Απεργούν στις 20 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να δοθεί μαζική και μαχητική απάντηση στη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Δευτέρα (3/7), εκ μέρους της γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. Καβάλας. Η Ρούλα Χατζητοπαλούδη, γραμματέας του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων της Π.Ε. Καβάλας, τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της ότι «ο κλάδος του τουρισμού – επισιτισμού, αποτελεί για όλες εκείνες τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, την ατμομηχανή της καπιταλιστικής ελληνικής οικονομίας».
Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται η ένταξη μεγάλων μονάδων σε εγχώριους ή και διεθνείς μονοπωλιακούς ομίλους
«Φέτος όλοι θα πανηγυρίσουν για τα νέα ρεκόρ, σε αφίξεις τουριστών, σε αύξηση του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, σε αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αυξήσεις που έρχονται να προστεθούν πάνω στις προηγούμενες των τελευταίων χρόνων, μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αντίστοιχες αυξήσεις έχουμε και αναμένονται μεγαλύτερες και στην περιοχή μας. Αυξήθηκαν οι τουρίστες που ήρθαν στην περιοχή μας μέσω των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, όπως αυξήθηκαν και όσοι επισκέφθηκαν την περιοχή μέσω των οδικών αξόνων από τα σύνορα. Αυξήθηκε η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου σε μεγάλες μονάδες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Θάσο. Επίσης αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς η ένταξη μεγάλων μονάδων σε εγχώριους ή ακόμη και διεθνείς μονοπωλιακούς ομίλους. Στην περιοχή μας υπάρχουν 40.000 κλίνες από αυτές οι 25.000 βρίσκονται στην Θάσο, με τις 10.000 να είναι διαθέσιμες για όλο το χρόνο», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεων της η Ρούλα Χατζητοπαλούδη.
Η εντατικοποίηση σπάει…κόκαλα!
Αναφερόμενη στο τι σημαίνει για τους εργαζόμενους αυτή η ανάπτυξη, η κ. Χατζητοπαλούδη υπογράμμισε: «Ο μισθός μέσω της κλαδικής σύμβασης στον τουρισμό, έχει μειωθεί κατά 15%, στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω, γιατί σχεδόν κανένα ξενοδοχείο στην περιοχή μας δεν εφαρμόζει την κλαδική σύμβαση, η τάση είναι να πηγαίνουμε στην ΕΓΣΕΕ, των 586 ευρώ. Η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, 10ωρα και 12ωρα, λιγότερο προσωπικό, για αυξημένη δουλειά. Ήδη στον πρώτο μήνα της τουριστικής σεζόν, δεκάδες είναι τα περιστατικά υπερκόπωσης, λιποθυμιών, ο σταθερός ημερήσιος χρόνος έχει καταργηθεί προ πολλού. Στον κλάδο υπάρχουν όλες οι μορφές, ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν οι «ενοικιαζόμενοι» μέσω ”δουλεμπορικών” γραφείων, υπάρχουν εργαζόμενοι με ολιγοήμερες συμβάσεις, 2μηνες, ενός μήνα, ακόμα και λίγων ημερών. Και όλοι αυτοί με διαφορετικές αποδοχές. Φυσικά υπάρχουν οι «πρακτικάριοι», σπουδαστές από διάφορες τουριστικές σχολές που στην καλύτερη των περιπτώσεων παίρνουν 300 ευρώ. Αντίστοιχα στον επισιτισμό, υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι, που δουλεύουν χωρίς σύμβαση, ανασφάλιστοι ή στην καλύτερη ασφαλισμένοι για λίγες μέρες τον μήνα. Η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί, παραβιάζεται το ωράριο, ό,τι έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν, μυοσκελετικά προβλήματα, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες. Χαρακτηριστικά είναι τα εργοδοτικά εγκλήματα ντιλιβεράδων που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη την χώρα».
Οι διεκδικήσεις
«Γι’ αυτό στις 20 Ιουλίου συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία, σπάμε τον φόβο, ενώνουμε τις δυνάμεις, και διεκδικούμε: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ίση αμοιβή για ίση εργασία, καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα, υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης, 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων, να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς», τόνισε καταληκτικά η κ. Χατζητοπαλούδη.