Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Πέτρος Ταχματζίδης: «Σε λίγα χρόνια οι συντάξεις θα είναι πια ένα επίδομα, ένα βοήθημα…»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Περικοπές δίχως σταματημό στις συντάξεις, προβλέπει ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Καβάλας, Πέτρος Ταχματζίδης. Ήδη, ψαλιδισμένες, λόγω της αύξησης της παρακράτησης υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα είναι οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου για τους συνταξιούχους Ι.Κ.Α. και δημοσίου (πιστώθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης), ενώ ανάλογες περικοπές θα υποστούν οι συντάξεις του Ο.Α.Ε.Ε. που θα καταβληθούν ερχόμενη Τρίτη.

Η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας αυξάνεται από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις, όπως προβλέπουν οι μνημονιακές διατάξεις, ενώ άμεση θα είναι η μείωση και στις επικουρικές συντάξεις μέσω της επιβολής της εισφοράς υπέρ υγείας 6%. Οι μειώσεις θα επιβληθούν αναδρομικά από 1η Ιουλίου, ενώ τα επιπλέον ποσά που υπολογίζονται από την αναδρομική μείωση επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, θα παρακρατούνται ισόποσα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 και θα αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ.

«Σε λίγα χρόνια οι συντάξεις θα είναι πια ένα επίδομα, ένα βοήθημα…»

«Όλα αυτά εμείς τα είχαμε προβλέψει. Δυστυχώς, πρέπει να περιμένουμε κι άλλες περικοπές. Το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Από τον Οκτώβριο με το νέο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα με την επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, στο τέλος η επικουρική σύνταξη θα καταργηθεί πλήρως, μέσα σε ένα με ενάμιση χρόνο, κανένας δεν θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη. Γενικότερα σε λίγα χρόνια οι συντάξεις θα είναι πια ένα επίδομα, ένα βοήθημα. Θα παίρνουμε ψίχουλα, που δεν θα αρκούν ούτε για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος των συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Καβάλας, Πέτρος Ταχματζίδης.

Παραδείγματα αναφορικά με τις μειώσεις στις συντάξεις

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.250 θα υποστεί μείωση 35,6 ευρώ το μήνα, καθώς η παρακράτηση υπολογίζεται στο μικτό ποσό των 1.780 ευρώ που λάμβανε ο συνταξιούχος πριν αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές. Έτσι τον ερχόμενο μήνα η μείωση της σύνταξης θα φτάσει τα 59,3 ευρώ, καθώς θα προστεθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών.

Δικαιούχος με αρχική σύνταξη 3.000 ευρώ το 2010, σήμερα λαμβάνει 1.772 ευρώ κύρια σύνταξη και θα επιβαρυνθεί μηνιαίως κατά 60 ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς.
Τους τρεις ερχόμενους μήνες, λόγω της επιβάρυνσης των αναδρομικών, η σύνταξη του θα μειωθεί κατά 120 ευρώ. Επίσης, ένας συνταξιούχος με επικουρική ύψους 200 ευρώ θα υποστεί μείωση 12 ευρώ, ενώ τον ερχόμενο μήνα η απώλεια θα φτάσει τα 20 ευρώ.

Στο συλλαλητήριο της Δ.Ε.Θ. και οι συνταξιούχοι της Καβάλας

Ο κ. Ταχματζίδης σημείωσε καταληκτικά ότι οι συνταξιούχοι για άλλη μια φορά θα δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Δ.Ε.Θ. για να διαμαρτυρηθούν και παράλληλα θα εξετάσουν το πώς θα οργανωθούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την λαίλαπα, όπως την χαρακτήρισε, που τους πλήττει.

«Αυτά που μας έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, ότι είναι αντιμνημονιακός, απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι άλλα εννοούσε. Δυστυχώς, όλα αυτά ήταν λόγια. Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει έλεγχο κάθε τρεις μήνες από το κουαρτέτο και καταλαβαίνει κανείς που τελικά θα οδηγηθούμε».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ

spot_img
spot_img

Διαφημίσεις