Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
spot_img

Έγινε… συνήθεια ο καφές στο παγκάκι

Ημέρα:

Σημαντικά βελτιωμένη, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, είναι η εικόνα της κίνησης στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο τι θα αντιμετωπίσουν από το φθινόπωρο επαγγελματίες της εστίασης και οι πελάτες τους, όταν και επί της ουσίας οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

«Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι είμαστε καλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, απλά κινούμαστε σε παρόμοια επίπεδα με τη διαφορά ότι έχει διευρυνθεί το ωράριο και δεν έχουμε τους περιορισμούς…»

 «Όντως υπάρχει μια βελτίωση της κίνησης τις τελευταίες ημέρες, καθώς η εστίαση στην πόλη μας δεν είχε ξεκινήσει καλά για τη θερινή περίοδο, μιας και τον Ιούνιο είχαμε πολλές βροχές κι ήταν ουσιαστικά ένας χαμένος μήνας. Οι καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων βοήθησαν σημαντικά και  σίγουρα η τουριστική κίνηση που άρχισε να δυναμώνει. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί παράγοντες. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι είμαστε καλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, απλά κινούμαστε σε παρόμοια επίπεδα με τη διαφορά ότι έχει διευρυνθεί το ωράριο και δεν έχουμε τους περιορισμούς που είχαμε πέρυσι. Γενικότερα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα όσον αφορά την κίνηση στα καταστήματά μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Βαφείδης.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται κατά τον κ. Βαφείδη για το ότι δεν «ανεβαίνει» εύκολα η κίνηση στα καταστήματα εστίασης

Μιλώντας για το ποιοι είναι οι λόγοι που δεν «ανεβαίνει» εύκολα η κίνηση, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, σημείωσε: «Οι παράγοντες του αρνητικού αυτού φαινομένου είναι σίγουρα η οικονομική αποδυνάμωση του καταναλωτή, είναι το ότι πολλοί όντας υπεύθυνοι πολίτες αγχώνονται να συνωστιστούν φοβούμενοι την εξάπλωση του ιού κι ειδικά της νέας μετάλλαξης και επίσης πολύ σημαντικό είναι η αλλαγή συνηθειών. Υπάρχουν πολλοί που όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας βρήκαν εναλλακτικές μορφές διασκέδασης. Έμαθαν να πίνουν καφέ στο χέρι και στο παγκάκι κι αυτή η δύναμη της συνήθειας τους κρατά μακριά από τους χώρους εστίασης. Είναι οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την κίνηση να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα. Ίσως όμως μας βοηθήσει ο χρόνος. Θα φανεί το επόμενο διάστημα».

«Σίγουρα αγχωνόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Αποδείχθηκε στο παρελθόν άλλωστε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξουν τα υγειονομικά δεδομένα της περιοχής και να βρεθούμε προ εκπλήξεων…»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ανησυχεί για την ανατροπή της καλής σχετικά μέχρι και σήμερα υγειονομικής εικόνας της περιοχής μας, ο κ. Βαφείδης απάντησε: «Σίγουρα αγχωνόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Αποδείχθηκε στο παρελθόν άλλωστε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξουν τα υγειονομικά δεδομένα της περιοχής και να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Οι επιχειρηματίες οφείλουμε να τηρούμε τα πρωτόκολλα και από την άλλη υπάρχει και η ατομική ευθύνη των ίδιων των καταναλωτών. Δεν πρέπει να μπούμε ξανά στα ίδια με τα καταστήματα να κλείνουν νωρίς, με lock down τοπικά όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας μας».

«Το όλο ζήτημα με τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων θα το βρούμε μπροστά μας από το φθινόπωρο, όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες…»

 Τέλος, σε ερώτηση για το θέμα λειτουργίας των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους, ο κ. Βαφείδης τόνισε: «Προσωπική άποψη καταθέτω, ότι πέρα από μεγάλα καταστήματα που στεγάζονται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα δεν υπάρχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που να είχε ιδιαίτερο θέμα αυτή την εποχή, ώστε να επαναλειτουργήσει τους εσωτερικούς χώρους. Αυτό ήταν μια απόφαση της κεντρικής διοίκησης, γιατί έπρεπε να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των μισθωμάτων των καταστημάτων, μια τεράστια δαπάνη. Δεν θα κρίνω αν ήταν σωστό ή λάθος, αλλά αυτό ήθελαν να καταφέρουν. Ευτυχώς τα μικτά (εσωτερικών χώρων) τα απέσυρε γιατί θα είχαμε τεράστιο θέμα. Το όλο ζήτημα με τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων θα το βρούμε μπροστά μας από το φθινόπωρο, όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Μακάρι να έχουμε επιτύχει το τείχος ανοσίας έως τότε και οι περισσότεροι να είναι εμβολιασμένοι. Αν δεν συμβεί αυτό θα είναι δύσκολη η διαδικασία εφαρμογής και ελέγχου του μέτρου για την είσοδο με τις ψηφιακές μεθόδους. Είναι κάτι άκομψο και για εμάς, δεν θα το θέλαμε, αλλά από την άλλη τα πρόστιμα είναι αυστηρά και είμαστε αναγκασμένοι να τα εφαρμόσουμε».

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ντίνος Κλειτσιώτης: Το 1 εκατ. που δεν πήγε να ψηφίσει είναι σε αναμονή

Ντίνος Κλειτσιώτης: Ο τρόπος φορολόγησης των αντικειμενικών κριτηρίων πραγματικά...

Πάρης Παρασχούδης: Να εφαρμοστεί ο χώρος Σένγκεν και στα χερσαία σύνορα

Για την πιθανότητα άνισου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Θάσο και...

Εντάσεις για την μεταφορά της πιάτσας των ταξί από την Αβέρωφ

Χρήστος Ιωαννίδης: Δεν επιμένουμε για λόγους αισθητικής, αλλά για...

Η Αλιεία ως κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών

Άρθρο του Αντώνη Φραντζή, Συμβούλου Αλιείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Η...

Καβάλα: Μαχαίρωσε τον φίλο του μετά από καβγά

Ένας άντρας νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης στο...

Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει...

Λεωνίδας Παππάς: Η άνοδος μας είναι αργή, δεν είναι αυτό που θέλαμε

«Το 60% των εκλογέων δεν πήγε στην κάλπη /...