Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Άλυτος γρίφος η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό

Ημέρα:

Η έλλειψη του προσωπικού στον τουριστικό κλάδο θα είναι και φέτος το νούμερο ένα πρόβλημα για τους επαγγελματίες του κλάδου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.

«Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού θα το βρούμε και φέτος μπροστά μας. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα κι όχι μόνο δικό μας. Ιδίως για τις εποχικές μονάδες είναι πολύ έντονο το ζήτημα και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια λύση», σημείωσε αρχικά ο κ. Παρασχούδης.

Εν αναμονή απάντησης για το αν θα έρθουν εργαζόμενοι από τρίτες χώρες για να καλύψουν τα κενά

 «Είναι ένα θέμα που είναι το νούμερο ένα για τον τουριστικό κλάδο, είτε είναι εστίαση, είτε είναι ξενοδοχεία, αλλά δεν βλέπουμε καμιά λύση. Έχουμε κάνει διάφορες προτάσεις, όπως μια συγκεκριμένη και προς την Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο σαν πανελλήνια ομοσπονδία, για να μπορέσουν εργαζόμενοι από τρίτες χώρες να εργαστούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποια θετική απάντηση. Ελπίζουμε να την έχουμε σύντομα, διαφορετικά θα έχουμε πολύ σημαντικό πρόβλημα», συμπλήρωσε σχετικά με το μείζον αυτό θέμα για τον τουριστικό κλάδο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Από μελέτες που έχουν γίνει προκύπτει ότι ο κόσμος θα κάνει και φέτος διακοπές, όπως έκανε και το 2022

 Αναφορικά με το ποια αναμένεται να είναι η πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Παρασχούδης τόνισε: «Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για το πως θα κυλήσει η τουριστική κίνηση για το 2023, παρά μόνο ενδείξεις. Από μελέτες που έχουν γίνει προκύπτει ότι ο κόσμος θα κάνει και φέτος διακοπές, όπως έκανε και το 2022. Η ανησυχία μας ήταν στο γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης οι πολίτες δεν θα δώσουν προτεραιότητα στις διακοπές τους, ωστόσο μέσα από αυτές τις μελέτες είμαστε αισιόδοξοι, καθώς η τάση είναι οι πολίτες να προτιμούν να κόψουν από άλλες δραστηριότητες τους και όχι από τις διακοπές τους».

«Το 2022 ήταν μια μεταβατική χρονιά, στην οποία πήγαμε πολύ καλά, μάλιστα πολύ καλύτερα απ’ όσα περιμέναμε…»

 «Αυτό μας δίνει ένα σήμα ότι και το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά, όμοια με το 2022 που ήταν μια μεταβατική χρονιά, στην οποία πήγαμε πολύ καλά, μάλιστα πολύ καλύτερα απ’ όσα περιμέναμε. Ο κόσμος είχε απωθημένο να κάνει διακοπές, λόγω και της πανδημίας, γι’ αυτό είδαμε και το φαινόμενο του revenge tourism. Ελπίζουμε και το 2023 να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση, να ταξιδέψουν οι πολίτες της Ευρώπης, εκτός κι αν υπάρξει κάποιο περιστατικό ακραίο που θα τα ανατρέψει όλα, κάτι που στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασχούδης.

«Για να έχουμε μια καλή εικόνα σχετικά με κρατήσεις και προκρατήσεις, αυτό πρέπει να το δούμε στα τέλη Μαρτίου…»

Στο ερώτημα για το αν έχουν ήδη κλείσει κάποια πακέτα για το νησί της Θάσου, ο Πάρης Παρασχούδης απάντησε: «Για να έχουμε μια καλή εικόνα σχετικά με κρατήσεις και προκρατήσεις, αυτό πρέπει να το δούμε στα τέλη Μαρτίου, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο. Τότε έχουμε μια καλή και πιο σαφή εικόνα για το ποια θα είναι η πορεία της τουριστικής περιόδου. Αυτή τη στιγμή πάντως έχουμε μόνο ενδείξεις. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, δεν είναι ικανοποιητικό το δείγμα που έχουμε στα χέρια μας».

«Το Πάσχα πέφτει φέτος πολύ νωρίς, τα ξενοδοχεία δεν θα είναι ανοιχτά, γιατί το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μεγάλο – Οπότε αναμένουμε τους πρώτους επισκέπτες, κλασικά, από τον Μάιο και μετά»

 Όσον αφορά τέλος την περίοδο κατά την οποία αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες στο νησί, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου τόνισε: «Το Πάσχα πέφτει φέτος πολύ νωρίς, τα ξενοδοχεία δεν θα είναι ανοιχτά, γιατί το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μεγάλο. Οι ξενοδόχοι θα κοιτάξουν να καθυστερήσουν κάπως το άνοιγμα των μονάδων τους. Επίσης έχουμε και τις εθνικές εκλογές, Απρίλιο ή Μάιο, που κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Πτήσεις πάντως έχουν προγραμματιστεί πολλές από το εξωτερικό, αλλά οι περισσότερες από τα μέσα Μαΐου και μετά. Οπότε αναμένουμε τους πρώτους επισκέπτες, κλασικά, από τον Μάιο και μετά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...