Ούτε έναν αστυνομικό δεν πήρε η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας από τις έκτακτες μεταθέσεις του 2017, οι οποίες ανακοινώθηκαν την Τρίτη (17/10) και αφορούν όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
«Για άλλη μια φορά η Καβάλα θα πάρει τον αριθμό «μηδέν». Έχει καταντήσει συνήθεια όλα αυτά τα χρόνια, με μοναδική εξαίρεση τις φετινές τακτικές μεταθέσεις, όπου είχαμε δει έναν αριθμό έξι αστυνομικών στην Καβάλα και δεν το πιστεύαμε. Τώρα έρχεται η απόφαση του αρχηγείου να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα», τόνισε για το θέμα με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας, Νίκος Ίμβρος.
«Γηράσκει» το υφιστάμενο προσωπικό κι αυτό θα έχει συνέπειες στο μέλλον…
«Η πραγματικότητα αυτή δεν είναι άλλη από το ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο στις τακτικές, όσο και στις έκτακτες μεταθέσεις, ο αριθμός με τον οποίο ενισχύεται η Διεύθυνσή μας δεν υπερβαίνει τα ένα με δυο άτομα! Οι ελλείψεις είναι γνωστές, τις έχουμε πει πολλές φορές, είναι τεράστιες πραγματικά. Ιδιαίτερα δε εκτός Καβάλας, σε Θάσο, Χρυσούπολη, Νέα Πέραμο και Τούζλα το καλοκαίρι, αλλά και μέσα στην πόλη. Αυτό το «μηδέν» είναι για κλάματα. Κάποιοι λένε ότι είναι «κωμωδία», εγώ λέω «δράμα», που το βιώνουν οι ίδιοι μας οι συνάδελφοι πρώτα απ’ όλα, περιμένοντας όλα αυτά τα χρόνια να έρθουν στο σπίτι τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά. Από την άλλη και για εμάς στην Καβάλα το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερο, γιατί δεν έρχονται νέοι συνάδελφοι. «Γηράσκει» το υφιστάμενο προσωπικό κι αυτό θα έχει συνέπειες στο μέλλον, τόσο στην αποδοτικότητα, όσο και στην δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στις υποχρεώσεις του το επάγγελμά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο Νίκος Ίμβρος.
Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια – Περιπολικά με πολλά χιλιόμετρα, «ληγμένα» αλεξίσφαιρα, αναλώσιμα με το σταγονόμετρο!
Ερωτηθείς στη συνέχεια για το ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του στην καθημερινότητά τους, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας, απάντησε: «Τα προβλήματα είναι τα ίδια, απλά με τον καιρό χειροτερεύουν γιατί δεν έχει δοθεί λύση σε κάποια από αυτά. Είναι τα περιπολικά με τα πολλά χιλιόμετρα, είναι τα ληγμένα αλεξίσφαιρα, τα οποία συνεχίζουν να μην ανανεώνονται παρά τις δωρεές ιδιωτών, που είναι οι μόνες που υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αλεξίσφαιρων γιλέκων, η πλειοψηφία των οποίων είχαν παραληφθεί για την ολυμπιάδα του 2004! Έχει περάσει η διάρκεια ζωής τους, η απαιτούμενη ποσότητα πανελλαδικά είναι πολύ μεγάλη, όμως χρειάζονται ποσά που ο προϋπολογισμός του υπουργείου δεν μπορεί να δώσει, αφού είναι περιορισμένος. Φυσικά όλα αυτά έρχονται να συμπληρωθούν στην καθημερινότητά μας, στα γραφεία με τα αναλώσιμα, όπου όλα γίνονται από δωρεές και με το σταγονόμετρο! Είναι μια κατάσταση δύσκολη».
Μετά την έλλειψη προσωπικού, δεύτερο σημαντικό θέμα είναι το κτηριακό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας
Τέλος, σε ερώτηση για το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας κι αν υπάρχει περίπτωση μεταστέγασής της, ο Νίκος Ίμβρος απάντησε: «Για εμάς ως Ένωση, το κτηριακό είναι το δεύτερο σημαντικότερο θέμα μετά την έλλειψη προσωπικού. Απορώ πως όλα αυτά τα χρόνια οι τοπικοί φορείς δεν έχουν πιέσει, ώστε να βρεθεί ένας άλλος ο χώρος. Ειδικά μέχρι το 2010 που υπήρχε ακόμη οικονομική δυνατότητα. Χάθηκε χρόνος κι ενώ στους όμορους νομούς κατάφεραν να κάνουν νέα αστυνομικά μέγαρα. Μόνο η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας συνεχίζει να βρίσκεται σ’ ένα κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1975, στο κέντρο της πόλης με όλα τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό. Υπήρχαν λύσεις, στην παρούσα φάση όμως θεωρώ δεν υπάρχουν, γιατί απαιτούνται χρήματα κι έτσι σύντομα δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι. Για παράδειγμα στην Ελευθερούπολη στην πρώην εφορία εδώ και τρία χρόνια περιμένουμε μετεγκατάσταση της αστυνομίας για να μη πληρώνει το κράτος 40.000 ευρώ το χρόνο κι όμως η γραφειοκρατία δεν την επιτρέπει».