Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια

Ημέρα:

spot_img

Σωτήρης Λαζαρίδης: Οι έλεγχοι πρέπει να εκτελεστούν σωστά, όχι πρόχειρα και βιαστικά, δεν πρέπει να αφεθούν στη μέση όπως έγινε παλαιότερα. / Να τρέξουμε τουλάχιστον στην υλοποίηση κάποιων στόχων κι όχι μόνο στην εξαγωγή διαπιστώσεων

Για τη σημαντικότητα του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτηρίων της χώρας και κατ’ επέκταση της περιοχής μας, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, Σωτήρης Λαζαρίδης.

Ο προσεισμικός έλεγχος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, καθώς εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Πρόκειται αρχικά για πρωτοβάθμιο έλεγχο (οπτικός) και στη συνέχεια, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος.

«Οι έλεγχοι πρέπει να εκτελεστούν σωστά, όχι πρόχειρα και βιαστικά, επειδή τώρα συνέβη το γεγονός στη γείτονα χώρα. Δεν πρέπει να αφεθεί στη μέση ο έλεγχος, όπως έγινε παλαιότερα…»

«Πρέπει να πούμε ότι κάποια από δημόσια κτήρια, κοντά στις 16.000, έχουν ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν κι αυτά θα συμπεριληφθούν στον νέο προσεισμικό έλεγχο που πρόκειται να γίνει. Η απόφαση για τον έλεγχο των δημοσίων κτηρίων πάρθηκε κεντρικά από την κυβέρνηση, μετά τον σεισμό της Τουρκίας. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και πρέπει να εκτελεστούν σωστά, όχι πρόχειρα και βιαστικά, επειδή τώρα συνέβη το γεγονός στη γείτονα χώρα. Δεν πρέπει να αφεθεί στη μέση ο έλεγχος, όπως έγινε παλαιότερα», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Λαζαρίδης.

«Ήδη προφορικά έχουμε μιλήσει με τον Δήμο Καβάλας, ώστε να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση, ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος τοπικά, αν δεν γίνει κεντρικά…»

«Η περιοχή μας, δεν ανήκει στις περιοχές με μεγάλη σεισμικότητα, αλλά στη λιγότερο επικίνδυνη περιοχή. Ήδη προφορικά έχουμε μιλήσει με τον Δήμο Καβάλας, ώστε να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. και του Δήμου, προφανώς και με τη νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει μετά τις δημοτικές εκλογές, ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος τοπικά, αν δεν γίνει κεντρικά. Άρα, έτσι κι αλλιώς πρέπει να προχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων και η γενική κατεύθυνση θα δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Λαζαρίδης.

«Να τρέξουμε τουλάχιστον στην υλοποίηση κάποιων στόχων κι όχι μόνο στην εξαγωγή διαπιστώσεων. Δεν πρέπει να καθυστερούμε…»

 «Θεωρώ πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό το να προχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό κτηρίων που κατασκευάστηκαν πολύ πριν το 1985. Οι αδυναμίες που μπορεί να έχουν αυτά τα κτήρια, δεν σημαίνει ότι θα πέσουν μ’ έναν σεισμό. Σκοπός άλλωστε των καλών κατασκευών είναι να μην υπάρχουν θύματα από σεισμούς, αφού ζημιές στα κτήρια θα γίνονται. Ζητούμενο είναι να μην καταρρέουν τα κτήρια σαν χάρτινοι πύργοι», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων θα ξεκινήσει άμεσα, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ξεκινήσει σύντομα. Είδαμε όλοι τι συνέβη και τι έπαθε η χώρα με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε περισσότερο μυαλό, απ’ ό,τι έχουμε τώρα. Τουλάχιστον στην υλοποίηση κάποιων στόχων κι όχι μόνο στην εξαγωγή διαπιστώσεων. Δεν πρέπει να καθυστερούμε».

Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων θα ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί

 Να σημειωθεί ότι ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων θα ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί. Επίσης θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στον Ο.Α.Σ.Π. όπου θα καταχωρούνται όλοι οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί. Για τη διενέργεια των ελέγχων, ο Ο.Α.Σ.Π. και το Τ.Ε.Ε. θα συνεργαστούν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.). Επίσης με κοινή απόφαση έξι υπουργείων θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτηρίων. Τέλος, οι έλεγχοι υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε διάστημα από 6 έως 8 μήνες.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...