Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το πέρασμα της «Αριάδνης»

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε τη Δευτέρα (8/1) από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, με κύριο χαρακτηριστικό τους τις έντονες χιονοπτώσεις και τα πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η «Αριάδνη», όπως είχαν ονομάσει οι μετεωρολόγοι το συγκεκριμένο σύστημα, δοκίμασε για πολλές μέρες τις αντοχές του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, τους δήμους, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων έκαναν αρκετές ημέρες μέχρι να βγουν από τα σπίτια τους. Φέτος, τα πράγματα δείχνουν να είναι διαφορετικά και ο χειμώνας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι σχετικά ήπιος.

Η «Αριάδνη» έδωσε την ευκαιρία για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τον καλύτερο συντονισμό όλων των φορέων

Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα των πρώτων ημερών του 2017, σε σχέση πάντα με τη φετινή αντίστοιχα περίοδο, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, δήλωσε στον «Ενήμερο»: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι το φαινόμενο που μας έπληξε πέρυσι, συμβαίνει κάθε 20 με 30 χρόνια. Αυτή είναι η περίοδος επαναφοράς του. Η «Αριάδνη» ήταν ένα φαινόμενο που είχε τις ιδιαιτερότητές του, ωστόσο δεν μπορεί να είναι «οδηγός» μας κάθε χρόνο, με την έννοια ότι δεν θα το βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια. Από την άλλη όμως μας έδωσε την ευκαιρία για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, όσον αφορά τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τις έγκαιρες προμήθειες αλατιού, αλλά και την ετοιμότητα των μηχανημάτων, για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Πρακτικά, μέσα σε τέτοιες συνθήκες και για το διάστημα που διήρκεσε η «Αριάδνη», ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε πλήρως, αφού απαιτείται ένας γιγαντιαίος μηχανισμός, που δεν έχουμε πολυτέλεια να τον διαθέτουμε ή να τον προμηθευτούμε, αφού αφορά φαινόμενα που συμβαίνουν με αρκετές δεκαετίες διαφορά».

Ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας…

«Πλέον μπορούμε να συντονιστούμε καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία τις επιπτώσεις ενός τέτοιου φαινομένου με προτεραιότητες και δημιουργώντας συνθήκες στον πολίτη να κατανοήσει ότι πρέπει να συμμετάσχει στον μηχανισμό, προστατεύοντας τον εαυτό του, παίρνοντας κατάλληλα μέτρα και ακούγοντας τις οδηγίες των φορέων. Σε αυτό το κομμάτι ήταν χρήσιμη η εμπειρία του 2017, γιατί μας έδωσε δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης, εξαγωγής αναγκαίων συμπερασμάτων και βελτίωσης, όσο γίνεται, του μηχανισμού που διαχειρίζεται ο κάθε φορέας ξεχωριστά. Έχει «κεφαλοποιηθεί» αυτή η εμπειρία και νομίζω ότι είμαστε πιο έτοιμοι και καλύτερα προετοιμασμένοι για την τρέχουσα περίοδο. Όσον αφορά το αν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το επόμενο διάστημα, το μυαλό μας πρέπει να σκέφτεται ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια έντονα φαινόμενα, με την έννοια ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι κι ας μην έρθουν αυτά ποτέ. Η Ε.Μ.Υ. δείχνει ότι το επόμενο δεκαήμερο δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το ανησυχητικό σε κανένα επίπεδο στην περιοχή μας, όμως ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Σταύρος Κιβράκης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Περισσότεροι νέοι φοιτητές φέτος στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας

Θανάσης Μητρόπουλος: Όλα τα πανεπιστήμια με τα Τμήματα Φυσικής...

Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος ο Δήμαρχος Θάσου

Την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η...

Επιδότηση ενοικίου σε υπαλλήλους της δίνει η ΔΕΥΑΘ για να παραμείνουν στο νησί

Κώστας Μανίτσας: Το στεγαστικό είναι το κυριότερο και σοβαρότερο...

Στέργιος Κεχαγιάς: Μέχρι τώρα πάμε καλά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τις πυρκαγιές…

«Μας προβληματίζουν τα συνεχή περιστατικά πυρκαγιών που καταγράφουμε στην...

Νομική Σχολή ΔΠΘ: Να ανακαλέσει την ατυχή δήλωσή της η Υπ. Παιδείας

Η Συνέλευση της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, με ανακοίνωσή...

Δ.Σ. Επιμελητηρίου: Στο επίκεντρο η KAVALA EXPO 2025 και η στήριξη του Summer Shopping Night

Πραγματοποιήθηκε στις 28.07.2025 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του...

Στρατηγικός εταίρος η Energean για την Αίγυπτο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία και στην αποθήκευση CO2 στην...

Σπονδυλοπλαστική, κυφοπλαστική και σπονδυλοδεσία. Γνωρίζετε τι είναι;

Η σπονδυλοπλαστική και η κυφοπλαστική είναι παρόμοιες επεμβάσεις που...