Νίκος Ίμβρος: Δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός σε κάθε οδηγό για το πότε θα κάνει την ανοησία του / Φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα διότι η ένταση και ο εγκλεισμός βγήκε και συνεχίζει να βγαίνει στο τιμόνι
Πιο επιτακτική από ποτέ, μετά από τα συνεχή τροχαία ατυχήματα αλλά και δυστυχήματα, είναι η ενίσχυση του προσωπικού του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Π.Ε.Κ., Νίκος Ίμβρος.
Εκτός όμως από την ενίσχυση του προσωπικού του εν λόγω Τμήματος, ο κ. Ίμβρος υπογράμμισε ότι απαιτείται η δημιουργία Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στην Εγνατία Οδό, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες Εθνικές Οδούς της χώρας, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.
«Δυστυχώς αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί τώρα, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά…»
«Δυστυχώς δεν ήθελα να είμαι αυτός που θα επαληθευτώ με αυτά που έλεγα στο παρελθόν, ούτε να επαληθευτώ με τον χειρότερο τρόπο. Η πραγματικότητα είναι όντως πολύ άσχημη. Καθημερινά τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα είναι επαναλαμβανόμενα. Αν μέναμε σε υλικών ζημιών, όχι ότι δεν θα το συζητήσουμε, αλλά θα μέναμε στις λαμαρίνες. Όμως όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, η κατάσταση είναι τραγική. Δυστυχώς αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί τώρα, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά. Δεν μπορεί να λυθεί με ημίμετρα. Εμείς το φωνάζουμε και το ζούμε από την εργασία που κάνουμε και πρέπει να το δει οργανωμένα η πολιτεία. Δυστυχώς δεν το βλέπει και γι’ αυτό πραγματικά θλίβομαι ιδιαίτερα, γιατί είναι κάτι το οποίο που είναι αδύνατο να μην το βλέπει η ελληνική πολιτεία. Καθημερινά θρηνούμε νεκρούς, χάνουμε συνανθρώπους μας σε παραγωγικές ηλικίες που μπορούν να προσφέρουν και είναι απορίας άξιον πως η πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε, παρά μόνο να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ίμβρος.
«Δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός σε κάθε οδηγό για το πότε θα κάνει την ανοησία του…»
«Ο Έλληνας θα πρέπει οργανωμένα να εκπαιδευτεί στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, από το νηπιαγωγείο, από τον παιδικό θα έλεγα. Είμαι πατέρας δύο μικρών παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό. Κάνουν ένα σωρό μαθήματα που είναι απορίας άξιον για το τι προσφέρουν και δεν μπαίνει μέσα το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής που θα δημιουργήσει παιδεία από την προσχολική ηλικία και θα σώσει ζωές. Όσον αφορά τα του οίκου μας φυσικά και θέλουμε να υπάρχουν αστυνομικοί έξω. Από τη στιγμή που ο Έλληνας ή ο αλλοδαπός δεν καταλαβαίνουν με τα λόγια, θα πρέπει να πάμε σε άλλες διαδικασίες. Αλλά αυτό το προσωπικό δεν υπάρχει. Το έχουμε ξαναπεί. Δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός σε κάθε οδηγό για το πότε θα κάνει την ανοησία του. Γιατί περί ανοησίας πρόκειται όταν δεν φοράμε τη ζώνη μας ή το κράνος μας, όταν θέλουμε να έχουμε το τηλέφωνό μας το κινητό στο χέρι ενώ οδηγάμε, όταν το μυαλό μας βρίσκεται οπουδήποτε αλλού εκτός από το τιμόνι. Δεν μπορεί να βρίσκεται ένας τροχονόμος πάνω από το κεφάλι κάποιου για να τον νουθετήσει. Μακάρι να υπήρχαν αυτοί οι τροχονόμοι όμως δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας.
«Φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα διότι αυτή η ένταση και ο εγκλεισμός βγήκε και συνεχίζει να βγαίνει στο τιμόνι…»
Ερωτηθείς για το πόσοι αστυνομικοί απαιτούνται για την ενίσχυση του Τμήματος Τροχαίας Καβάλας, ο Νίκος Ίμβρος απάντησε: «Δεν λύνεται το πρόβλημα με 10 ή 15 άτομα. Εμείς λέμε εδώ και καιρό ότι θα πρέπει να φτιαχτεί Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, όπως υπάρχει σε άλλες Εθνικές Οδούς. Η Εγνατία Οδός που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια είναι παρατημένη, γιατί βρίσκεται εδώ στο Βορρά. Οι πολιτικοί μας και από την Αθήνα, αλλά και οι ντόπιοι δεν ενδιαφέρονται. Έχουμε αφήσει μία Εγνατία Οδό στο έλεος της! Να περπατάνε άνθρωποι πάνω μετανάστες, είμαστε πέρασμα, είναι μέρος επικίνδυνο. Ο νόμος μας έχει το χειρότερο δίκτυο Εγνατίας Οδού λόγω των στροφών, με πολύνεκρα ατυχήματα και δυστυχήματα. Πρέπει να δημιουργηθεί τροχαία μόνο για εκείνο το κομμάτι, ώστε τα υπόλοιπα τμήματα του οδικού δικτύου να τα αναλάβει η Τροχαία Καβάλας. Δεν μπορεί να αστυνομευθεί η περιοχή μας. Έχουμε πάρα πολλά σημεία δύσκολα, μέσα στην πόλη, αλλά και σε όλο το δίκτυο. ‘Όλο αυτό το δίκτυο το αστυνομεύει η Τροχαία Καβάλας. Πόσους ανθρώπους χρειαζόμαστε για όλο αυτό το οδικό δίκτυο; Δεν μπορεί να υπολογιστεί με νούμερο. Θα μπορούσαν να γίνουν κάποια μπλόκα αν υπήρχε προσωπικό. Ξεκινάνε εκδηλώσεις παντού, είναι μία κατάσταση δύσκολη τα καλοκαίρια. Φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα διότι αυτή η ένταση και ο εγκλεισμός βγήκε και συνεχίζει να βγαίνει στο τιμόνι και πραγματικά δεν θέλω να συνεχίσω να γίνομαι μάντης κακών, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαι ανήσυχος, τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο, γιατί ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι που περιμένουμε στην περιοχή μας. Έρχεται Ιούλιος – Αύγουστος, αλλά και αυτοί που έρχονται και τους βλέπουμε στην πόλη οι αλλοδαποί, βλέπουμε καταστάσεις απίθανες με αναστροφές κλπ. Λέμε είναι δυνατόν στη χώρα τους να κάνουν τέτοια πράγματα;».
«Αν οι πολιτικοί μας δεν πιέζουν προς τα κάτω, δείχνοντας την πραγματική εικόνα που βιώνουμε καθημερινά, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα…»
«Έχουμε κουραστεί ως συνδικαλιστές, έχουμε γίνει οι γραφικοί της υπόθεσης. Εμείς μόνο τα βλέπουμε και τα φωνάζουμε. Χρειάζεται πίεση και από τους τοπικούς άρχοντες. Οι δήμαρχοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη δύναμη. Τα ραντάρ θα ήταν μία λύση σε κάποια σημεία και η παρουσία φορητού ραντάρ επίσης καταγραφής της ταχύτητας ή παρουσία έστω σε μία διασταύρωση περιπολικού με τον φάρο αναμμένο, κάτι που λειτουργεί προληπτικά. Όλα αυτά είναι λύσεις, όμως για να μπουν όλα αυτά σε μία σειρά, χρειάζονται προσωπικό και μέσα. Αυτά τα πράγματα στο βαθμό που θέλουμε δεν υπάρχουν. Αν οι πολιτικοί μας δεν πιέζουν προς τα κάτω, δείχνοντας προς τα κάτω την πραγματική εικόνα που βιώνουμε καθημερινά και να αποδείξουν αυτό που λέμε εμείς, πιέζοντας για λύσεις και όχι για ωραία λόγια, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων άμεσα και ενίσχυση του Τμήματος Τροχαίας με προσωπικό πραγματικό, Δεν μπορούμε να κλωνοποιήσουμε αστυνομικούς ούτε να τους δημιουργήσουμε την τελευταία στιγμή», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Νίκος Ίμβρος.