Οι πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Φίλιππος», που θα πλήξει από την Πέμπτη (10/3) μέχρι και την Κυριακή (13/3) και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ., Σταύρος Κιβράκης, εκτός από το τσουχτερό κρύο θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις, χαμηλής όμως έντασης, ίσως ακόμη και μέσα στην πόλη της Καβάλας.
Από το πρωί της Πέμπτης (10/3), κυρίως στα ορεινά, αλλά και στα ημιορεινά, θα εκδηλωθούν συνθήκες παγετού – Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως από τους οδηγούς
«Τα φαινόμενα γενικά θα είναι ήσσονος σημασίας, θα είναι εξασθενημένα, ούτε καν μέτριας έντασης. Εκεί όμως που θα έχουμε θέμα θα είναι οι πολύ χαμηλές για την εποχή που διανύουμε θερμοκρασίες. Από το πρωί της Πέμπτης (10/3), κυρίως στα ορεινά, αλλά και στα ημιορεινά, θα εκδηλωθούν συνθήκες παγετού. Από την Παρασκευή (11/3) μέχρι και την Κυριακή (13/3) θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η πτώση της θερμοκρασίας κι αυτό θα είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Φίλιππος». Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τις επόμενες ημέρες, κυρίως από τους οδηγούς, καθώς όπου υπάρχουν υπολείμματα νερού, αυτά θα μετατρέπονται σε πάγο», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο κ. Κιβράκης.
Τα ξημερώματα της Κυριακής (13/3) μπορεί να έχουμε ακόμη και -5 βαθμούς Κελσίου στην πόλη της Καβάλας – Στα ορεινά δεν αποκλείεται οι ελάχιστες θερμοκρασίες να ξεπεράσουν ακόμη και τους -10 βαθμούς Κελσίου
Ειδικότερα αναφερόμενος στις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας επισήμανε: «Όσον αφορά τις ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, αυτές επηρεάζονται από το αν θα έχουμε ξαστεριά τη νύχτα. Τότε οι συνθήκες είναι ακόμη πιο έντονες. Στην πόλη της Καβάλας για παράδειγμα τα ξημερώματα της Κυριακής (13/3) μπορεί να έχουμε ακόμη και -5 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές δεν θα κυμανθούν πολύ πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου σε όλη την Π.Ε. Καβάλας, ενώ στον ορεινό όγκο θα επικρατήσει ολικός παγετός, δηλαδή η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης δεν αποκλείεται οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στον ορεινό όγκο να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν ακόμη και τους -10 βαθμούς Κελσίου».
«Θα έχουμε χιονοπτώσεις πολύ πιθανόν και μέσα στην πόλη της Καβάλας…»
Σε σχέση με τις χιονοπτώσεις, αν αυτές θα εκδηλωθούν και που, ο Σταύρος Κιβράκης τόνισε: «Από την Πέμπτη (10/3) και μέχρι και το Σάββατο (12/3), φαίνεται ότι θα έχουμε χιονοπτώσεις, πολύ πιθανόν και μέσα στην πόλη της Καβάλας. Ειδικά για την περιοχή του Αγίου Σίλα θα δούμε νιφάδες και ίσως μια ελαφρά χιονόστρωση. Θα είμαστε εκεί για να αντιμετωπίσουμε την όποια κατάσταση. Τα φαινόμενα θα είναι ασθενή κατά βάση. Θα έχουμε ένα «πασπάλισμα» γενικότερα. Δεν είναι κάτι που μπορεί να ανησυχήσει τον μηχανισμό της υπηρεσίας μας. Όλο αυτό το διάστημα τα συνεργεία της Περιφέρειας και των δήμων ρίχνουν αλάτι στον ορεινό όγκο, προκειμένου να αποφύγουμε συνθήκες παγετού στο οδικό δίκτυο. Ετοιμότητα ούτως ή άλλως υπάρχει. Από τη στιγμή που δεν φαίνεται να έχουμε σοβαρά φαινόμενα χιονόπτωσης, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα. Μπορούμε να το διαχειριστούμε με πολύ μεγάλη άνεση, όπως και τις προηγούμενες ημέρες που είχαμε σημαντικές χιονοπτώσεις κυρίως στον ορεινό όγκο όπου επιχειρούσαν κατά διαστήματα των εμπλεκόμενων φορέων».
«Από την Τετάρτη (16/3) και μετά θα αρχίσουμε να έχουμε μια επαναφορά σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Θα φύγουμε από θερμοκρασίες με αρνητικό πρόσημο και θα ξεκολλήσουμε από τις συνθήκες παγετού…»
Αναφορικά τέλος με το πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ο κ. Κιβράκης σημείωσε: «Μετά την Κυριακή (13/3) σταδιακά θα αρχίσουν να βελτιώνονται οι συνθήκες και από την Τετάρτη (16/3) και μετά θα αρχίσουμε να έχουμε μια επαναφορά σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Θα φύγουμε από θερμοκρασίες με αρνητικό πρόσημο και θα ξεκολλήσουμε από τις συνθήκες παγετού. Άλλωστε ημερολογιακά τα περιθώρια στριμώχνονται για τον χειμώνα. Βγήκαμε εκτός θα λέγαμε, αλλά τον Μάρτιο το έχουμε δει ξανά να συμβαίνει. Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου πάντως είναι ότι ο Μάρτιος μέχρι και τα μέσα του έχει θερμοκρασίες πολύ πιο χαμηλές για την εποχή. Άλλες χρονιές βλέπαμε βύθιση του υδραργύρου για ένα ή δυο 24ωρα και επαναφορά του. Φέτος δεν συνέβη αυτό για τον μισό Μάρτιο».