγοράζει διαφορετικές ημέρες και σε διαφορετικές τιμές. Κάτι που έχουμε διαπιστώσει πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που είμαστε όλοι ενεργοί στον χώρο του Σωματείου, είναι ότι έχουμε φοβερές διακυμάνσεις καθημερινά στα καύσιμα. Δηλαδή το πρωί ξεκινάμε με τα 110 δολάρια το βαρέλι και το μεσημέρι στα 125. Είναι τρελές οι διακυμάνσεις, φοβερές οι αυξήσεις, κάτι που εγώ στα 35 χρόνια που είμαι στον κλάδο, πρώτη φορά βλέπω τόσο ακριβό το πετρέλαιο και τόσο μεγάλη διακύμανση μέσα στο ίδιο 24ωρο. Όντως η μείωση της κίνησης στα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας είναι στο 50%. Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή. Το μεγαλύτερο έξοδο για ένα πρατήριο είναι η Δ.Ε.Η. Οι λογαριασμοί έχουν διπλασιαστεί, οπότε τα έξοδά μας έχουν ανεβεί, οι καταναλώσεις μας έχουν πέσει, οπότε αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα διαβίωσης του κλάδου μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...