Σταύρος Κιβράκης: Το θετικό αποτύπωμα προέκυψε εξαιτίας του ότι ο υετός «μοιράστηκε» στο διήμερο χωρίς ραγδαιότητα / Οι άνεμοι ευτυχώς δεν μας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα / Πιστεύουμε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι
Ιδιαίτερα ευεργετικά για τον υδροφόρο ορίζοντα ήταν τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Bora», καθώς κατά μέσο όρο στην περιοχή μας «έπεσαν» περί τα 130 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 130 τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, το θετικό αυτό αποτύπωμα προέκυψε εξαιτίας του ότι ο υετός που καταγράφηκε «μοιράστηκε» στο διήμερο Παρασκευή και Σάββατο κυρίως, χωρίς ραγδαιότητα, η οποία στην ουσία είναι αυτή που δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση του νερού στο έδαφος.
«Μία μεγάλη ποσότητα νερού θα απορροφηθεί από το έδαφος, συν του ότι οι βουνοκορφές, όχι τόσο στην περιοχή μας, αλλά στη Βουλγαρία, έχουν καλυφθεί από χιόνι, κάτι που θα επηρεάσει τη χώρα μας…»
«Κατ’ αρχάς είδαμε, έστω την τελευταία του μέρα, ότι ο Νοέμβριος τίμησε την ιστορία του, γιατί μη ξεχνάμε ότι είναι ο πιο βροχερός και δυστυχώς πολλές φορές και ο πιο καταστροφικός μήνας του έτους, όσον αφορά τις πλημμύρες. Είχαμε πει ότι για την περιοχή μας το νερό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ή τουλάχιστον σοβαρά προβλήματα, παρά το ότι θα είναι μεγάλες οι ποσότητες και συγκεκριμένα μας είχαν πει οι επιστήμονες ότι θα «πέσει» το νερό που δεν «έπεσε» το 2024, κάτι το οποίο δεν ήταν ψέμα, αλλά σε μεγάλο βαθμό ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Πρέπει να τονίσουμε ότι όλο το 2024 ήτανε μία έντονα ξηροθερμική περίοδος, δεν είδαμε χειμώνα με χιόνια, δεν είδαμε αξιόλογες βροχές και κυρίως το καλοκαίρι είχαμε μια παρατεταμένη ξηρασία. Επειδή δεν είχαμε ραγδαιότητα, καθώς το νερό έπεσε σε δυο μέρες, μία μεγάλη ποσότητα θα απορροφηθεί από το έδαφος, συν του ότι οι βουνοκορφές, όχι τόσο στην περιοχή μας, αλλά στη Βουλγαρία, έχουν καλυφθεί από χιόνι, κάτι που θα επηρεάσει τη χώρα μας, αφού το φράγμα του Θησαυρού βρίσκεται σε οριακό προς τα κάτω σημείο», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Κιβράκης.
«Γενικότερα ήταν ευεργετική βροχή, οι άνεμοι ευτυχώς δεν μας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και κυρίως δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή…»
«Η εκτίμηση είναι ότι «έπεσαν» κατά μέσο όρο περίπου 130 mm βροχής αυτό το διήμερο, δηλαδή 130 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Ευτυχώς με τον τρόπο που έβρεξε δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, δεν είχαμε ραγδαιότητες και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν αφενός εν τη γενέσει τους και αφετέρου δεν αφήσαν αποτύπωμα με μεγάλες ζημιές. Κυρίως οι ζημιές προκλήθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους. Είχαμε επισημάνει ότι ο μεγάλος κίνδυνος αυτό το διήμερο για την περιοχή μας θα ήταν εξαιτίας του ανέμου, όχι από τις βροχές, γι’ αυτό συστήσαμε στους πολίτες να ‘ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και στις υπηρεσίες που εμπλέκονται να κάνουν τα απαραίτητα έργα προστασίας για να μην έχουμε ατύχημα. Είχαμε πτώσεις δέντρων, κάποια φαινόμενα κατολίσθησης στο οδικό δίκτυο, τα οποία αντιμετωπίστηκαν όμως και ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε. Γενικότερα ήταν ευεργετική η βροχή, οι άνεμοι ευτυχώς δεν μας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και κυρίως δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή, γιατί όπως είδαμε στη Λήμνο είχαμε δυο απώλειες ανθρώπων, για μένα άδικο, γιατί όταν εκδηλώνονται φαινόμενα μένουμε σε προστατευμένους χώρους και δεν εκτιθέμεθα σε αυτά», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Κιβράκης.
«Πιστεύουμε ότι θα ‘ναι διαφορετικός ο χειμώνας φέτος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο…»
«Από την άλλη έχουμε ένα καλό στοιχείο ότι ήδη μπήκαμε στον χειμώνα ημερολογιακά και με θερμοκρασίες περίπου φυσιολογικές για την εποχή. Ένα επίσης θετικό στοιχείο που μας οδήγησε να πιστεύουμε ότι θα ‘ναι διαφορετικός ο χειμώνας φέτος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, είναι ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά η μέση θερμοκρασία είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και λίγο παρακάτω της εποχής. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τον έναν από τους βασικούς παράγοντες που όταν αργότερα μπούμε στην καρδιά του χειμώνα θα συμβάλλουν στην εκδήλωση φαινομένου χιονόπτωσης», σημείωσε ακόμη ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.
Από την Πέμπτη (5/12) και μετά νέο σύστημα θα μας επηρεάσει, μικρότερης όμως έντασης από τη «Bora»
Τέλος, αναφορικά με το αν θα έχουμε εκ νέου κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες, ο Σταύρος Κιβράκης υπογράμμισε: «Κατά την Πέμπτη (5/12) υπάρχει ένα σύστημα που θα μας επηρεάσει, αλλά όχι στον βαθμό αυτού που βιώσαμε με τη «Bora». Θα έχουμε φαινόμενα βροχής ασθενούς έως μέτριας έντασης. Καμία σχέση με το φαινόμενο το οποίο βιώσαμε, το οποίο από την Τρίτη (3/12) για την περιοχή μας θα είναι σε αποδρομή, όμως στα ανατολικά και νότια της χώρας θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες».