Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Β. Μουτάφης: Νεοφιλελεύθερο μέτρο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ημέρα:

Στο πλαίσιο της πρώτης περιφερειακής συνδιάσκεψης των εργατικών σωματείων και των Εργατικών Κέντρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (16/11) στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, ο γραμματέας οργανωτικού της Γ.Σ.Ε.Ε., Βαγγέλης Μουτάφης, στο πλαίσιο δηλώσεων του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία, που προκήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για τις 8 Δεκεμβρίου.

«Η σημερινή κυβέρνηση, αντί να κλείσει την ψαλίδα και να δώσει μέλλον στον κόσμο της εργασίας, έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες. Το εργατικό κίνημα πρέπει να δώσει εκείνο μια λύση στον εργασιακό Μεσαίωνα που ζούμε στη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Ευθύμης Μακρογιάννης. Από την πλευρά του, ο κ. Μουτάφης μίλησε για σειρά θεμάτων, που απασχολούν τους εργαζομένους και ανέφερε ότι η Γ.Σ.Ε.Ε. αποφάσισε για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στις 8 Δεκεμβρίου την τέλεση σειράς τέτοιων συσκέψεων των Εργατικών Κέντρων ανά τη χώρα, αναφέροντας ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγουν θέματα, όπως οι περικοπές συντάξεων, η απελευθέρωση των απολύσεων κι η αύξηση της ανεργίας.

Νεοφιλελεύθερο μέτρο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Υπάρχει στάση πληρωμών του δημοσίου, ώστε να επιτευχθούν κάποια νούμερα. Όχι μόνο προς τις επιχειρήσεις, που χρωστά Φ.Π.Α., αλλά με την καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων, σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, γλιτώνοντας έξοδα και παρουσιάζοντας τα ως έσοδα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μουτάφης, ενώ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είπε «είναι ένα νεοφιλελεύθερο μέτρο, που ακούγεται ευχάριστο, αλλά για να δοθεί αυτό το ποσό, που θα φτάνει μετά βίας τα 200-250 ευρώ, ουσιαστικά θα καταργηθούν πρωτύτερα όλα τα κοινωνικά επιδόματα». Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις ο κ. Μουτάφης υπογράμμισε ότι ακόμη κι η Επιτροπή Σοφών προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που θα αποφασίσει για την περίπτωση της Ελλάδας. «Ο στόχος είναι οι τράπεζες. Εκεί υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Με την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου στο υπερταμείο, με σκοπό την εκποίησή του, ώστε να πληρωθεί μέρος του χρέους δημιουργία του ένας ακόμη στόχος είναι οι ΔΕΚΟ για την απελευθέρωση των απολύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας οργανωτικού της Γ.Σ.Ε.Ε.

Τεράστιες οι συνέπειες για τους μισθωτούς αν υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών

«Υπάρχει υπαναχώρηση του στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η Γ.Σ.Ε.Ε. προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επαναφορά των συμβάσεων, όσον αφορά τον θεσμό, αλλά και το ύψος των μισθών. Η προσπάθεια της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, κάτι που θα έχει τεράστιες συνέπειες για τους μισθωτούς. Μάλιστα, δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν τη Γ.Σ.Ε.Ε. ανεύθυνη, που ζητά την επαναφορά ΣΣΕ και βασικού μισθού, λέγοντας ότι θα είναι αιτία να καταρρεύσει η οικονομία μας. Η νέα υπαναχώρηση του ΣΕΒ δείχνει το σκληρό του πρόσωπο», συμπλήρωσε ο κ. Μουτάφης, ενώ για το θέμα της Διαιτησίας, είπε ότι πλέον προωθείται να προϋπάρξει συμφωνία και των δύο μερών (εργοδότης -εργαζόμενος), επισημαίνοντας ότι κανείς εργοδότης δε θα έρχεται στη Διαιτησία, αν δεν είναι υποχρεωτικό. Για την αλλαγή τέλος του νόμου στην προκήρυξη των απεργιών δήλωσε: «Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες, που εφαρμόστηκαν μνημόνια και τα συνδικάτα αντέχουν. Με ήττες, περικοπές και σφαλιάρες, αλλά αντέχουν να μιλούν για προκηρύξεις κλαδικών ή και πανελλαδικών απεργιών. Αυτό ενοχλεί. Η παγκόσμια ιστορία δείχνει ότι όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες πολιτικές, τον πρώτο χρόνο έπεφτε το κυβερνών κόμμα και τον δεύτερο τα συνδικάτα. Στην Ελλάδα, έπεσε η κυβέρνηση, τα συνδικάτα, όμως, όχι και θα ψάξουν τεχνάσματα για να δυσκολέψουν τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...