Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκτίναξη της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφεται στις Π. Ε. Καβάλας και Θάσου

Ημέρα:

spot_img

Εκτίναξη της οικοδομικής δραστηριότητας, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των δομικών υλικών, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου, όπως τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Απόστολος Παυλίδης.

Ωστόσο, πονοκέφαλο δημιουργεί στους μηχανικούς η έλλειψη προσωπικού και συνεργείων που δραστηριοποιούνται στον οικοδομικό κλάδο. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι αυξήσεις στα δομικά υλικά, όπως για παράδειγμα στον σίδηρο, με τις τιμές να είναι σχεδόν διπλάσιες ή και παραπάνω από πέρυσι.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από συναδέλφους μηχανικούς για προσωπικό για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Ψάχνουν να βρουν συνεργεία και δεν βρίσκουν…»

«Ήδη από το 2021 και μετά ξεκίνησε μια αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, η οποία εντείνεται τους τελευταίους μήνες. Μη ξεχνάμε ότι μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα με τον καλό καιρό να παρατηρείται αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, όσο και άλλων εργασιών, καθώς πολλοί επιλέγουν να κάνουν παρεμβάσεις στα σπίτια τους. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από συναδέλφους μηχανικούς για προσωπικό για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Ψάχνουν να βρουν συνεργεία και δεν βρίσκουν», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Η τρέχουσα  περίοδος θυμίζει επίπεδα προ κρίσης του 2010, πριν από την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας…»

 «Όσον αφορά το νησί της Θάσου η οικοδομική δραστηριότητα αφορά πολλά καταλύματα που γίνονται ή επεκτείνονται στο νησί. Σε όλη την Π.Ε. Καβάλας επίσης παρατηρούνται αυξημένες οικοδομικές άδειες. Το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, που είναι ένα απαραίτητο στάδιο προκειμένου, είτε να βγάλει κανείς νέα άδεια, είτε να κάνει κάποια αναθεώρηση, συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και έχουμε συνεχώς θέματα. Επομένως αυτό δείχνει ότι υπάρχει συνεχής ροή όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου», τόνισε στη συνέχεια ο Απόστολος Παυλίδης, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η τρέχουσα  περίοδος θυμίζει επίπεδα προ κρίσης του 2010, πριν από την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας».

«Έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών με τις προεγκρίσεις που γίνονται πλέον πολύ γρηγορότερα. Δεν έχουμε τις καθυστερήσεις του παρελθόντος…»

«Είναι πάρα πολύ καλή η συγκυρία και θα ήταν ακόμη καλύτερη αν δεν είχαμε το κύμα ακρίβειας που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις που κάναμε για τη χρονιά που ερχόταν ήταν εξαιρετικά θετικές. Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις, καθώς έχει βελτιωθεί το περιβάλλον, έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών με τις προεγκρίσεις που γίνονται πλέον πολύ γρηγορότερα. Δεν έχουμε τις καθυστερήσεις του παρελθόντος. Έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση, αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Το Τ.Ε.Ε. έχει αναλάβει σε όλη την Ελλάδα να ψηφιοποιήσει το αρχείο των Πολεδομιών. Στην περιοχή μας δεν έχει ψηφιοποιηθεί της Καβάλας, του Παγγαίου, ενώ έχει μερικώς ψηφιοποιηθεί της Θάσου. Έχουμε δουλειά μπροστά μας. Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια», επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Παυλίδης.

«Έχουμε μεγάλες αυξήσεις τιμών σε σίδηρο, χαλκό, χάλυβα και άσφαλτο. Οι αυξήσεις αυτές σε σχέση με πέρυσι κυμαίνονται από 90% μέχρι 100%, σε μερικές περιπτώσεις δε, ξεπερνούν και το 100%!»

 Μιλώντας ειδικότερα στα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικοδομική δραστηριότητα, λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, ο κ. Παυλίδης σημείωσε: «Τα προβλήματα από την ακρίβεια υφίστανται και είναι πολλά. Έχουμε μεγάλες αυξήσεις τιμών σε σίδηρο, χαλκό, χάλυβα και άσφαλτο. Οι αυξήσεις αυτές σε σχέση με πέρυσι κυμαίνονται από 90% μέχρι 100%, σε μερικές περιπτώσεις δε, ξεπερνούν και το 100%! Επίσης μεγάλη είναι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης που συμπαρασύρει τα κόστη που αφορούν τη χρήση μηχανημάτων έργων. Μεγάλη αύξηση έχουν όλα τα οικοδομικά υλικά, γεγονός που επηρεάζει τα κόστη. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι ικανό να σταματήσει τη ζήτηση. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο και θέλει να κάνει κάποια πράγματα ακόμη και με αυξημένο κόστος.

Παρά την ακρίβεια λοιπόν έχουμε εκτίναξη της οικοδομικής δραστηριότητας, λόγω της πίεσης που υπέστη ο κόσμος όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Υπάρχει αισιοδοξία, είτε λόγω μέτρων ανακούφισης από την κυβέρνηση, είτε λόγω γενικότερης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν είναι κάτι μόνιμο…»

 Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι η ακρίβεια θα υποχωρήσει κάποια στιγμή εντός του 2022, ο κ. Παυλίδης απάντησε: «Υπάρχει αισιοδοξία, είτε λόγω μέτρων ανακούφισης από την κυβέρνηση, είτε λόγω γενικότερης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν είναι κάτι μόνιμο, αλλά προσωρινό, αυτή είναι η εκτίμηση. Εκτιμώ ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα τα πράγματα και από τις συζητήσεις που έχουμε με τα υπουργεία, με τα οποία συνεργαζόμαστε, το σενάριο είναι αισιόδοξο. Κάναμε προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ειδικά στα δημόσια έργα που έχουν αναλάβει οι ανάδοχοι να υλοποιήσουν με μεγάλες εκπτώσεις, κάποια εκ των οποίων έχουν σταματήσει αναγκαστικά. Η πρότασή μας ήταν να δοθεί παράταση στην προθεσμία υλοποίησης. Το υπουργείο Υποδομών μας είχε υποσχεθεί ότι θα το εξετάσει κι όντως πριν μερικές μέρες ανακοίνωσε επίσημα ότι δίνει 6μηνη παράταση στην εκτέλεση έργων, όπου αυτό είναι εφικτό. Είμαστε άρα αισιόδοξοι ότι γρήγορα θα αποκλιμακωθεί αυτή η κατάσταση».

Προβλήματα στο «Εξοικονομώ» λόγω της μεγάλης ακρίβειας

Τέλος, σχετικά με την πορεία του «Εξοικονομώ», ο Απόστολος Παυλίδης σχολίασε: «Όσον αφορά τα ιδιωτικά έργα και το «Εξοικονομώ» κι εκεί υπάρχουν προβλήματα, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές. Έχουν πρόβλημα επιπλέον με την προμήθεια εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα οι αντλίες θερμότητας, όπου λόγω των αυξημένων τιμών και της αστάθειας, διαπιστώνεται πρόβλημα στην προμήθειά τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να υλοποιήσουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» οι συνάδελφοι τις υποθέσεις που έχουν αναλάβει. Δόθηκε δίμηνη παράταση που λήγει τέλος Ιουνίου και η συζήτηση που είχαμε με το υπουργείο, δείχνει ότι θα δοθεί νέα παράταση διότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Ήταν μοιραίο να επηρεαστεί το πρόγραμμα από αυτή την ακρίβεια».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...