Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ημέρα:

Απόστολος Παυλίδης: Αυτό που θα γίνει άμεσα είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα εντοπισμού αυθαιρεσιών με τη χρήση drones και δορυφόρων / Ο νόμος θα είναι άμεσα εφαρμοστέος, απλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση, μίλησε στον «Ενήμερο», ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, Απόστολος Παυλίδης.

«Έχει κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας του από τις επιτροπές, προκειμένου να έρθει στην ολομέλεια για την ψήφισή του. Είναι ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν και τη διαχείριση των αυθαιρέτων και την εκτός σχεδίου δόμηση», ανέφερε αρχικά ο κ. Παυλίδης.

Τι ισχύει με τα αυθαίρετα κατηγορίας 5

«Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, είναι σταθερή η θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε σχέση με τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, αυτά δηλαδή που δεν έχουν καθόλου οικοδομική άδεια ή έχουν υπέρβαση δόμησης άνω των 40%. Σε αυτές τις περιπτώσεις είχε δοθεί ένα χρονικό διάστημα για όσους ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν τις περιουσίες τους και στη συνέχεια το σύστημα έκλεισε. Διαφωνήσαμε με αυτήν την τακτική, δεδομένου ότι έχει μπει η διαχωριστική γραμμή στις 28 Ιουλίου 2011 κι οτιδήποτε έχει κατασκευαστεί μετά από αυτή την ημερομηνία δεν είναι δυνατόν να τακτοποιηθεί. Άρα εξασφαλίζεται ότι δεν θα προκύψει η νέα γενιά αυθαιρέτων, αλλά πρόκειται για αυθαίρετα ακριβώς πριν από αυτή την ημερομηνία που έχουν πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες και θα δοθεί η δυνατότητα στους κατόχους τους να τα τακτοποιήσουν. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να τους δοθεί η δυνατότητα και όντως λοιπόν φαίνεται να προβλέπεται αυτό το άνοιγμα στους κατόχους των αυθαίρετων κατηγορίας 5», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης. 

«Αυτό που θα γίνει άμεσα είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα εντοπισμού αυθαιρεσιών με τη χρήση drones και δορυφόρων…»

«Αυτό βέβαια θα γίνει σταδιακά, δεν θα γίνει άμεσα. Είναι κάτι το οποίο φαίνεται να υπάρχει στο μυαλό του νομοθέτη. Αυτό που θα γίνει άμεσα είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα εντοπισμού αυθαιρεσιών με τη χρήση drones και δορυφόρων, έτσι ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ένα καινούργιο αυθαίρετο μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και από εκεί και πέρα να βγαίνει άμεσα εντολή κατεδάφισης, την οποία θα πρέπει να υλοποιήσουν στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες. Άρα διατηρούμε τη γραμμή του 2011, ότι πέρα από αυτό δεν τακτοποιείται τίποτα και πάμε σε κατεδαφίσεις όλων των δομών που πηγαίνουν να δημιουργηθούν τώρα. Είναι δύσκολο βέβαια να γίνει αυτό, γιατί είναι η αλήθεια πως δεν έχουν γίνει πολλές κατεδαφίσεις παρόλο που έχουν βεβαιωθεί πάρα πολλές αυθαιρεσίες. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες στο νησί της Μυκόνου, το έχουμε δει το περασμένο καλοκαίρι όταν πήρε σχετική δημοσιότητα. Έχουν γίνει κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες για αποκατάσταση των αυθαίρετων δομών και την καταδάφισή τους, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ελάχιστες οι κατεδαφίσεις. Άρα έχουμε πολλή δουλειά πάνω σε αυτό και φυσικά χρειάζεται το απαραίτητο προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων», συμπλήρωσε σχετικά με τα αυθαίρετα ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α,Μ.

Οι τρεις κατηγορίες για την εκτός σχεδίου δόμηση

Σε ό,τι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση που επίσης είναι ένα ζήτημα που αφορά πάρα πολύ κόσμο, ο Απόστολος Παυλίδης υπογράμμισε: «Έπειτα από σχετική έρευνα έχει προκύψει ότι διαθέσιμες αεροφωτογραφίες για όλη την Ελλάδα υπάρχουν από το 1977 και μετά. Άρα θα γίνει χρήση των αεροφωτογραφιών αυτών και πρόκειται να διαχωρίσουν τα ακίνητα σε κάποιες κατηγορίες. Σε αυτά που είναι πριν από το 1985. Θα προκύψει φυσικά αυτό με βάση τις αεροφωτογραφίες που ανέφερα πριν, γιατί είναι ένα ορόσημο αυτή η χρονιά, στο οποίο τέθηκε το θέμα της αρτιότητας. Ότι δηλαδή θα πρέπει να έχεις επιφάνεια 4 στρέμματα για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο, έχει μπει από τότε αυτή η προϋπόθεση. Η μία κατηγορία είναι αυτή, μέχρι το 1985. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτά που είναι μεταξύ του 1985 και του 2003, όταν τέθηκε το άλλο ορόσημο του προσώπου, να έχει δηλαδή το οικόπεδο πρόσωπο συγκεκριμένου μήκους σε χαρακτηρισμένο δημόσιο και αναγνωρισμένο δρόμο. Υπάρχει και η τρίτη κατηγορία της τελευταίας 5ετίας, δηλαδή κάποιες μεταβιβάσεις –  αγοραπωλησίες που έγιναν την τελευταία πενταετία. Αυτές σκοπεύουν να τις διαχειριστούν με ένα διαφορετικό τρόπο, δηλαδή να τις διευκολύνουν. Γενικώς υπάρχει το ζήτημα της καταπολέμησης της εκτός σχεδίου δόμησης, είναι κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει γενικά, ωστόσο παράλληλα υπάρχει και το δικαίωμα που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο στους πολίτες να έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Θα πρέπει και αυτό να μην το αμελούμε».

«Ο νόμος θα είναι άμεσα εφαρμοστέος, απλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του, να δούμε το τελικό κείμενο…»

Σε ερώτηση τέλος για το πότε αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε. απάντησε: «Σε αυτούς που περιμένουν ακόμη και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν πρέπει να πούμε ότι ο νόμος θα είναι άμεσα εφαρμοστέος, απλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του, να δούμε το τελικό κείμενο για να μιλήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία για τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Πιθανόν ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο ή και αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε μία εικόνα ασφαλώς».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...