Νίκος Ίμβρος: Η Τροχαία πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και να συνδυαστεί με τη δημιουργία Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων / Αν ο Δήμος Καβάλας θελήσει να βοηθήσει, μπορεί να φτιαχτεί ένα σύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο / Μεγάλη έξαρση σε τηλεφωνικές απάτες
Η δημιουργία Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, η ενίσχυση με τουλάχιστον 20 αστυνομικούς, αλλά και έναρξη της συζήτησης για τη δημιουργία νέου Αστυνομικού Μεγάρου, είναι τα κυρίαρχα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας το 2024, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας, Νίκος Ίμβρος.
Απαντώντας αρχικά στο ερώτημα για το ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει το 2023 στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, ο κ. Ίμβρος έκανε λόγο για μια πραγματικά δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών, που φέτος σε τόσο μεγάλο βαθμό κατέκλυσαν και την πόλη της Καβάλας, δημιουργώντας ανυπέρβλητα κυκλοφοριακά προβλήματα.
«Η Τροχαία μας ως υπηρεσία, πρέπει να ενισχυθεί πραγματικά με προσωπικό και να συνδυαστεί με αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια, τη δημιουργία Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων»
«Όντως το 2023 ήταν μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά, ιδιαίτερη θα έλεγα, λόγω του μεγάλου τουριστικού κύματος. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι το πρωτόγνωρο, δηλαδή πάρα πολύ κόσμο σε περιοχές όπου δεν είχαμε συνηθίσει, όπως στην πόλη της Καβάλας. Αυτό το μεγάλο τουριστικό κύμα ανέδειξε και τα προβλήματα τα οποία έχουμε στο κυκλοφοριακό της πόλης μας. Γι’ αυτό και λέμε ότι η Τροχαία μας ως υπηρεσία, πρέπει να ενισχυθεί πραγματικά με προσωπικό και να συνδυαστεί με αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια και ελπίζουμε το 2024 να είναι το έτος υλοποίησης, τη δημιουργία Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων. Αν συμβεί αυτό η Τροχαία Καβάλας θα απαλλαγεί από ένα σημαντικό κομμάτι του οδικού δικτύου μας, που είναι η Εγνατία Οδός, όπου λόγω του προσφυγικού και των δύο σταθμών διοδίων απαιτείται αυξημένη παρουσία της Τροχαίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ασχοληθεί με τα σημεία που πραγματικά και μέσα στην πόλη και στο επαρχιακό δίκτυο παρουσιάζουν δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, ώστε να μειωθούν το 2024 τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη, αλλά και να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν τη νούμερο ένα πληγή για την ελληνική κοινωνία», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Ίμβρος.
«Αν ο Δήμος Καβάλας θελήσει να βοηθήσει, θεωρώ ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα σύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο προς όφελος όλων…»
Όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας νέου κτηρίου για την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων τόνισε: « «Ελπίζουμε μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή, να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, η οποία όπως μας έχουν δείξει άλλες Διευθύνσεις, όπως της Αλεξανδρούπολης που ξεκινά αρχές του 2024 την κατασκευή του, είναι μία διαδικασία χρονοβόρα. Η γραφειοκρατία σε αυτό το κομμάτι είναι πρωτόγνωρη, παρόλο που τη γνωρίζουμε σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας. Επομένως πρέπει να γίνει μία αρχή. Εμείς το έχουμε πει, επειδή η πόλη είναι δύσκολη και ως προς την κατασκευή της και ως προς τους χώρους που ενδείκνυται για να φτιαχτεί ένα καινούργιο Αστυνομικό Μέγαρο, ο μόνος πραγματικά που μπορεί να βοηθήσει αυτήν την περίοδο, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές, είναι ο Δήμος Καβάλας. Αν θελήσει να βοηθήσει, θεωρώ ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα σύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο προς όφελος όλων. Από την άλλη όμως θεωρώ ότι μια σωστή και δίκαιη ανταλλαγή του υπάρχοντος κτηρίου που είναι ιδιόκτητο και μπορεί να δοθεί στον Δήμο ως αντιπαροχή σε σχέση με τον χώρο που θα μας δώσει, θα είναι μία δίκαιη συναλλαγή και για τον Δήμο, προκειμένου να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο κομμάτι προς όφελος των δημοτών».
«Οι απαιτήσεις για ένα νούμερο που πραγματικά θα το έβλεπε ο κόσμος έξω στον δρόμο είναι περίπου 20 αστυνομικοί…»
Σε σχέση με τις προσλήψεις και τι αναμένεται για το 2024, ο Νίκος Ίμβρος σημείωσε: «Οι απαιτήσεις για ένα νούμερο που πραγματικά θα το έβλεπε ο κόσμος έξω στον δρόμο είναι περίπου 20 αστυνομικοί. Αυτό θα εξαρτηθεί με το γεγονός αν δημιουργηθεί η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, οπότε οι ανάγκες εκεί τουλάχιστον διπλασιάζονται. Αν μείνουμε στα σημερινά δεδομένα ένας αριθμός 20 ατόμων στις έκτακτες και τακτικές μεταθέσεις είναι ένα αριθμός που θα φανεί έξω στο πεζοδρόμιο, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός της Αστυνομίας. Φυσική παρουσία, πρόληψη και όχι καταστολή. Να είναι εκεί που απαιτείται με τις δυνάμεις που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως είναι ομάδες ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε. που πραγματικά μπορούν άμεσα να βρεθούν στα σημεία, αλλά είναι και ομάδες που απαιτούν νέο προσωπικό και ηλικιακά και με διάθεση, το οποίο αν δεν έρθουν να μεταθέσεις νέες συνάδελφοι δεν μπορεί να βρεθεί».
Ύφεση σε κλοπές – ληστείες – Μεγάλη έξαρση σε τηλεφωνικές απάτες
Τέλος, όσον αφορά την μικροεγκληματικότητα ο Νίκος Ίμβρος τόνισε ότι υπάρχει μία ύφεση σε ληστείες και κλοπές, ωστόσο υπάρχει μία μεγάλη έξαρση στις τηλεφωνικές απάτες. «Δυστυχώς δεν θα σταματήσει το φαινόμενο με τις τηλεφωνικές απάτες. Οι κακοποιοί έχουν αναπτύξει λόγω της τεχνολογίας και των μέσων, νέους τρόπους να προσπαθούν να πάρουν χρήματα από συμπολίτες μας, κυρίως ηλικιωμένους. Για αυτό πρέπει να πούμε ότι καλό είναι να μιλάμε στους γονείς μας, στους παππούδες μας, στους συγγενείς μας μιας μεγάλης ηλικίας, που πραγματικά πολλές φορές συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά, ότι δεν υπάρχει ποτέ καμία περίπτωση να βρεθεί αστυνομικός, πυροσβέστης, λιμενικός, γιατρός, δικηγόρος, υπάλληλος της Δ.Ε.Η., να ζητήσει χρήματα που είναι συνέπεια κάποιου τροχαίου ή κάποιου γεγονότος που μπορεί να τους ξεγελάσει και να τους αποσπάσει τεράστια χρηματικά ποσά», ανέφερε σχετικά ο κ. Ίμβρος.