Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Δεν βγαίνουν οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις

Ημέρα:

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 29 Ιουλίου, ο φοροτεχνικός Γιάννης Παναγιωτίδης, ο οποίος μιλώντας στον «Ενήμερο», τονίζει ότι ο όγκος δουλειάς των συναδέλφων του είναι τεράστιος από τον Μάρτιο και μετά, με αποτέλεσμα κάποια λογιστικά γραφεία να μην έχουν ακόμη αρχίζει να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, όσον αφορά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης.

Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό των συμπολιτών μας που υπέβαλαν φορολογική δήλωση κι ενώ απομένουν 29 ημέρες για την καταληκτική ημερομηνία, δεν ξεπερνά το 30% κι ενώ ήδη οι λογιστές ετοιμάζονται για νέα αποχή από την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας που έχει προκύψει λόγω του lock down που προηγήθηκε την άνοιξη.

«Λόγω του μεγάλου φόρτου με τον οποίο έχει επιβαρυνθεί το taxis, έχει σαν αποτέλεσμα, το σύστημα να είναι αργό ακόμη και τις ημέρες των αργιών.»

«Τα απόνερα της πανδημίας και του lock down τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας. Οι προθεσμίες για τους φορολογούμενους, σε κάθε αντικείμενο, είναι ασφυκτικές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας εγκλωβισμός από αυτές και τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Λόγω του μεγάλου φόρτου με τον οποίο έχει επιβαρυνθεί το taxis, πέρα από τις φορολογικές δηλώσεις, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το επίδομα ειδικού σκοπού, δηλώσεις για ακίνητα που είχαν μειωμένο ενοίκιο, διορθώσεις για τα λάθος τετραγωνικά μέτρα, όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, το σύστημα να είναι αργό ακόμη και τις ημέρες των αργιών! Κυριολεκτικά σέρνεται εδώ και καιρό, όπως και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες! Μέχρι έναν βαθμό είναι κατανοητό αυτό, αλλά δεν είναι κατανοητό το μικρό χρονικό διάστημα που δίνεται για να υποβληθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις. Πρόκειται για πληθώρα υποχρεώσεων που πρέπει να υποβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει σχετικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Δουλεύουμε ακατάπαυστα από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα, καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με νέες εγκυκλίους που αλλάζουν αυτό που ίσχυε την προηγούμενη ώρα! Δεν βγαίνουν αυτές οι προθεσμίες…»

«Δεν αρκεί η 29η Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το έχουμε πει από τον Μάιο. Η πρόταση της Ομοσπονδίας μας είναι να δοθεί παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Είμαστε άνθρωποι κι εμείς, δουλεύουμε ακατάπαυστα από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα και εξακολουθούμε να το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε πρώτα από όλα τους πολίτες για να προλάβουν ημερομηνίες και να λάβουν τα επιδόματα, δώρο Πάσχα κλπ. Αυτά όλα δεν φαίνονται, αλλά καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με νέες εγκυκλίους που αλλάζουν αυτό που ίσχυε την προηγούμενη ώρα! Είναι μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για τον κλάδο μας. Δεν βγαίνουν αυτές οι προθεσμίες. Κατανοώ ότι το κράτος θέλει έσοδα, όμως θα μπορούσε για παράδειγμα δυο δόσεις της φορολογίας εισοδήματος να τις βάλει μαζί τον Σεπτέμβριο. Η επιμήκυνση των δόσεων μέχρι οκτώ, είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως και το ότι θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου, όμως η επιμήκυνση στην ουσία αφορά ένα δίμηνο παραπάνω. Ήταν τρεις διμηνιαίες και τις έκαναν οκτώ μηνιαίες. Δεν είναι λίγο, δεν είναι όμως και πολύ», επισημαίνει ακόμη ο κ. Παναγιωτίδης.

«Πρέπει να προχωρήσουν και οι ρυθμίσεις για οφειλές που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός, γιατί θεωρώ ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος»

«Από εκεί και πέρα υπάρχει και κίνητρο έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή φόρου, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι λίγο παραπάνω, στο 5%, για παράδειγμα, ώστε να είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους και θα δινόταν μια επιπλέον ανάσα και στα ταμεία του κράτους. Πάντως μέχρι σήμερα στην Καβάλα, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι σε ποσοστό πολύ πιο κάτω από το 50% κι αυτό οφείλεται και στα λογιστικά γραφεία, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη αρχίσει να κάνουν φορολογικές δηλώσεις! Περίπου στο 30% θα έλεγα ότι είναι το ποσοστό των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, ένα ποσοστό που είναι χαμηλό κι ο χρόνος που απομένει είναι επίσης λίγος. Πρέπει να προχωρήσουν και οι ρυθμίσεις για οφειλές που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός, γιατί θεωρώ ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος ειδικά για τις επιχειρήσεις, γιατί το καλοκαίρι δεν πάει όπως περιμέναμε, υπάρχει ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά, το αντίκτυπο της οποίας θα φανεί όταν θα αρχίσει να χειμωνιάζει», υπογραμμίζει καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε», ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...