Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Ανησυχία και προβληματισμός για τις επιπτώσεις του πολέμου

Ημέρα:

Την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στη χώρα και στην περιοχή μας από την σύρραξη στην Ουκρανία, εξέφρασε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Παράλληλα, υπογράμμισε με έμφαση ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να δείξουν άμεσα αντανακλαστικά στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα προέβη και στην πρόβλεψη ότι το πρόβλημα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους θα κρατήσει πολύ περισσότερο από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί.

«Ενώ ακόμη δεν είχαμε ξεφύγει από την δεκαετή οικονομική κρίση, μας βρήκε η πανδημία – Είχαμε το χτύπημα από την έκρηξη των τιμών στο ενεργειακό κομμάτι και τώρα ήρθε ένας πόλεμος…»

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, καθώς τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία μας βρίσκουν σε μια πολύ αδύναμη κατάσταση ως χώρα. Ενώ ακόμη δεν είχαμε ξεφύγει από την δεκαετή οικονομική κρίση, μας βρήκε η πανδημία και μας βύθισε για ακόμη δυο χρόνια με ανελέητα χτυπήματα. Τους τελευταίους μήνες είχαμε το χτύπημα από την έκρηξη των τιμών στο ενεργειακό κομμάτι. Κι ενώ αρχίσαμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τουλάχιστον την πανδημία την αφήνουμε πίσω σιγά σιγά, ήρθε ένας πόλεμος και μάλιστα στην γειτονιά μας, στην Ευρώπη. Κανένας μας δεν περίμενε ότι μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο θα βιώσουμε εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη. Δεν λύθηκε το πρόβλημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δυστυχώς ο ισχυρός δείχνει τα δόντια του στον αδύναμο», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

«Κλείνουμε σχεδόν 12 χρόνια από το 2010 και μετά, τρώγοντας τη μια σφαλιάρα πίσω από την άλλη. Ανοίγουμε το πρωί τα μαγαζιά μας και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας…»

 «Μας είχε προβληματίσει ήδη από τα τέλη του 2021 η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση του φυσικού αερίου. Πιστεύαμε ότι κάπου θα σταματούσε όλο αυτό. Σκάει τώρα η βόμβα του πολέμου, εκτινάσσοντας όλα αυτά ακόμη ψηλότερα. Κανένας μας δεν μπορεί να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις του. Δεν μπορεί να ξέρει τι θα αυξηθεί παραπάνω λόγω του ενεργειακού. Αύξηση σε πρώτες ύλες, στα καταναλωτικά προϊόντα. Κλείνουμε σχεδόν 12 χρόνια από το 2010 και μετά, τρώγοντας τη μια σφαλιάρα πίσω από την άλλη. Ανοίγουμε το πρωί τα μαγαζιά μας και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας, τι θα ταράξει την ηρεμία μας, ποιο πρόβλημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Οι αρχικές εκτιμήσεις για ενεργειακή κρίση μέχρι 4 ή 6 μήνες αλλάζουν. Όλο το 2022 φαίνεται ότι μπαίνουμε σε χρονιά ύφεσης και πληθωρισμού…»

Ειδικότερα αναφερόμενος στα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν για την περιοχή μας στον τουριστικό τομέα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στο αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Δέμπας επισήμανε: «Μετά το 2020 που ήταν η χειρότερη χρονιά τουριστικά, υπήρξε το 2021 μια θετική αντίδραση κυρίως από τον οδικό τουρισμό και τις βόρειες χώρες. Ειδικά για φέτος φαινόταν ότι οι αεροπορικές πτήσεις θα ενισχυόταν, αλλά δεν ξέρω πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα με τον πόλεμο. Το 2022 φαίνεται να είναι μια καλή τουριστική χρονιά κι όσο πιο γρήγορα τελειώσει ο πόλεμος που έχουμε από πάνω μας, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στην ηρεμία. Σίγουρα όμως η όλη κατάσταση θα αφήσει πολλά τραύματα. Το ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις δεν θα υποχωρήσουν ως δια μαγείας σε μια μέρα. Οι αρχικές εκτιμήσεις για ενεργειακή κρίση μέχρι 4 ή 6 μήνες αλλάζουν. Όλο το 2022 φαίνεται ότι μπαίνουμε σε χρονιά ύφεσης και πληθωρισμού. Αυτή σημαίνει ότι θα ελαττωθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις μας, δεν θα έχουν μεγάλους τζίρους κι από εκεί και πέρα θα έχουμε θέματα βιωσιμότητας για πολλές από αυτές».

«Πρέπει να δούμε γενναίες αποφάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, γιατί αλλιώς θα κλάψουμε με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί…»

 «Αν η τουριστική χρονιά φέτος πάει καλά, ίσως σαν πέρυσι και λίγο καλύτερα, θα είμαστε ευχαριστημένοι. Αν όμως δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε τη χρονιά τότε εκτιμώ ότι θα έχουμε σοβαρά προβλήματα σαν οικονομία και κοινωνία. Προ των ευθυνών της πρέπει να βρεθεί και η ίδια η Ε.Ε. Είναι μια σοβαρή κρίση με παγκόσμιες προεκτάσεις, άρα είμαστε σε μια κοινότητα και θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για στήριξη επιχειρήσεων και μια ποσοτική χαλάρωση για ακόμη δυο χρόνια.  Η κυβέρνηση στη χώρα μας θεωρώ ότι επεξεργάζεται τα νέα δεδομένα και πρέπει να δούμε γενναίες αποφάσεις στήριξης, γιατί αλλιώς θα κλάψουμε με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι λογαριασμοί είναι δυσβάσταχτοι, υπάρχουν νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα τους, ούτε τα προς το ζην. Πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η οικογένεια του άτυχου κυνηγού ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του

Η οικογένεια του 86χρονου Γεώργιου Ποταμιάνου, του κυνηγού ο οποίος...

Αναβαθμίζεται σε Ταξιαρχία η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας

Την αναβάθμιση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καβάλας είχαν...

Η πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παληού “Μέγας Αλέξανδρος”

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παληού “Μέγας...

Ματθαίος μέρος 3ο

της Αναστασίας Τερζόγλου Ο Ματθαίος, ανταποκρινόμενος απόλυτα στο όνομά που...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...