Για την κινητοποίηση που έκαναν οι δικηγόροι την Πέμπτη στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιώργος Γραμμένος.
Όπως αναφέρει «η συμβολική αυτή κινητοποίηση αυτή έγινε στις 12 το μεσημέρι στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας διαμαρτυρίας των δικηγόρων, όπως έχει αποφασιστεί από την ολομέλειά μας. Έχουμε κάποια ζητήματα από τις αρχές Μαρτίου και μέρος αυτών επισημάναμε στην πολιτεία. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία υποβάλλαμε σχετικά αιτήματα.
Το ένα έχει να κάνει με την διαρκή λειτουργία των δικαστηρίων. Όπως ξέρετε, θεωρείται μείζονος σημασία η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας, που αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας. Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από την παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων και ειδικά στις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο. Γίνονται συνεχείς επαφές με το υπουργείο Δικαιοσύνης για αυτό το θέμα. Υπάρχει μία ανταπόκριση από το υπουργείο, πλην όμως οι υπουργικές αποφάσεις εσφαλμένα λαμβάνονται κάθε Σάββατο μεσημέρι – απόγευμα και ισχύουν από την Δευτέρα και δεν εισακούγονται αυτά στα οποία συμφωνεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τους δικηγορικούς συλλόγους. Αποτέλεσμα είναι να υπολειτουργούμε.
Οι συνάδελφοι έχουν προβλήματα, αφού για επτά μήνες δεν μπορούσαν να δουλέψουν, όμως έχει προβλήματα και ο κόσμος που πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχουν υποθέσεις εργατικών, διατροφών κλπ οι οποίες καθυστερούν πολύ λόγω της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Η λειτουργία τους γίνεται με κάθε ασφάλεια. Έχει παρατηρηθεί ότι τα δικαστήρια δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού. Είμαστε σε αναμονή της νέας ΚΥΑ. Από το διάστημα 4 Μαρτίου που πήραμε τις αποφάσεις μας έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, ειδικά στις περιοχές που δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως είναι και η δική μας.
Υπάρχει μία καλυτέρευση, αφού έχει επιτραπεί η διεξαγωγή κάποιων υποθέσεων στις πολιτικές υποθέσεις και είμαστε στο 50-60% αυτών των υποθέσεων. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι στα ποινικά όπου δεν εξετάζεται το 5-10% των υποθέσεων. Σε μας είναι πιο εύκολα τα πράγματα και ελπίζω έτσι να μείνουν».
Παράπονα για τη στήριξη του δικηγορικού σώματος από την πολιτεία
«Το δεύτερο σκέλος» συνεχίζει ο κ. Γραμμένος, έχει να κάνει με τα παράπονα μας για τη στήριξη του δικηγορικού σώματος από την πολιτεία. Δεν είναι η επιβαλλόμενη. Για όλο το 2020 παρά το ότι είχαμε ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ και εμείς οι δικηγόροι, λάβαμε ένα βοήθημα 600 ευρώ για όλη την χρονιά. Ξεπεράστηκε εκείνο όμως και συζητήσαμε για ένα ποσό των 400 ευρώ ως βοήθημα, από χρήματα όμως που εμείς οι δικηγόροι καταβάλλουμε ως εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ. Αυτό έγινε δεκτό, όμως τα κριτήρια που μπήκαν στην συνέχεια, απέτρεψαν ένα μεγάλο αριθμό των συναδέλφων από το να δικαιούται το ποσόν αυτό. Από τις 45.000 δικηγόρους της χώρας ούτε 5.000 δεν πήραν το βοήθημα των 400 ευρώ. Το ευχάριστο είναι πως έχει δοθεί μια παράταση μέχρι τις 19 Απριλίου για την υποβολή κάποιων αιτήσεων για να ανοίξει το εύρος αυτών που δικαιούνται να πάρουν το επίδομα, στο οποίο υπάγονται όλοι οι επαγγελματίες. Ελπίζω με αυτή την διεύρυνση των κριτηρίων να ικανοποιηθεί ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων».
«Οι ασφαλιστικές μας εισφορές και οι φορολογικές μας υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Παρ’ όλα αυτά, εκτός από την μείωση του 40% στα ενοίκια που είχαμε για κάποιους μήνες, δεν τύχαμε κάποιας άλλη διευκόλυνσης σε όλα αυτά. Άλλα ζητήματα που μας απασχολούν έχουν να κάνουν με τις ρυθμίσεις διάφορων νομοσχεδίων τα οποία έρχονται προς ψήφιση και αφορούν τροποποιήσεις του κώδικα πολιτικής οικονομίας, το νέο οικογενειακό δίκαιο κλπ. Για τα θέματα αυτά είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης και προχωράμε σε ένα καλό επίπεδο συνεννόησης αυτή την στιγμή», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Γραμμένος.