Κοινωνικά ανεύθυνους, χαρακτηρίζει τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.
Με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός παιδιών δεν εμβολιαστούν, λόγω της απόφασης των γονιών τους.
«Αν σταματήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, τότε οι ασθένειες δεν θα είναι καθόλου σπάνιες και οι θάνατοι δεν θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού…»
«Υπάρχει μια έντονη συζήτηση τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την υποχρέωση που έχουν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους για το σχολείο. Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό, πολύ κρίσιμο και συνάμα λεπτό. Αυτό το κίνημα που υπάρχει, το αντιεμβολιαστικό όπως το λέμε, περιλαμβάνει γονείς που αντιδρούν, θεωρώντας ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για τα παιδιά τους. Νομίζουν ότι κάποιες ασθένειες έχουν εξαφανιστεί και είναι σπάνιες κι ότι δεν θα συμβούν στα παιδιά τους. Προς το παρόν είναι όντως σπάνιες κι αυτό συμβαίνει διότι όλες αυτές τις προηγούμενες δεκαετίες εμβολιάζαμε τα παιδιά μας. Αν σταματήσει όμως να γίνεται αυτό τότε οι ασθένειες δεν θα είναι καθόλου σπάνιες. Οι θάνατοι δεν θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά δεκάδες και ακόμη χειρότερα εκατοντάδες και χιλιάδες», σημείωσε με έμφαση στις δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.
«Είναι κοινωνική ευθύνη το να εμβολιάζει κάποιος τα παιδιά του…»
«Η προστασία από τα εμβόλια είναι μεν αφενός ατομική, προστατεύει δηλαδή εμάς τους ίδιους από τις ασθένειες, αφετέρου δε είναι συλλογική, αφού προστατεύει το κοινωνικό σύνολο, άρα είναι κοινωνική ευθύνη το να εμβολιάζει κάποιος τα παιδιά του. Αυτοί που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους είναι κοινωνικά ανεύθυνοι! Έτσι όπως το λέω ωμά. Είναι επίσης και ατομικά ανεύθυνοι, διότι εκθέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο πολύ μεγαλύτερο, χιλιάδες φορές μεγαλύτερο, από τον θεωρητικό κίνδυνο των εμβολίων. Έχει αποδειχθεί ότι η πιθανότητα να πάθει κάποιος κάτι από μια ασθένεια που προλαμβάνεται από τον εμβολιασμό είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη από το να συμβεί κάτι από το ίδιο το εμβόλιο», συμπλήρωσε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.
«Υπάρχει και μεγάλη ευθύνη των γιατρών, γιατί υπάρχουν μερικοί συνάδελφοι, οι οποίοι δυστυχώς έχουν απόψεις που είναι αντιεπιστημονικές…»
Από το «στόχαστρο» του Χρήστου Παπαδόπουλου δεν ξέφυγαν όμως ούτε και οι ίδιοι οι συνάδελφοί του, καθώς όπως τόνισε «πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και μεγάλη ευθύνη των γιατρών, γιατί μερικοί συνάδελφοι, δυστυχώς έχουν απόψεις που είναι αντιεπιστημονικές αναφορικά με την ωφέλεια ή τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ένα εμβόλιο. Φταίμε κι εμείς οι γιατροί σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα».
Δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στην Π.Ε. Καβάλας
Ερωτηθείς τέλος για το αν έχει εικόνα αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν έχω τέτοια στοιχεία δυστυχώς, διότι αυτά δεν καταγράφονται κάπου ενιαία και κεντρικά, δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή για να έχουμε εικόνα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως οι Ρομά, στους οποίους σε προσπάθειες μας μαζί με τους «Γιατρούς του Κόσμου» έχουμε φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης στην Π.Ε. Καβάλας, απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για τον γενικό πληθυσμό, δυστυχώς, δεν έχουμε καμιά εικόνα».