spot_img

Ικανοποιητική ήταν η κίνηση στα καταστήματα εστίασης

Ημέρα:

Ικανοποιητική ήταν η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, ωστόσο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οι ημέρες με την μεγαλύτερη κίνηση ήταν σαφώς λιγότερες, όπως επισήμανε μιλώντας στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.

«Πραγματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά τον χώρο της εστίασης. Τις γιορτινές ημέρες που προηγήθηκαν η κίνηση στην Π.Ε. Καβάλας ήταν αυξημένη. Ντόπιοι, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και αρκετοί τουρίστες από το εξωτερικό βρέθηκαν στην περιοχή μας και με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες έδωσαν μια τονωτική ένεση στα καταστήματα εστίασης. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η δίψα και ο πόθος του κόσμου να βγει και να διασκεδάσει μετά από δυο πολύ δύσκολα χρόνια εγκλεισμού», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Φέτος έγινε ένα «ντου» των καταναλωτών αυτές τις ημέρες, μια ένεση τονωτική για την τοπική αγορά. Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, καθώς η δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί δραματικά λόγω της ακρίβειας…»

 Ο κ. Βαφείδης τόνισε ωστόσο ότι η καλή κίνηση που καταγράφηκε στα καταστήματα εστίασης της Π.Ε. Καβάλας ήταν μικρότερη σε σχέση με το Πάσχα του 2019, καθώς ξεκίνησε επί της ουσίας από τη Μεγάλη Παρασκευή και διήρκεσε μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν το 2019 ξεκινούσε από το Σάββατο του Λαζάρου και έφτανε μέχρι και τη μέσα της εβδομάδας της Διακαινησίμου.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά από το 2019. Απλά φέτος έγινε ένα «ντου» των καταναλωτών αυτές τις ημέρες, μια ένεση τονωτική για την τοπική αγορά. Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, καθώς η δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί δραματικά λόγω της ακρίβειας. Δεν επιτρέπει να καταναλώνει κανείς σε όλη τη διάρκεια των εορτών, οπότε αναγκαστικά υπάρχει περιορισμός των ημερών με μεγάλη κίνηση», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Βαφείδης.

Αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα, αλλά και για τη φετινή τουριστική περίοδο

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας εξέφρασε την ελπίδα ότι η κίνηση θα είναι καλή εφεξής, καθώς θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο ο καιρός, η Πρωτομαγιά που ακολουθεί, αλλά και η «Λευκή Νύχτα», σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των μέτρων για την πανδημία.

Επίσης ειδικά για τον τουρισμό ο Γιώργος Βαφείδης εκτίμησε ότι θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα για την περιοχή μας, αρκεί να μη συμβεί κάποιο ατύχημα.

«Επειδή ο τουρισμός στην περιοχή μας είναι πιο πολύ οδικός, ίσως να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα σε σχέση με άλλους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το ενεργειακό κόστος είναι αυτό που μας δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επίσης έχουμε αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Είμαστε αναγκασμένοι στον χώρο των καφέ και της διασκέδασης γενικότερα να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές. Αλλά πόσο θα αντέξουμε;»

Μιλώντας για το πόσο μεγάλο είναι για τα καταστήματα εστίασης το θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο Γ. Βαφείδης σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το ενεργειακό κόστος είναι αυτό που μας δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επίσης έχουμε αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως τα τρόφιμα που φτάνουν σε ποσοστό από 30 μέχρι 40%, από το ηλιέλαιο μέχρι τα παράγωγα των δημητριακών. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι στον χώρο των καφέ και της διασκέδασης γενικότερα να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές, δεν θέλω να μιλήσω για τα εστιατόρια, υπάρχουν αρμοδιότεροι από μένα να μιλήσουν. Η μόνη διαφοροποίηση ήταν τα 10 λεπτά επιβάρυνση στον καφέ take away. Θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τιμές όμως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής πιστεύουμε αυτά που λέει η κεντρική διοίκηση, ότι δηλαδή θα επανέλθει η ενεργειακή αγορά στην κανονικότητα, ότι θα λάβουν μέτρα και δεν θα αναγκαστούμε να το κάνουμε. Αλλά πόσο θα αντέξουμε; Υποτίθεται ότι τον Φεβρουάριο θα είχε τελειώσει η ενεργειακή κρίση, μπαίνουμε στον Μάιο κι ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω κι ένα παράπονο προς την κεντρική διοίκηση. Επικοινωνιακά παίζει πολύ το θέμα της αισχροκέρδειας, αλλά δεν έχει προβεί στην πάταξη αυτής. Δεν έχουμε δει διαφοροποίηση στην αγορά».

«Υπάρχει όντως τεράστιο πρόβλημα και στην περιοχή μας με την έλλειψη προσωπικού στα καταστήματα εστίασης…»

 Τέλος, σε ερώτηση για το πόσο σοβαρό είναι στα καταστήματα εστίασης της Π.Ε. Καβάλας το θέμα της έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και σε αυτόν του τουρισμού γενικότερα, ο Γιώργος Βαφείδης απάντησε: «Υπάρχει όντως τεράστιο πρόβλημα και στην περιοχή μας με την έλλειψη προσωπικού στα καταστήματα εστίασης και γενικότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Πολλοί δυστυχώς είναι λάτρεις των επιδομάτων. Θεωρώ ότι προσφέρουμε δουλειά, αλλά δεν βρίσκουμε κόσμο. Όχι μόνο στον κλάδο μας, αλλά γενικότερα. Μέχρι να βγει κάποιος από το επίδομα η εργασιακή αγορά αντιμετωπίζει πρόβλημα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σημαντική απόφαση ΕΔΔΑ επικοινωνίας τέκνου, επιβάλλει συμμόρφωση της Ελλάδος εδώ και τώρα!

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σημαντική απόφαση ΕΔΔΑ αναφορικά...

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Ζητώ τον ένα από τους τρείς σταυρούς σας

«Ζητώ τον ένα από τους τρείς σταυρούς σας για...

ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σύντομα η αγορά ακινήτων, έτσι όπως την γνωρίσαμε μέχρι...

Εκδήλωση για την πρόοδο των εργασιών επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα

Η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών), η Περιφερειακή Ενότητα...

Η Καλαμίτσα ανήκει στον Δήμο μας βροντοφώναξε η νεολαία της Καβάλας

Παλαιές ένδοξες ημέρες, αναβίωσε στην ακτή της Καλαμίτσας η...

Οι απόφοιτες Α΄του Γυμνασίου Θηλέων Καβάλας του 1973 συναντήθηκαν μετά από 50 χρόνια

Το Σάββατο 23/9/23 το βράδυ βρεθήκαμε στην ταβέρνα ΜΠΑΛΑΟΥΡΟ...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Κάνουμε την Καλαμίτσα ένα κόσμημα!»

Η Καλαμίτσα ανήκει στους Καβαλιώτες και είμαστε υπέρ της...

Μήνυμα Νίκης έστειλε από την Καβάλα ο Χριστόδουλος Τοψίδης

Από την «Περιφερειακή Σύνθεση» εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Από...