Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ακριβή Δικαιοσύνη μειώνει τις υποθέσεις

Ημέρα:

spot_img

Διαρκώς μειούμενη βαίνει η ύλη στα δικαστήρια της Καβάλας, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Γραμμένος, η Δικαιοσύνη έχει γίνει πλέον πολύ «ακριβή» για τους πολίτες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι νέοι δικηγόροι αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, με αποτέλεσμα είτε να μην προβαίνουν σε έναρξη επαγγέλματος, είτε να στρέφονται στο δικαστικό σώμα. Στα ευχάριστα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ. στο πλαίσιο των όσων είπε στον «Ε» ήταν το γεγονός ότι το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη θέρμανση του στη διάρκεια του χειμώνα.

«Έχουμε αγώνες να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και γιατί όχι να αυξήσουμε την ύλη για τους συναδέλφους μας, που ειδικά για τους νέους το ξεκίνημα είναι πολύ δύσκολο…»

 «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η Δικαιοσύνη έχει γίνει πλέον «ακριβή». Οι πολίτες δεν μπορούν κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες και τις δυσκολότερες που ακολουθούν τον χειμώνα να αντεπεξέλθει εύκολα στις υποχρεώσεις τους, πόσο μάλλον να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Η ύλη έχει μειωθεί σημαντικά και το παρατηρούμε αυτό κάθε χρόνο, με την κάθοδο να συνεχίζεται», ανέφερε αρχικά ο κ. Γραμμένος, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι συμβολαιογράφοι διεκδικούν πλέον κομμάτι από την ύλη που μέχρι τώρα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των δικηγόρων.

«Έχουμε αγώνες να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και γιατί όχι να αυξήσουμε την ύλη για τους συναδέλφους μας, που ειδικά για τους νέους το ξεκίνημα είναι πολύ δύσκολο. Τα έξοδα πολλά και μέχρι να μπορέσουν να δικτυωθούν και να έρθουν σε ένα επίπεδο να συντηρούν τις οικογένειες τους περνάνε αρκετά χρόνια και αντιμετωπίζουν συνεχώς ζητήματα επιβίωσης και το λέω πραγματικά. Βέβαια όχι μόνο οι νέοι αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, αλλά και παλαιότεροι», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

«Δεν βγαίνουν αντίστοιχα στη σύνταξη πολλοί, γιατί έχει καθιερωθεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο αν κάποιος είναι 40 χρόνια στο επάγγελμα δικαιούται το 70% της σύνταξης και παράλληλα να εργάζεται. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα…»

 Ερωτηθείς για το που μπορεί να οφείλεται το πρόβλημα με τους νέους δικηγόρους, ο κ. Γραμμένος απάντησε: «Υπάρχει μια ροή είναι αλήθεια, καθώς μπαίνουν νέοι δικηγόροι στον χώρο, αλλά δεν βγαίνουν αντίστοιχα στη σύνταξη πολλοί, γιατί έχει καθιερωθεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο αν κάποιος είναι 40 χρόνια στο επάγγελμα δικαιούται το 70% της σύνταξης και παράλληλα να εργάζεται. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα που μας απασχόλησε στην Ολομέλεια. Άλλο ένα πρόβλημα λοιπόν για τους νέους δικηγόρους είναι ο «υπερπληθυσμός». Στην Π.Ε. Καβάλας είμαστε από τους μεγαλύτερους συλλόγους στη χώρα με 350 μέλη. Βέβαια να διευκρινίσουμε ότι πολλά νέα παιδιά είτε δεν κάνουν έναρξη επαγγέλματος, είτε ασχολούνται μόνο με το να διαβάσουν για να δώσουν στη σχολή δικαστών και να ακολουθήσουν διαφορετική σταδιοδρομία σε αυτήν του δικαστικού σώματος».

«Από τα 100 ευρώ που εισπράττει ένας δικηγόρος, τα 70 είναι έξοδα, φόροι, Φ.Π.Α. και φόρος εισοδήματος…»

 Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας μίλησε και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στον δικηγορικό κόσμο εξαιτίας της φορολόγησης, σημειώνοντας σχετικά: «Αυτό που μας δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα είναι ο συντελεστής ΦΠΑ 24%, ο συντελεστής φορολογίας 26%, ενώ το καλό είναι ότι καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Γενικότερα όμως από τα 100 ευρώ που εισπράττει ένας δικηγόρος, τα 70 είναι έξοδα, φόροι, Φ.Π.Α. και φόρος εισοδήματος, οπότε δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα».

«Πλέον οδεύουμε σε μια ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και μια καλή δικαστική χρονιά…»

 Σχετικά με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, ο κ. Γραμμένος ανέφερε: «Την επόμενη Τρίτη υπάρχει συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Σ.Κ. με τους παλιούς και νέους δικαστές για να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν είτε το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, είτε τις σχέσεις δικηγόρων – δικαστών και γενικά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην πόλη της Καβάλας. Υποδεχθήκαμε τους δυο νέους προέδρους πρωτοδικών, τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου και τη νέα πρόεδρο και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, όπως είχαμε πάντοτε για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ομαλά και αυτό το δικαστικό έτος. Αυτό που έχει αλλάξει φέτος είναι ότι τα δικαστήρια είναι σε πλήρη λειτουργία, δεν έχουμε τα ζητήματα αναστολής λειτουργίας των προηγούμενων ετών, λόγω της πανδημίας. Αυτή η αναστολή επέτεινε τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά πλέον οδεύουμε σε μια ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και μια καλή δικαστική χρονιά».

«Δεν θα έχουμε θέμα με τη θέρμανση του Δικαστικού Μεγάρου τον χειμώνα, θα επιλυθεί τάχιστα το ζήτημα»

 Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει πρόβλημα θέρμανσης το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, ο Γιώργος Γραμμένος απάντησε: «Ένα από τα καλά της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης στην Καβάλα, ήταν ότι βαίνει προς επίλυση το πρόβλημα της ψύξης – θέρμανσης του Δικαστικού Μεγάρου. Έχει ήδη αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η σχετική προκήρυξη. Προχωρά πάρα πολύ γρήγορα το θέμα και σε αυτό συνέβαλε και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Καβάλας, τα μέλη του οποίου είχαν συνάντηση με τον υπουργό, που με τη σειρά του ανταποκρίθηκε και έχει προχωρήσει γρήγορα. Δεν θα έχουμε θέμα με τη θέρμανση του Δικαστικού Μεγάρου τον χειμώνα, θα επιλυθεί τάχιστα το ζήτημα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...