Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύσκολο το επόμενο διάστημα για την εστίαση

Ημέρα:

spot_img

«Παραδοσιακά το χρονικό διάστημα αμέσως μετά την εορταστική περίοδο είναι δύσκολο για τα καταστήματα εστίασης. Σίγουρα όμως η εκπτωτική περίοδος που είναι σε εξέλιξη, δίνει μια παραπάνω ώθηση, αλλά γενικότερα η κίνηση είναι μειωμένη, καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι περιορισμένη».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης, ο οποίος εκτίμησε ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει πιθανόν προς το τέλος των εκπτώσεων, καθώς γίνονται οι μεγαλύτερες προσφορές, οπότε αναμένεται να προσέλθει και περισσότερος κόσμος στα καταστήματα εστίασης.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, εφόσον ο καιρός ήταν συμβατός με την εποχή, δηλαδή χειμωνιάτικος – Θα έπρεπε να δαπανήσουμε υπέρογκα ποσά στην ενέργεια, σε ρεύμα ή αέριο για να θερμάνουμε τους εξωτερικούς χώρους…»

«Γενικότερα είμαστε οριακά, καθώς πολλά καταστήματα εστίασης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, διότι συρρικνώνεται η κίνηση. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, εφόσον ο καιρός ήταν συμβατός με την εποχή, δηλαδή χειμωνιάτικος. Ο καιρός είναι καλός όμως, οι θερμοκρασίες είναι σε υψηλά επίπεδα, άρα αυτό σημαίνει για εμάς οικονομία, αφού μας βοηθά πολύ στους εξωτερικούς χώρους που για να τους έχουμε φιλόξενους θα έπρεπε να δαπανήσουμε υπέρογκα ποσά στην ενέργεια, σε ρεύμα ή αέριο. Ας ελπίσουμε τα όσα ακούμε για έλευση του χειμώνα από τις επόμενες ημέρες να είναι σύντομη αυτή η αλλαγή. Όπως και να έχει από τέλη Φεβρουαρίου και μετά αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για το καλοκαίρι», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα από την άνοιξη και τους υπέρογκους λογαριασμούς που πληρώναμε τότε – Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το κομμάτι για να εξοικονομούν χρήματα»

 Όσον αφορά το ενεργειακό κι αν η κατάσταση με τους λογαριασμούς ρεύματος έχει κάπως ομαλοποιηθεί, ο Γιώργος Βαφείδης τόνισε: «Χρησιμοποιούμε κυρίως το ρεύμα στα καταστήματα μας, όμως εξακολουθεί η ενεργειακή αγορά να είναι απροσδιόριστη. Δεν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο να κοστολογήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε μαγαζί και να κάνουμε έναν προγραμματισμό. Είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα από την άνοιξη και τους υπέρογκους λογαριασμούς που πληρώναμε τότε, αλλά θέλει προσοχή από όλους μας για το πως λειτουργούν οι ίδιοι οι πάροχοι. Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το κομμάτι για να εξοικονομούν χρήματα».

«Δυστυχώς η αγορά μας λειτουργεί σπασμωδικά. Μια δυο ώρες το πρωί, μετά έχουμε μια μεγάλη κοιλιά, λίγο το απόγευμα κι αυτό εφόσον η αγορά είναι ανοιχτή. Δεν σώζεται όμως η κατάσταση με μια αργία κι ένα καλό Σάββατο…»

 Όσον αφορά τις ημέρες, αλλά και τις ώρες με τη μεγαλύτερη κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, ο Γιώργος Βαφείδης επισήμανε: «Κλασικά οι μέρες με την περισσότερη δουλειά είναι Παρασκευή το απόγευμα και το σαββατοκύριακο, ειδικά την Κυριακή, που δουλεύουν περισσότερο οι ταβέρνες και τα εστιατόρια. Οι καλές ημέρες δυστυχώς είναι ελάχιστες. Με ένα Σάββατο δεν σημαίνει ότι κερδίζουμε την παρτίδα. Ένα κατάστημα καφέ πρέπει η ταμειακή του να εκδίδει αποδείξεις από την ώρα που θα ανοίξει μέχρι να κλείσει. Δυστυχώς η αγορά μας λειτουργεί σπασμωδικά. Μια δυο ώρες το πρωί, μετά έχουμε μια μεγάλη κοιλιά, λίγο το απόγευμα κι αυτό εφόσον η αγορά είναι ανοιχτή. Δεν σώζεται όμως η κατάσταση με μια αργία κι ένα καλό Σάββατο».

«Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού θα το αντιμετωπίσουμε και φέτος, αλλά θέλω να πιστεύω όχι στον βαθμό που το βιώσαμε τα προηγούμενα καλοκαίρια…»

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν η έλλειψη προσωπικού που καταγράφηκε στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου από το 2020 μέχρι και το 2022, θα συνεχιστεί και φέτος, ο Γιώργος Βαφείδης απάντησε: «Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού θα το αντιμετωπίσουμε και φέτος, αλλά θέλω να πιστεύω όχι στον βαθμό που το βιώσαμε τα προηγούμενα καλοκαίρια. Ο λόγος είναι ότι τώρα που το ΔΙΠΑΕ έχει μπει στη διαδικασία να κάνει μαθήματα δια ζώσης, θα μείνουν φοιτητές που εργάζονται στον χώρο της εστίασης, οι οποίοι βοηθάνε πολύ την όλη κατάσταση. Λόγω της πανδημίας τα παιδιά είχαν επιστρέψει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τώρα επανήλθαν, οπότε τουλάχιστον στον δικό μας κλάδο τα πράγματα πιστεύω θα είναι κάπως καλύτερα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...