Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Παραμένει στην Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας ο Ιωάννης Καραμανλής

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,...

Καβάλα: Συμμορία έκλεβε πορτοφόλια και κινητά στις λαϊκές

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση...

Καβάλα: Διέρρηξαν δύο σπίτια και ένα κατάστημα

Συνελήφθησαν την 23-1-2023 το μεσημέρι στην Καβάλα,...

Αναπόφευκτη η μείωση του ωραρίου στην αγορά

Γιάννης Κελγιώργης: Ο εμπορικός κόσμος θα μπορούσε να πει το «ναι» αρκεί να μην εξαιρείται κανείς / Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αυξημένοι, αλλά δεν είναι εκείνα τα υπέρογκα ποσά που είχαμε στο πρώτο διάστημα της ενεργειακής κρίσης

Ακολούθησε μας

spot_img

Την εκτίμησή του, ότι αργά ή γρήγορα το θέμα της μείωσης του ωραρίου στην αγορά για την ενεργειακή επάρκεια, το οποίο άνοιξε και έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες, θα επανέλθει, εξέφρασε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, ο εμπορικός κόσμος θα μπορούσε να πει το «ναι» σε μια πρόταση μείωσης του ωραρίου, αρκεί όμως να είναι εθνικό και να μην εξαιρείται κανείς, ούτε τα πολυκαταστήματα, ούτε και τα σούπερ μάρκετ, όπως είχε συμβεί την περίοδο των lock down λόγω της πανδημίας.

«Παρασκηνιακά γίνονταν συζητήσεις, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα κληθούμε να μειώσουμε το ωράριο των καταστημάτων μας, προκειμένου να μην έχουμε black out στη διάρκεια του χειμώνα…»

Παραθέτοντας το «ιστορικό» της συζήτησης που άρχισε και έληξε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Κελγιώργης τόνισε αρχικά: «Το υπουργείο Ανάπτυξης έκλεισε το θέμα της μείωσης του ωραρίου για την ενεργειακή επάρκεια πριν ουσιαστικά ανοίξει. Παρασκηνιακά γίνονταν συζητήσεις, όπως ήδη βλέπαμε στην Ευρώπη, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα κληθούμε να μειώσουμε το ωράριο των καταστημάτων μας, προκειμένου να μην έχουμε black out στη διάρκεια του χειμώνα. Εν προκειμένω πρώτος ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ένα συγκεκριμένο ωράριο Τρίτη βράδυ και Τετάρτη πρωί άρχισε μια συζήτηση σε όλα τα κανάλια με μπροστάρη τον υφυπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος είπε ότι ναι συζητάμε να γίνει μείωση ωραρίου, προκειμένου να έχουμε ενεργειακά αποθέματα τον χειμώνα».

«Συζήτηση έγινε και παραέγινε, απλά οι αντιδράσεις έκαναν τον υπουργό επί του παρόντος να πάρει πίσω το θέμα της μείωσης του ωραρίου…»

«Από εκεί και πέρα κλήθηκαν στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης όλοι οι παραγωγικοί φορείς, ώστε να γίνει διαβούλευση. Όμως στην πορεία ξεσηκώθηκε ο εμπορικός κόσμος λέγοντας κάτι απλό. Ότι ναι μεν συμφωνούμε να υπάρξει μείωση του ωραρίου, αλλά αυτή να είναι καθολική. Να ισχύει για όλους κι όχι να δούμε φαινόμενα πανδημίας, άλλο ωράριο να ισχύει για εμάς κι άλλο για τα  πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Στη συζήτηση που προηγήθηκε της σύσκεψης των παραγωγικών φορέων, μάλλον του κ. υπουργού δεν του «βγήκε» στο θέμα των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν δέχτηκαν τη μείωση του ωραρίου κατά δυο ώρες. Είδε και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη της περιφέρειας και το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. υπουργός είπε ότι ουδέποτε έγινε συζήτηση για το ωράριο αδειάζοντας τον υφυπουργό του που το πρωί έλεγε άλλα σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Συζήτηση έγινε και παραέγινε, απλά οι αντιδράσεις έκαναν τον υπουργό επί του παρόντος να πάρει πίσω το θέμα της μείωσης του ωραρίου», συμπλήρωσε σχετικά ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

«Όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη για ακόμη μια φορά, προκειμένου να μην έχουμε black out – Δεν πρέπει όμως να αποκλίνουμε ούτε χιλιοστό από τους τρεις όρους μας που είναι δίκαιοι και εκφράζουν τον εμπορικό κόσμο της χώρας»

 «Δεν είμαστε όμως αφελείς. Ξέρουμε ότι θα επανέλθουν στο θέμα του ωραρίου. Εμείς έχουμε τρία αιτήματα, στα οποία είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Το πρώτο είναι να υπάρχει εθνικό ωράριο μειωμένο για όλους και να μην εξαιρείται κανένας. Το δεύτερο είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους μισθούς και τα ένσημα των εργαζομένων που θα χάσουν κάποιες ώρες αν εφαρμοστεί η απόφαση. Επίσης αίτημα μας είναι να μην υπάρχει μονιμότητα στο συγκεκριμένο ωράριο. Όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη για ακόμη μια φορά, προκειμένου να μην έχουμε black out που θα φέρουν σε δύσκολη θέση νοσοκομεία, σχολεία, νοικοκυριά κλπ. Δεν πρέπει όμως να αποκλίνουμε ούτε χιλιοστό από τους τρεις όρους μας που είναι δίκαιοι και εκφράζουν τον εμπορικό κόσμο της χώρας», επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του ο Γιάννης Κελγιώργης.

«Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αυξημένοι, αλλά δεν είναι εκείνα τα υπέρογκα ποσά που είχαμε στο πρώτο διάστημα της ενεργειακής κρίσης…»

 Όσον αφορά τέλος την εικόνα που παρουσιάζουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που παραλαμβάνουν οι έμποροι της Καβάλας στα καταστήματά τους στην παρούσα περίοδο, ο Γιάννης Κελγιώργης σημείωσε: «Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αυξημένοι, αλλά δεν είναι εκείνα τα υπέρογκα ποσά που είχαμε στο πρώτο διάστημα της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει μια γενναία βοήθεια από την πολιτεία, η οποία όμως δυστυχώς δεν φτάνει. Κάνουμε αγωνιώδεις προσπάθειές για μείωση των λειτουργικών μας εξόδων.  Οι κυβερνώντες πρέπει να κοιτάξουν και πάλι το θέμα της ενέργειας, να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί και σε βιομηχανίες και στα καταστήματα. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές στα είδη απολύτου ανάγκης, είδη όπως η ένδυση και η υπόδηση, γίνονται 3ης και 4ης ανάγκης ή και καθόλου ανάγκης, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην αγορά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα