Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άνω -κάτω το «Εξοικονομώ» εξαιτίας της Ουκρανίας!!!

Ημέρα:

spot_img

Ανατροπή στους σχεδιασμούς του προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ», εκτίναξη των τιμών στα οικοδομικά υλικά, ελλείψεις σε προϊόντα όπως ο σίδηρος, αλλά και γενικότερη αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα, έχει επιφέρει ο συνδυασμός της ενεργειακής κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Απόστολος Παυλίδης, αν δεν σταματήσει άμεσα η σύρραξη στην Ουκρανία, τότε η αρχική αισιοδοξία για ένα καλό 2022 στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας θα χαθεί.

«Με δεδομένη την αύξηση του κόστους, αρκετές από αυτές τις προτάσεις του «Νέο Εξοικονομώ» δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο σύνολό τους και μοιραία συντρέχει λόγος αποκλεισμού τους…»

«Πρέπει να πούμε αρχικά ότι στο ξεκίνημα της χρονιάς που διανύουμε ήμασταν εξαιρετικά αισιόδοξοι για τη συνέχεια και λέω ήμασταν γιατί δεν είμαστε πλέον!

Η αύξηση στην τιμή των οικοδομικών υλικών έχει καταρχάς δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ», καθώς έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς σε πολλές από τις υποβληθείσες προτάσεις. Με δεδομένη την αύξηση του κόστους, αρκετές από αυτές τις προτάσεις του «Νέο Εξοικονομώ» δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο σύνολό τους και μοιραία συντρέχει λόγος αποκλεισμού τους, δηλαδή λόγος μη υπαγωγής τους τελικά στο πρόγραμμα, επειδή ακριβώς δεν θα μπορούν να πιάσουν τον στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κατηγορίες. Μέχρι τις 15 Μαρτίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία μετά την παράταση που δόθηκε, γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν διορθώσεις, όπου είναι εφικτό, αλλά δεν θα γίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Σίγουρα έχουν ανατραπεί αρκετές από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

«Ήδη από την αρχή της εβδομάδας δεν μπορούν να προχωρήσουν παραγγελίες για σίδηρο, για πρώτη ύλη δηλαδή, καθώς έχουμε θέμα με την τροφοδοσία της αγοράς. Σε όλα πάντως τα οικοδομικά υλικά το κόστος έχει ανέβει πολύ σημαντικά…»

«Όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, ήδη από την αρχή της εβδομάδας δεν μπορούν να προχωρήσουν παραγγελίες για σίδηρο, για πρώτη ύλη δηλαδή, καθώς έχουμε θέμα με την τροφοδοσία της αγοράς. Και οι τιμές έχουν επηρεάσει, αλλά και το ότι δεν είναι διαθέσιμο το συγκεκριμένο υλικό. Σε όλα πάντως τα οικοδομικά υλικά από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα το κόστος έχει ανέβει πολύ σημαντικά.   Αυτό σημαίνει ότι και για την οικοδομική δραστηριότητα μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό. Θεωρούμε ότι δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ, αλλά δεν το ξέρουμε γιατί δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η αναταραχή που υπάρχει θα τελειώσει σύντομα. Ελπίζουμε πως θα γίνει έτσι, ωστόσο όσο συνεχίζεται θα έχουμε θέμα σοβαρό. Έχουμε παράλληλα τη μεγάλη αύξηση στο λειτουργικό κόστος, που αφορά όλους τους πολίτες, όχι μόνο τους μηχανικούς και γενικότερα ένα κλίμα εκρηκτικό», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεων του στον «Ε» ο Απόστολος Παυλίδης.

Έπεσε το ενδιαφέρον των πολιτών όσον αφορά την ένταξη τους στο φυσικό αέριο

 «Υπάρχει γενικότερα μια αβεβαιότητα. Για παράδειγμα για το έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, το οποίο ξεκίνησε με πολύ δυσκολία και πιέσεις και ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2021, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες που ήθελαν να υποβάλουν αίτηση. Αυτό το ενδιαφέρον τώρα έχει προφανώς πέσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Άρα επηρεαζόμαστε και σε αυτό το αναπτυξιακό κομμάτι, όπου το έργο, ναι μεν συνεχίζεται και σωστά, αλλά δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρο στους πολίτες ότι η επιλογή του φυσικού αερίου θα ευνοήσει και την τσέπη τους», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα είπε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

«Αν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος δεν θα έχουμε αρρυθμίες. Η αγορά μπορεί και ρυθμίζεται από μόνη της…»

 Αναφορικά με το πόσο διαφορετικές είναι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι και πόσο επιβάρυνε την κατάσταση ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και το αν μπορεί η αγορά να βρει τον βηματισμό της στην περίπτωση που τελειώσουν οι εχθροπραξίες, ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε: «Έχουμε σχεδόν διπλασιασμό τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάρυνε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Συν την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Έχουμε πολλά ζητήματα που γύρω γύρω, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε. Αν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος δεν θα έχουμε αρρυθμίες. Η αγορά μπορεί και ρυθμίζεται από μόνη της. Γενικότερα πάντως υπάρχει μια κερδοσκοπία αυτό το διάστημα. Δεν μπορεί να εκτοξεύονται οι τιμές από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν είναι σύνηθες κάτι τέτοιο. Από επιμέρους ενέργειες από τις παραγωγούς χώρες μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα το σκηνικό. Γενικότερα είμαστε σε αναμονή. Είμαστε παρατηρητές της κατάστασης και ελπίζουμε σύντομα να έχει αίσια έκβαση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...