Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Έκοψαν» την κίνηση στο υπεραστικό ΚΤΕΛ τα πιστοποιητικά

Ημέρα:

spot_img

«Τον έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, των rapid tests και της ταυτοπροσωπίας, τον έχει η αστυνομία και όχι εμείς», ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Καβάλας, Κώστας Πανταζής.

Αναφερόμενος στη νέα πραγματικότητα που ισχύσει από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και για τα ταξίδια με τα υπεραστικά λεωφορεία, ο κ. Πανταζής τονίζει ότι ήδη είναι εμφανής η μείωση της επιβατικής κίνησης, καθώς ειδικά για τα μικρά χωριά της Π.Ε. Καβάλας, είναι δύσκολο για κάποιον επιβάτη που χρησιμοποιεί το λεωφορείο για τη μετακίνησή του, να υποβάλλεται διαρκώς σε rapid test.

«Μέχρι στιγμής, σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή του μέτρου κυλάει ομαλά…»

 «Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου εφαρμόζουμε την νέα απόφαση της κυβέρνησης για τη μετακίνηση των επιβατών με τα λεωφορεία μας, που ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή, δηλαδή με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και με rapid test. Την διενέργεια ελέγχου και ταυτοπροσωπίας αυτή η απόφαση τη δίνει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, που είναι η αστυνομία. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε ούτε στον έλεγχο γνησιότητας αυτών των εγγράφων, αλλά ούτε και στην ταυτοποίηση. Απλά οι επιβάτες μας επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά τους όταν επιβιβάζονται στα λεωφορεία, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη γνησιότητα των πιστοποιητικών ή των τεστ που έχουν οι επιβάτες μας. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Μέχρι στιγμής, σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή του μέτρου κυλάει ομαλά. Από εκεί και πέρα ο έλεγχος θα γίνει αν η αστυνομία σταματήσει το λεωφορείο κατά τη διάρκεια του δρομολογίου», επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος του υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Καβάλας.

«Όταν έχεις 15 άτομα σε μια στάση να περιμένουν, τι να κοιτάξει πρώτα ο οδηγός; Τα εισιτήρια να κόψει, τα ρέστα να δώσει ή να κοιτάει για τα πιστοποιητικά και τα τεστ;»

Ωστόσο, ο Κώστας Πανταζής στέκεται ιδιαίτερα στις δυσκολίες που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη απόφαση για τα εντός της Π.Ε. Καβάλας δρομολόγια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν έχεις 15 άτομα σε μια στάση να περιμένουν, τι να κοιτάξει πρώτα ο οδηγός; Τα εισιτήρια να κόψει, τα ρέστα να δώσει ή να κοιτάει για τα πιστοποιητικά και τα τεστ; Από πίσω από το λεωφορείο έχουμε ουρά, κορνάρουν τα Ι.Χ. γιατί κλείνεις τον δρόμο! Αυτά είναι θέματα καθημερινότητας, που δεν λύνονται έτσι απλά με μια απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο στα δρομολόγια εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Στα δρομολόγια για την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, καθώς οι επιβάτες πριν την είσοδο τους στο λεωφορείο επιδεικνύουν το έγγραφο που έχουν μαζί τους».

«Φυσικά και θα χάσουμε πελατεία, ήδη αυτό είναι εμφανές…»

Ειδικότερα αναφερόμενος στη δυσκολία που θα έχουν πολλοί διαμένοντες σε χωριά να προβαίνουν διαρκώς σε έλεγχο μέσω rapid tests, ο πρόεδρος του υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Καβάλας υπογραμμίζει: «Στα πιο πολλά χωριά δεν έχει που να κάνει κάποιος το τεστ. Με το λεωφορείο, έτσι όπως το λέει η απόφαση, δεν μπορεί να ταξιδέψει. Φυσικά και θα χάσουμε πελατεία, ήδη αυτό είναι εμφανές. Εμείς, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, κάνουμε έκπτωση, το διαφημίζουμε, γιατί είναι μια κοινωνική παροχή προς το επιβατικό κοινό που πηγαίνει στη δουλειά του με 50% έκπτωση στο εισιτήριο για καθημερινή μετακίνηση. Δηλαδή αυτός που ξοδεύει 30 ευρώ για να πάει στη δουλειά του γιατί δεν είχε τα 60 ευρώ, το βλέπαμε αυτό στον κόσμο και γι’ αυτό κάναμε τη γενναία έκπτωση, τώρα πρέπει να δίνει επιπλέον χρήματα για τα τεστ. Είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση. Βλέπουμε ήδη μια μείωση στην επιβατική κίνηση. Στόχος βέβαια της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, αλλά δεν ξέρω αν θα καταστεί εφικτό».

«Υπάρχει πάντα ένα μικρό ποσοστό αντίδρασης. Το είδαμε αυτό ακόμα και με τις μάσκες. Μερικοί διαμαρτύρονται και βρίζουν! Νομίζουν ότι εμείς είμαστε η εξουσία που επιβάλλει αυτές τις αποφάσεις…»

 Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν επιβάτες που αντιδρούν και δεν επιθυμούν να επιδείξουν το πιστοποιητικό τους στον οδηγό, ο κ. Πανταζής απαντά: «Υπάρχει πάντα ένα μικρό ποσοστό αντίδρασης. Το είδαμε αυτό ακόμα και με τις μάσκες. Έχουμε επαφή με όλο τον κόσμο, με ανθρώπους που διαμαρτύρονται και βρίζουν! Νομίζουν ότι εμείς είμαστε η εξουσία που επιβάλλει αυτές τις αποφάσεις. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες, ευτυχώς ελάχιστες, καταστάσεις. Είχαμε ακόμη και περιστατικό όπου κάποιος είχε σπάσει τζάμι λεωφορείου, επειδή ο οδηγός του είπε να φορέσει τη μάσκα! Είναι κάποια ακραία περιστατικά, που όμως είναι λίγα».

Λίγο καλύτερη η κίνηση το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2020, πολύ μακριά όμως από το 2019 – Υποτονική συνεχίζει να παραμένει η γραμμή Καβάλας – Θεσσαλονίκης

Τέλος, σε ερώτηση για το πως ήταν τα πράγματα με την κίνηση στη διάρκεια της θερινής περιόδου, αλλά και το αν υπάρχει γενικότερα ανάκαμψη στη σημαντικότερη γραμμή του υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ., αυτήν της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πανταζής απαντά: «Τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα από πέρυσι το φετινό καλοκαίρι. Δεν ήταν σίγουρα αυτό που θέλαμε και περιμέναμε. Είμαστε πολύ μακριά από το καλοκαίρι του 2019, αλλά σίγουρα λίγο καλύτερα από το 2020. Δεν μπορεί όμως να αναπληρωθεί η ζημιά που έχουμε υποστεί με την πανδημία. Αυτό θα μας πάρει πάνω από μια διετία για να μπορέσουμε να επανέλθουμε. Η γραμμή της Θεσσαλονίκης – Καβάλας, παραμένει δυστυχώς πεσμένη και δεν βλέπω καμιά προοπτική, λόγω της μείωσης των φοιτητών. Είναι κάτι που μας προβληματίζει. Η γραμμή δεν έχει συνέλθει, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη γραμμή Αθήνα – Καβάλα. Σε τοπικό επίπεδο ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα, ειδικά στη γραμμή των Αμμόλοφων και της Κεραμωτής».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...