Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
spot_img

Με πολλές αλλαγές το νέο «Εξοικονομώ»

Ημέρα:

Με πολλές αλλαγές, αλλά πάντα με στόχο την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων, ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Όπως τόνισε σχετικά με το θέμα, με συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε., Απόστολος Παυλίδης στο νέο πρόγραμμα το αρμόδιο υπουργείο υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του Τ.Ε.Ε., καθιστώντας έτσι το νέο «Εξοικονομώ» πιο ευέλικτο.

«Καταργήθηκε το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Έτσι θα μπορεί ο μηχανικός ή ο σύμβουλος να επεξεργαστεί την πρόταση για 30 μέρες περίπου κι όχι για λίγα λεπτά της ώρας…»

«Το «Εξοικονομώ» είναι γενικότερα ένα πρόγραμμα που έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των πολιτών, γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, εισπράττοντας μια πολύ σημαντική επιδότηση γι’ αυτά που θέλουν να υλοποιήσουν. Έχουν «τρέξει» με πολύ καλά αποτελέσματα τα προηγούμενα «Εξοικονομώ». Υπήρχαν βέβαια και προβλήματα κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων, ιδιαίτερα με τον λίγο χρόνο που δινόταν. Ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος διαβούλευσης ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και το Τ.Ε.Ε. και με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι πολλές από τις προτάσεις και παρατηρήσεις που κάναμε υιοθετήθηκαν από το υπουργείο κι έτσι στον «οδηγό» που προδημοσιεύτηκε έχει καταργηθεί το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Έτσι θα μπορεί ο μηχανικός ή ο σύμβουλος που θα ασχοληθεί με το «Εξοικονομώ», να επεξεργαστεί την πρόταση για 30 μέρες περίπου κι όχι για λίγα λεπτά της ώρας και να εντάξει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που θέλει για το ακίνητο», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία του νέου «Εξοικονομώ»

Σύμφωνα πάντα με τον Απόστολο Παυλίδη, εντός του Οκτωβρίου κι εκτός απροόπτου, θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και για την πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις και άρα προς το τέλος του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., εκτίμησε ότι περισσότεροι μηχανικοί θα ασχοληθούν με το πρόγραμμα μετά και την κατάργηση του χρονικού ορίου.

Επίσης συμπλήρωσε ότι έχουν τεθεί διάφορα κριτήρια που σχετίζονται με την παλαιότητα του κτηρίου, κοινωνικά κριτήρια για μονογονεϊκές οικογένειες, για ΑΜΕΑ κι έχει ληφθεί επίσης υπόψη και η κλιματολογική ζώνη.

«Είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία του νέου «Εξοικονομώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

Αν κάποια πρόταση δεν υλοποιηθεί, θα παίρνει τη θέση της η επόμενη, κάτι που δεν ίσχυε στις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος

«Μετά την παρέλευση των 30 ημερών, οριστικοποιείται η αίτηση, προκύπτει άμεσα η βαθμολογία κι άρα έχεις τη δυνατότητα να επεξεργαστείς άλλα σενάρια, δηλαδή να κάνεις αλλαγές για την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Μετά την οριστικοποίηση ακολουθεί η λίστα κατάταξης των αιτήσεων.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το ότι δέχθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο την πρόταση μας να δημιουργηθεί μητρώο, όπου θα καταχωρούνται οι αιτήσεις κι αν κάποια δεν υλοποιηθεί, να παίρνει τη θέση της η επόμενη, κάτι που δεν ίσχυε στις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος», επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του στον «Ε» ο Απόστολος Παυλίδης.

«Οι ενδιαφερόμενοι να μην προχωρήσουν αμέσως σε ενέργειες χωρίς πρώτα να έχουν έναν στοιχειώδη προϋπολογισμό…»

 Ερωτηθείς για το πως πρέπει να κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες σχετικά με το «Εξοικονομώ», ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει πίεση. Πρέπει να τονίσουμε ότι αν και το προηγούμενο πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει οι πληρωμές. Θα πρέπει λίγο να κλείσουν τα μέτωπα και να αρχίσει μια ομαλή ροή γιατί αν ανοίξουν νέες υποθέσεις με το καινούργιο πρόγραμμα θα υπάρχει πρόβλημα. Οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να μπουν στη λογική ότι έχουμε θεωρητικά τα χρήματα απλά μέρος αυτών θα επιστραφούν μέσω της επιδότησης. Χωρίς να έχουν σκεφτεί τα χρήματα που θα δαπανήσουν να μην προχωρήσουν αμέσως σε ενέργειες χωρίς έναν στοιχειώδη προϋπολογισμό».

Οι ενδιαφερόμενοι σε πρώτη φάση, μπορούν να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για να καταγραφεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητό τους σήμερα

 «Αυτό που μπορούν να κάνουν όμως οι ενδιαφερόμενοι σε πρώτη φάση, είναι να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για να καταγραφεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητό τους σήμερα. Θα απευθυνθεί όποιος το επιθυμεί σε έναν ενεργειακό επιθεωρητή που θα κάνει αυτοψία και θα προσδιορίσει την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου τους. Το ΠΕΑ είναι μέρος της πρότασης για το «Εξοικονομώ». Το σενάριο που θα παρουσιάσει ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανεβάζει την ενεργειακή κατηγορία κατά τρεις. Εκτός από τον ιδιοκτήτη στο νέο πρόγραμμα αίτηση μπορεί να καταθέσει και ο ενοικιαστής για λογαριασμό του πρώτου. Απλά εκεί ο συντελεστής της επιδότησης είναι σταθερός στο 40% και δεν αυξομειώνεται, δηλαδή δεν πηγαίνει ανάλογα με το εισόδημα ή άλλα κριτήρια», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Απόστολος Παυλίδης.

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την επιδότηση ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί δεν εγκρίθηκαν...

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη / Πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του...

Το 25% του ΑΕΠ της Καβάλας καλύπτεται από τον τουρισμό

Κορίνα Γανίτου: Οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας...

86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Ραχώνι Θάσου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Γιορτή Καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων σας προσκαλεί στην...

Έκαναν αγορές με πλαστά 50αρικα σε Καβάλα και Δράμα

Συνελήφθησαν την Πέμπτη (11-7-2024) το μεσημέρι στη Δράμα, από...