Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
spot_img

Λύση για τα οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων που δεν «βλέπουν» σε δρόμο

Ημέρα:

Σωτήρης Λαζαρίδης: Το να  καταφεύγουμε στην απαγόρευση έκδοσης οικοδομικής άδειας αντιτίθεται στην έννοια και στο γράμμα του νόμου / Νομίζω ότι σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων θα δοθεί διέξοδος

Εν αναμονή νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δώσει την πολυπόθητη λύση στο ζήτημα της δόμησης σε οικόπεδα (γήπεδα) άνω των 4 στρεμμάτων χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό, βρίσκεται το Τ.Ε.Ε. μαζί με τους ιδιοκτήτες των παραπάνω οικοπέδων που αγωνιούν για τις περιουσίες τους.

Όπως τόνισε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε., Σωτήρης Λαζαρίδης, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, ενώ επισήμανε ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση από όλα τα τμήματα και από το κεντρικό Τ.Ε.Ε., για να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα, είναι μεγάλες.

«Η λύση ήταν να δοθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά καθυστέρησε λόγω της γραφειοκρατίας και των ρυθμών που κυριαρχούν στο Ελληνικό Δημόσιο…»

«Να θυμίσουμε αρχικά ότι για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση άρτια κάτω των 4 στρεμμάτων, έχει δοθεί μία παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024. Περιμένουμε όμως και για τα άνω των 4 στρεμμάτων την λύση, η οποία ήταν να δοθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά καθυστέρησε λόγω της γραφειοκρατίας και των ρυθμών που κυριαρχούν στο Ελληνικό Δημόσιο κι έτσι άρχισε να ολισθαίνει αυτή η εισαγωγή μιας τροπολογίας που θα περιλαμβάνει αυτά τα οικόπεδα που είναι πάνω από 4 στρέμματα, τα οποία πρέπει να «βλέπουν» σε κοινόχρηστο δρόμο.  Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια οικόπεδα που περιμένουν αυτή τη ρύθμιση, η οποία θα συμβάλει πάρα πολύ στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που εκπονούνται από το Τεχνικό Επιμελητήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

«Το να  καταφεύγουμε στην απαγόρευση έκδοσης οικοδομικής άδειας για τέτοιου είδους οικόπεδα, νομίζω ότι αντιτίθεται στην έννοια και στο γράμμα του νόμου, αλλά και σε αυτό που θέλει ο πολίτης…»

«Από τη στιγμή που δεν έχουν εκπονηθεί αυτά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το να  καταφεύγουμε στην απαγόρευση έκδοσης οικοδομικής άδειας για τέτοιου είδους οικόπεδα, νομίζω ότι αντιτίθεται στην έννοια και στο γράμμα του νόμου, αλλά και σε αυτό που θέλει ο πολίτης. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν αναστείλει όλη αυτή τη δραστηριότητα και έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλές τέτοιες άδειες, θίγοντας άμεσα τα συμφέροντα του κάθε πολίτη που έχει μία τέτοια περίπτωση. Τώρα με το σχέδιο νόμου που θα έρθει υπάρχει η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων που έχουν κατατμηθεί πριν από το 1985, ακόμη κι αν στερούνται πρόσβασης σε κοινόχρηστο δρόμο. Για οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί από το 1985 έως το 2023 θα δίνεται η δυνατότητα δόμησης υπό όρους, όπως η σύνδεση με αναγνωρισμένα κοινόχρηστο δρόμο, καθώς και κατ’ εξαίρεση δόμηση με εντολή διόδου για οικόπεδα που δημιουργήθηκαν πριν το 2003. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1987, οπότε θα δίνεται δυνατότητα άλλης οπτικής σε τέτοια οικόπεδα», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. 

«Νομίζω ότι σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων θα δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα και θα καλυφθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις…»

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λαζαρίδη, στην ουσία θα δοθεί η δυνατότητα σχεδόν σε όλους να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

«Νομίζω ότι σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων θα δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα και θα καλυφθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις. Ωστόσο περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση. Ακούγεται για τον Νοέμβριο, πέρασαν οι εκλογές και νομίζω ότι πρέπει να μπουν τα πράγματα σε μία ροή, για να επανέλθουμε στην κανονικότητα και στην καθημερινότητα, η οποία είναι αυτή που αγγίζει τους πολίτες. Και αυτή τη στιγμή ένα θέμα που καίει είναι αυτό της δόμησης σε οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων και πρέπει να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση με μια παράταση μέχρι και το τέλος του 2026», επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης.

«Δεν έχω πληροφορία αν προχωρά η διαδικασία για τα κάτω των 4 στρεμμάτων. Χάνεται χρόνος κι έχω την εντύπωση ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί κάποια άδεια…»

Όσον αφορά τέλος το θέμα με τα κάτω των 4 στρεμμάτων, η προθεσμία για τα οποία λήγει μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. δήλωσε: «Εκτιμώ ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, γιατί ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από διάφορες οργανώσεις και οικολόγους και νομίζω ότι έχουν δοθεί πολλές παρατάσεις για να πούμε την αλήθεια για το ζήτημα. Στην περιοχή μας πρέπει να τρέξουμε και στη Θάσο και στην Καβάλα, ειδικά στη Θάσο, γιατί είχαν συσσωρευτεί τέτοιες άδειες κάτω από 4 στρέμματα λόγω της δυστοκίας που υπήρχε έκδοσης οικοδομικών αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης Θάσου. Δόθηκε λύση με την προγραμματική σύμβαση που σύναψε ο Δήμος Θάσου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Νέστου, όμως δεν έχω πληροφορία αν προχωρά η διαδικασία. Χάνεται χρόνος κι έχω την εντύπωση ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί κάποια άδεια. Ήδη έχει περάσει ένας μήνας από τότε που υπογράφηκε η σύμβαση».

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ικανοποιητικές, αλλά όχι αρκετές οι βροχές της Πέμπτης

Σταύρος Κιβράκης: Ο υπόγειος υδροφορέας είναι σε πολύ χαμηλά...

Ο δρόμος Περάμου – κόμβου Ελαιοχωρίου χρειάζεται επειγόντως επαναδιαγράμμιση

Χωρίς επαναδιαγράμμιση, παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της...

Δεν υπάρχει κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ εκδόθηκε το...

Μια… ξαπλωμένη πινακίδα σε ένα επικίνδυνο σημείο

Στην κατάσταση που βλέπετε στην φωτογραφία που σας παραθέτουμε...

Ζητούν μείωση του τέλους κοινοχρήστων χώρων για τα καταστήματα στον Αγ. Νικόλαο

Το σωματείο Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας με επιστολή του προς...

Σύσκεψη στον Δήμο Θάσου με τις Εθελοντικές Ομάδες Πυρασφάλειας

Σήμερα, 5 Ιουλίου 2024, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θάσου...

Παρουσία του Τζιόβανι το 10o Footvolley στο “Πεπόνι” – Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Πιστό στο ραντεβού του, το 10o Footvolley το οποίο...

H Energean Χορηγός στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

Για μία ακόμη χρονιά η Energean βρίσκεται στο πλευρό...