Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το «κίνημα» της αποποίησης κληρονομιάς και στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, λόγω των δυσβάσταχτων φόρων και των χρεών που περνούν στους κληρονόμους ενός ακινήτου.
Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος παρουσίασε την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή μας.
«Οι αποποιήσεις κληρονομιάς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έχουν υπερβεί πλέον τον αριθμό των αποδοχών κληρονομιάς»
«Πραγματικά, ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει και στα ειρηνοδικεία της Π.Ε. Καβάλας. Οι αποποιήσεις κληρονομιάς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έχουν υπερβεί πλέον τον αριθμό των αποδοχών κληρονομιάς. Ο λόγος είναι σαφής κι έχει να κάνει με το ότι τα χρέη τα οποία κληρονομούνται, υπερβαίνουν τις περισσότερες φορές το ενεργητικό της περιουσίας, οπότε η αποδοχή κληρονομιάς καθίσταται ασύμφορη για τους κληρονόμους. Έτσι μπαίνουν στη διαδικασία της αποποίησης. Δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο των καιρών, το οποίο διαρκώς παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.
Που καταλήγουν τα ακίνητα για τα οποία γίνεται αποποίηση κληρονομιάς;
Σε ερώτηση για το που καταλήγουν τα ακίνητα των οποίων οι κληρονόμοι τα αποποιούνται, ο Γιώργος Γραμμένος απάντησε: «Υπάρχει μια διαδοχή στους κληρονόμους αρχίζοντας από τους πλησιέστερους και πηγαίνοντας στους επόμενους. Αποποιούμενος ο πρώτος στην τάξη συγγενής, θα πρέπει να μπει στη διαδικασία ο δεύτερος, ο τρίτος κλπ. για να γίνει η αποποίηση. Από εκεί και μετά αυτά τα ακίνητα υποτίθεται ότι καταλήγουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο δεν έχει κάνει καταγραφή αυτών των ακινήτων, με αποτέλεσμα στην πράξη, ναι μεν στα χαρτιά να μην υπάρχουν ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι, αλλά να διαχειρίζονται τα ακίνητα στην ουσία οι κληρονόμοι, χωρίς να έχουν κάνει τη μεταβίβαση στο όνομά τους».
«Η αποποίηση κληρονομιάς δεν έχει να προσφέρει τίποτα επιπλέον στο επάγγελμα των δικηγόρων, αντιθέτως αφαιρεί ύλη…»
Τέλος, σχετικά με τη διαδικασία της αποποίησης κληρονομιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας επισήμανε: «Η αποποίηση κληρονομιάς δεν απαιτεί βοήθεια δικηγόρου. Υπάρχουν έντυπα στα κατά τόπους ειρηνοδικεία, τα οποία είναι απλά στη συμπλήρωσή τους. Με την παρουσία τους και μόνο οι κληρονόμοι μπορούν να υπογράψουν το έντυπο αποποίησης κληρονομιάς. Εκεί που χρειάζεται η συμμετοχή του δικηγόρου είναι στις αποδοχές κληρονομιάς, είτε αυτές γίνονται στο ειρηνοδικείο, είτε σε γραφείο συμβολαιογράφου. Η αποποίηση κληρονομιάς δεν έχει να προσφέρει τίποτα επιπλέον στο επάγγελμα των δικηγόρων, αντιθέτως αφαιρεί ύλη, γιατί όταν γίνεται μια αποποίηση κληρονομιάς εννοείται ότι δεν γίνεται αποδοχή κι όταν δεν γίνεται αποδοχή δεν έχει συμμετοχή ο δικηγόρος σε όλη αυτή τη διαδικασία».