Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Χαλαρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Γιάννης Παναγιωτίδης: Δεν είναι αρκετό το διάστημα για να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις, οι λογιστικές οργανώσεις μιλούν ακόμη και για παράταση που θα φτάνει μέχρι και Οκτώβριο

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η προσέλευση των φορολογουμένων στα λογιστικά γραφεία της Καβάλας για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο φοροτεχνικός, Γιάννης Παναγιωτίδης.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτίδης τόνισε ότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, είναι ανεπαρκές κι ως εκ τούτου εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί παράταση, η οποία ίσως φτάσει μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ υποτονικό στάδιο όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων…»

«Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ υποτονικό στάδιο όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό, καθώς οι δηλώσεις των επιχειρήσεων γίνονται από τους λογιστές όταν πρέπει, αφού υπάρχουν πολλές παράλληλες υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία και τα επιδόματα, τις μειώσεις ενοικίων κι άλλες πολλές παραμέτρους. Γι’ αυτόν τον λόγο (πανδημία και πολλές υποχρεώσεις) δεν ήταν έτοιμο να ανοίξει το σύστημα την 1η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Δεν είναι αρκετό αυτό το διάστημα για να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει παράταση. Οι λογιστικές οργανώσεις μιλούν ακόμη και για παράταση που θα φτάνει μέχρι και Οκτώβριο»

«Ακόμη κι αν γίνονται 100.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα πρέπει να δηλωθούν 6,5 εκατομμύρια το διάστημα που μένει μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Δεν είναι αρκετό αυτό το διάστημα για να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει παράταση. Οι λογιστικές οργανώσεις μιλούν ακόμη και για παράταση που θα φτάνει μέχρι και Οκτώβριο. Αυτό είναι ένα λογικό σενάριο γιατί υπάρχουν πολλές παράλληλες υποχρεώσεις που αφορούν την οικονομική κανονικότητα ή την έκτακτη δραστηριότητα που έχει να κάνει με την πανδημία. «Τρέχουν» ενισχύσεις για επιχειρήσεις, αναστολές, μειωμένα ενοίκια κι όλα αυτά καθυστερούν τον χρόνο για να υποβληθεί σωστά μια φορολογική δήλωση. Τα γραφεία μας επωμίστηκαν μεγάλο βάρος και μέσα στον Αύγουστο που χρειαζόμαστε κι εμείς ανάσες δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τόσο μεγάλο βάρος. Δεν θα βγει ο χρόνος, το ξέρουν οι αρμόδιοι, αλλά δεν το ανακοινώνουν τώρα ότι θα δοθεί παράταση. Θα γίνει εξ ανάγκης», συμπλήρωσε καταληκτικά ο κ. Παναγιωτίδης.

Τι θα ισχύσει φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις

Να σημειωθεί ότι λόγω των έκτακτων μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και συνεχίζονται έως σήμερα, οι φορολογικές δηλώσεις θα συμπληρωθούν με αρκετές αλλαγές, όχι τόσο στο σκέλος των κωδικών, όσο στον τρόπο που θα φορολογηθούν εισοδήματα που προέρχονται για παράδειγμα από αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιστρεπτέες προκαταβολές, αποζημίωση για ενοίκια κλπ. Σημαντική αλλαγή θα προκύψει φέτος για όσους πληττόμενους μισθωτούς ή επαγγελματίες δεν έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο ύψος αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα ακόμη και αν εμφανίσουν λιγότερες αποδείξεις να μην επιβαρυνθούν με πέναλτι φόρου 22%.

spot_img

Διαφημίσεις